Τέλος στις “φουσκωμένες” δαπάνες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Τι αλλάζει

 Τέλος στις “φουσκωμένες” δαπάνες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Τι αλλάζει

Ακόμα ένα παράθυρο φοροδιαφυγής με τις «φουσκωμένες» δαπάνες που εμφανίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να γλιτώσουν φόρο κλείνουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ με το σταδιακό έως το τέλος του έτους μηδενισμό των αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024 μηδενίζονται οι ανεκτές αποκλίσεις στα δεδομένα των εσόδων ενώ «κουρεύονται» στο 5% για τα δεδομένα των εξόδων από 10% και 20% αντίστοιχα που ισχύει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 καταργούνται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων σε έσοδα και έξοδα ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Με το τρόπο αυτό θα μπει τέλος στις εικονικές συναλλαγές καθώς η εφορία θα αναγνωρίζει για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο τις δαπάνες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα και ταυτόχρονα τα δηλωθέντα έσοδα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τη διαβίβαση των σχετικών παραστατικών για τις αγορές ή την παροχή υπηρεσιών.

Με το μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να αυξήσει τα έξοδα του, αλλά αντίθετα θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του. Συγκεκριμένα θα μπορεί να προσθέσει και άλλα έσοδα και ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλει, στην περίπτωση που έχει εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου).

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Το νέο καθεστώς ανοίγει το δρόμο για προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ καθώς η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να υπολογίζει αυτόματα και χωρίς καμία παρέμβαση από τους υπόχρεους το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλουν στο δημόσιο. Το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ τόσο προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», των εσόδων δηλαδή που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ και το οποίο έχει ήδη περιοριστεί κατά 3 δισεκατ. ευρώ με την ενίσχυση και την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών.

Παράλληλα τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στα myDATA θα μεταφέρονται «αυτούσια» και αυτόματα και στη φορολογική δήλωση, πράγμα που σημαίνει ότι μετά τις δηλώσεις ΦΠΑ θα κλειδώσουν και οι κωδικοί του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης με βάση το οποίο υπολογίζονται τα φορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρου εισοδήματος.

Τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA διαμορφώνονται ως εξής:

-10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα που αφορούν την περίοδο από 1η Ιουλίου 2024 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

-0% για τα έσοδα και 5% για τα έξοδα για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024.

-Από την 1 Ιανουαρίου 2025 δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα