Ισραήλ: Χερσαία εισβολή στον Λίβανο-Νετανιάχου: Προκαλούμε πλήγματα στη Χεσμπολάχ που δεν μπορούσε να φανταστεί

 Ισραήλ: Χερσαία εισβολή στον Λίβανο-Νετανιάχου: Προκαλούμε πλήγματα στη Χεσμπολάχ  που δεν μπορούσε να φανταστεί

Ο στρατός ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη τον αρχηγό του ισραηλινού στρατού. Νωρίτερα ο στρατός ανακοίνωσε ότι «καλεί ορισμένες εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρησιακές δραστηριότητες στο βόρειο μέτωπο». «Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης κατά της Χεζμπολάχ, την υπεράσπιση του Ισραήλ και τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης, υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, πριν ανακοινωθεί επίσημα η χερσαία εισβολή, ανέφερε πως οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση και όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια τέτοια εξέλιξη εάν χρειαστεί.

Στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση ασφαλείας στα βόρεια σύνορα, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι των βόρειων περιοχών του Ισραήλ να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε με σημαντικά πλήγματα στις δυνατότητες της Χεζμπολάχ, εστιάζοντας στη δύναμη πυρός της και ένα σοβαρό πλήγμα στους διοικητές και το προσωπικό της. Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση ασφάλειας. Πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για χερσαία εισβολή και δράση», πρόσθεσε.

  • Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε σήμερα τη δέσμευσή του πως ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Κάνουμε χρήση βίας και τεχνασμάτων. Μπορώ να σας υποσχεθώ ένα πράγμα: δεν θα σταματήσουμε μέχρι (οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά) να επιστρέψουν στα σπίτια τους», λέει ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Η εφημερίδα Times of Israel μεταδίδει πως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα με τη δέσμευση του ισραηλινού πρωθυπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω φημολογίας ότι έχει ανάψει το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ, ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη εκεχειρία.

  • Οι αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα πλήγματα είναι όλο και πιο βαθιά στη χώρα. Χτυπήματα σημειώθηκαν σε θέσεις βόρεια της Βηρυτού με ταυτόχρονους βομβαρδισμούς στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά), αλλά και σε περιοχές στον νότιο Λίβανο.

Όλα δείχνουν ότι τα νέα δεδομένα με τη μετακίνηση ισραηλινών δυνάμεων στα βόρεια, φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στα πρόθυρα ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τουλάχιστον 90.530 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες μέρες στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 40.000 που βρίσκονται σε 283 καταφύγια, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Η ισραηλινή αεροπορία διεύρυνε την περίμετρο των επιχειρήσεών της

Ένα πλήγμα στη Μααϊσάρα, ένα σιιτικό ορεινό χωριό περίπου 30 χλμ. βόρεια της Βηρυτού, προκάλεσε τρεις θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Φωτογράφος του AFP επί τόπου ανέφερε πως ένα σπίτι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, με τους διασώστες να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Οι νεκροί “ήταν άμαχοι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο και είχαν έρθει εδώ (…) Είναι φτωχές οικογένειες, που δεν είχαν πού να πάνε”, λέει η Φάτιμα, κάτοικος του χωριού που ζήτησε να αναφερθεί μόνο το μικρό της όνομα. “Ποιο είναι το μήνυμα πίσω από αυτό; Πού να πάμε από εδώ; Δεν θα φύγουμε”, πρόσθεσε. “Πλέον κανένας τόπος δεν είναι ασφαλής”.

Στο όρος Σουφ νότια της Βηρυτού, “ισραηλινό πλήγμα σκότωσε τέσσερις ανθρώπους”, ανέφερε εξάλλου το υπουργείο Υγείας. Οι επιδρομές σε τρεις κοινότητες στον νότιο Λίβανο προκάλεσαν ακόμη εννέα θανάτους. Το δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Ναμπατίγια στον νότιο Λίβανο, υπέστη ζημιές από ισραηλινή επιδρομή, ανέφερε το κυβερνείο της ομώνυμης επαρχίας. “Είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής, υπέστη σημαντικές ζημιές έπειτα από ένα πλήγμα εδώ κοντά”, δήλωσε ο Χοάιντα Τουρκ. Στον ανατολικό Λίβανο, ένα πλήγμα στην Μπααλμπέκ-Χερμέλ προκάλεσε επτά θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σήμερα πλήγματα “μεγάλης κλίμακας” στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, στα ανατολικά, προπύργια της Χεζμπολάχ

«Ο πύραυλος της Χεζμπολάχ στόχευε αμάχους»

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τετάρτη ότι κατέρριψε έναν πύραυλο της Χεζμπολάχ που εκτοξεύτηκε στο Τελ Αβίβ, την πρώτη φορά που η πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν έβαλε άμεσο στόχο την πόλη, γεγονός που σηματοδοτεί ότι παραμένει απρόθυμη να υποχωρήσει μετά από μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους ανώτατους διοικητές της ομάδας.

Ο πύραυλος, για τον οποίο η Χεζμπολάχ είπε ότι είχε στόχο την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, τη Μοσάντ, δεν προκάλεσε ζημιές ή τραυματισμούς στο Τελ Αβίβ.

Η πλήρης έκταση της ζημιάς στο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ από τις ισραηλινές επιδρομές δεν είναι σαφής και δεν μπορεί να προσδιοριστεί εάν έχουν εξαλειφθεί οι δυνατότητές της να προχωρήσει σε επιθέσεις βαθιά στο Ισραήλ. Η επίθεση ωστόσο προς το Τελ Αβίβ είναι ανησυχητικό σημάδι μετά από μια εβδομάδα ραγδαίας κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά, μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε στόχο τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια διπλωματική λύση μπορεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ–Λιβάνου.

Σε συνέντευξή του στο CNNi, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι οι εξελίξεις είναι «βαθιά ανησυχητικές» και πως η στόχευση των γραφείων της Μοσάντ είναι «απόδειξη και πάλι… ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια νόμιμη απειλή από μια τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, διότι «κανένα έθνος δεν πρέπει να ζει με αυτές τις απειλές ακριβώς πέρα ​​από τα σύνορά του, ακριβώς δίπλα».

Σχετικά Άρθρα