ΣΥΡΙΖΑ/ Γιατί καθυστερεί ο Κασσελάκης- Επικοινωνιακό σχέδιο ή δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητα;

 ΣΥΡΙΖΑ/ Γιατί καθυστερεί ο Κασσελάκης- Επικοινωνιακό σχέδιο ή δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητα;

Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ακόμα ανακοινώσει (επίσημα) ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οδηγεί κάποιους σε σκέψεις. Σε πρώτη ανάγνωση οι λόγοι μπορεί να είναι βασικά δύο:

Πρώτος, ότι ο έκπτωτος πρόεδρος διατύπωσε την αρχική πρόθεσή του με την ανάρτησή του για τον “δικό μας ΣΥΡΙΖΑ” και το “είμαι εδώ” και θα κάνει το επόμενο βήμα της οριστικής ανακοίνωσης στον επικοινωνιακά κατάλληλο χρόνο, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι άλλες υποψηφιότητες, ώστε να έχει την “τελευταία λέξη”.

Δεύτερος, ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν έχουν ακόμα κατασταλλάξει για το εάν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος σε ένα κόμμα που δεν ελέγχει πιά τους συσχετισμούς στα κομματικά όργανα και είναι πιθανό έως και την τελευταία στιγμή να βρει μπροστά του διαδικαστικά και άλλα εμπόδια. Υπάρχουν, μάλιστα, συνομιλητές του που του εισηγούνται να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα που θα είναι ο “δικός του/τους ΣΥΡΙΖΑ”. Αυτό, όμως, προϋποθέτει επαρκή χρηματοδότηση και ικανό αριθμό στελεχών που θα προτιμήσουν να φύγουν από την ασφάλεια της Κουμουνδούρου και να δοκιμάσουν τις τύχες τους μαζί του. Και τα δύο είναι …συζητήσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι το περιβάλλον Κασσελάκη είχε διακινήσει δύο φορές το τελευταίο δεκαήμερο ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Δεν το έκανε.

Η παράμετρος Τσίπρα

Υπάρχει και κάτι ακόμα. Η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου είναι πιά δεδομένη αφού ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο ξεπέρασε τις επιφυλάξεις του αλλά και τις επιφυλάξεις ορισμένων εκ των “87” και -ίσως το σημαντικότερο- εξασφάλισε το “χρίσμα” του Αλέξη Τσίπρα (καθόλου τυχαίος ο θερμός εναγκαλισμός στην εκδήλωση βράβευσής του όπου η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε θεαματική εμφάνιση). Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να μην κάνει το ίδιο λάθος δύο φορές και εμμέσως θα εμπλακεί στην εκλογή νέας ηγεσίας. Το γεγονός, δε, ότι στην ίδια εκδήλωση έδωσαν ηχηρά το παρών οι Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου μάλλον σημαίνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα στερηθεί αυτή τη φορά (εφόσον είναι υποψήφιος) δύο σημαντικά στελέχη με παρέμβαση στα κομματικά όργανα. Ειδικά ο πρώτος διεκδίκησε και φαίνεται πως έλαβε την “άφεση” του πρώην πρωθυπουργού μετά την ψυχρότητα που είχε προκαλέσει το πισωγύρισμα του σημερινού προέδρου της Κ.Ο στο παρασκήνιο των τελευταίων ημερών πριν το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Οι πρόσφατες μετρήσεις μπορεί να είναι πολύ θετικές για τον Στέφανο Κασσελάκη, όμως, η τελευταία της Prorata σκιαγραφεί ένα διαφορετικό τοπίο. Ο έκπτωτος πρόεδρος προηγείται με 28% και ο Σωκράτης Φάμελλος έπεται με 23% (αν και δεν είχε ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητά του όταν διεξήχθη), ενώ ο Παύλος Πολάκης συγκεντρώνει περίπου 17%. Όμως, ακολουθούν οι Νικόλας Φαραντούρης με 10% και η Όλγα Γεροβασίλη με 7%, αν και δήλωσαν τελικά ότι δεν θα είναι υποψήφιοι. Ακόμα κι αν τα ποσοστά δεν αθροίζονται, η υποψηφιότητα Φάμελλου καλύπτει σε μεγάλο βαθμό εκείνους που θα προτιμούσαν να ψηφίσουν τον ευρωβουλευτή και την αντιπρόεδρο της Βουλής. Άρα, μάλλον ενισχύουν την βασική υποψηφιότητα Φάμελλου και οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα δούμε μία σκληρή μάχη με Κασσελάκη, Φάμελλο, Πολάκη με αβέβαιη έκβαση.

Αυτή την φορά, μάλιστα, η ομάδα που θα στηρίξει άμεσα ή έμμεσα τον Σωκράτη Φάμελλο δεν θα επαναπαυτεί σε “βεβαιότητες”, όπως συνέβη πέρυσι όταν άπαντες θεωρούσαν ότι η Έφη Αχτσιόγλου έχει στις τσέπες της τη νίκη. Ο δε Αλέξης Τσίπρας δεν θα μείνει αμέτοχος και όπως προκύπτει από τις μετρήσεις ο λόγος του, ακόμα και σιωπηρός, μετράει πολύ.

Φαβορί αλλά…

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει, βεβαιως, το φαβορί. Πολλά θα κριθούν από το εκλογικό σώμα (ποιοί και πόσοι) που θα διαμορφωθεί και από το ένστικτο επιβίωσης που θα διαμορφωθεί στην εκλογική βάση του 2023 -και όχι των ευρωεκλογών-, ιδιαίτερα τώρα που το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει και απειλεί να αποκαθηλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και επιπλέον, η διάσπαση έχει προεξοφληθεί από πολλούς όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Ποιά θα είναι, όμως, μικρότερη και λιγότερο επώδυνη εκδοχή διάσπασης; Ακόμα κι αυτό θα βαρύνει ως φαίνεται στην διαδικασία εσωκομματικής εκλογής.

Σχετικά Άρθρα