Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους- Επίθεση στο Ισραήλ

 Ερντογάν στον ΟΗΕ: Ζήτησε τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους- Επίθεση στο Ισραήλ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το τουρκοκυπριακό κράτος. Ο Ερντογάν επανέλαβε την ανάγκη για διεθνή αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εγκαθίδρυσης πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων που θα τερματίσουν την απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Κατά την ομιλία του, τόνισε: «Η απομόνωση των Τουρκοκύπριων πρέπει να σταματήσει και σήμερα για ακόμα μία φορά καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να εγκαθιδρύσει πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις». Η δήλωσή του αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις διαρκείς διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό παρουσίασε όπως πάντα την δική του εκδοχή της ιστορίας λέγοντας: «Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως την λύση δυο κρατών με δυο διαφορετικά έθνη και την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

Σφοδρή επίθεση σε Ισραήλ και Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αναφορά στο Παλαιστινιακό ζήτημα και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Κατά την ομιλία του, ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και τόνισε τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει ενεργότερο ρόλο για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην περιοχή. «Χαίρομαι που βλέπω εδώ τον αδελφό μας, εκπρόσωπο της Παλαιστίνης, μετά από σκληρό αγώνα που έδωσε για να το πετύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε «βαρβάρους» τους Ισραηλινούς της κυβέρνησης Νετανιάχου και έκανε εκτενή αναφορά στην τραγωδία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στην Γάζα.

«Δεν είναι άνθρωποι στη Γάζα και την Δυτική Όχθη; Δεν έχουν δικαιώματα; Τι περιμένετε για να σταματήσετε την γενοκτονία στην Γάζα;», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρομοίασε εκ νέου τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ και υπογράμμισε πως πρέπει να επιτευχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή των ομήρων και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρόβλημα στο Μεσανατολικό είναι η ισραηλινή κατοχή στην Λωρίδα της Γάζας.

Υποστήριξε πως η χώρα του είναι αντίθετη με τον αντισημιτισμό, ακριβώς όπως και με την ισλαμοφοβία, και κάλεσε όλα τους λαούς να ενώσουν τις φωνές τους κατά της σφαγής των Παλαιστινίων.

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την συμμαχία του με το Ιράκ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφερόμενος στους Κούρδους και την πρόσφατη συμφωνία για συνεργασία που έκλεισε η Άγκυρα με την Βαγδάτη.

Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε πως «συμπληρώνει τον τρίτο του χρόνο και απέχουμε ακόμη από την εδραίωση της ειρήνης. Καθώς ο αγώνας των εξοπλισμών επιταχύνεται, ο χώρος για διπλωματία στενεύει σταδιακά. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε σχολαστικά τη Σύμβαση για τα Στενά του Μοντρέ σε αυτή τη διαδικασία».

Σχετικά Άρθρα