Λίβανος/Φρίκη δίχως τέλος με θύματα 50 παιδιά:Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό-Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεσμπολάχ

 Λίβανος/Φρίκη δίχως τέλος με θύματα 50 παιδιά:Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό-Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεσμπολάχ

Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς μετά τη Γάζα το Ισραήλ επιτίθεται με σφοδρότητα και στον νότιο Λίβανο σε θέσεις της Χεσμπολάχ, όμως οι άμαχοι είναι αυτοί που πληρώνουν το βαρύ τίμημα. Μεταξύ των νεκρών από το κύμα αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποίησε το Ισραήλ, πλήττοντας περίπου 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβάνονται 50 παιδιά και 94 γυναίκες ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.835. Συνολικά περισσότερα από 500 είναι τα θύματα. Χιλιάδες είναι εκείνοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Της Μαριέττας Κοντογιαννίδου

Ο στρατός του Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του στην περιοχή, το μεσημέρι της Τρίτης σήμανε νέος συναγερμός, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Βηρυτό. Όπως μεταδίδει το ανταποκριτής του Guardian, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Dahieh, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, ανέφερε ότι στόχος ήταν ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ. Η επίθεση έπληξε τον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας στη γειτονιά Ghobeiri, με βίντεο και φωτογραφίες να δείχνουν μια στέγη που έχει καταρρεύσει και ένα μεγάλο σύννεφο καπνού. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν ανακοίνωσε το υπουργείο της Υγείας του Λιβάνου.

Νεκρός ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Κουμπάϊσι

Ένας ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ, επικεφαλής της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης, σκοτώθηκε σε μια ισραηλινή επιδρομή σήμερα με στόχο πολυκατοικία στη Βηρυτό, δήλωσαν στο Reuters δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας.

Ο διοικητής της μονάδας της Χεζμπολάχ ονομάζεται Ιμπραχίμ Κουμπάϊσι, σύμφωνα με τις πηγές.

Όπως αναφέρει το BBC, ομάδες έκτακτης ανάγκης έχουν αναπτυχθεί αμέσως έξω από την πολυκατοικία που έχει χτυπηθεί. Η επίθεση συνέβη ενώ σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί κηδεία σε αυτήν την περιοχή για οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες, όλα μέλη μιας οικογένειας που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι σωστικά συνεργεία βρίσκονται στο σημείο της ισραηλινής επίθεσης στα προάστια της Βηρυτού.

Την ίδια ώρα οι Λιβανέζοι κατά χιλιάδες μετακινούνται όπως- όπως προς τον Βόρειο Λίβανο για να γλιτώσουν από τους άγριους βομβαρδισμούς, με την εκπρόσωπο της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπαχία Ελ Χαρίρι, να λέει ότι ότι η κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι εργάζεται για «να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα στην οποία είμαστε θύματα σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικά, ανθρωπιστικά, στην υγεία, την ασφάλεια και σε όρους που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των ανθρώπων».

«Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ καλεί σήμερα όλα τα κράτη και τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του Τουρκ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Οι μέθοδοι και τα μέσα του πολέμου που χρησιμοποιούνται εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για το εάν αυτό συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους μέσω μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πριν από τα χτυπήματα, δήλωσε: «Αν στέλνεις προειδοποίηση λέγοντας σε αμάχους να απομακρυνθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να πλήττεις στη συνέχεια αυτές τις περιοχές, γνωρίζοντας καλά ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους θα είναι τεράστιος».

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, αξιωματούχοι, αλλά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, καλούν τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να σταματήσει το ανελέητο σφυροκόπημα, ώστε ο Νότιος Λίβανος να μην γίνει η νέα Γάζα

«Στη συγκεκριμένη περιοχή πάντα υπήρχαν εντάσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Χεζμπολάχ, ωστόσο ήταν μικρής έκτασης και δεν γινόντουσαν γνωστές από τα μέσα ενημέρωσης.  Η 7η Οκτωβρίου ήταν η αφορμή για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης των δυο πλευρών. Στο Νότιο Λίβανο υπάρχουν εδώ και δεκαετίες δυνάμεις της Χεζμπολάχ που κυριολεκτικά έχουν καταλάβει την περιοχή και μάλιστα δεν μπορεί να εισέλθει στα εδάφη αυτά ούτε ο λιβανικός στρατός», αναφέρει μιλώντας στο libre ο πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος, Θόδωρος Τσίκας,.  

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν νέες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, από την αρχή που ξέσπασε ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ήταν έντονη η παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, ως παρατηρητές.

Όπως μας είπε ο κ. Τσίκας, «οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους, συμβάλλοντας στην άμυνα του Ισραήλ από εξωτερικές επιθέσεις και σε πιθανή επίθεση του Ιράν».

Κράτη της Μέσης Ανατολής έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά κατά του Ισραήλ, τόσο για την επίθεση στην Γάζα, όσο και στον Λίβανο. Μάλιστα ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β‘ σε δηλώσεις του εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη της χώρας του προς το Λίβανο καταδικάζοντας τις νέες επιθέσεις του Ισραήλ θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την ασφάλεια των αμάχων, ενώ ο Λίβανος δεν θέλει καμία πολεμική εμπλοκή στα εδάφη του και καταδικάζει τις ενέργειες. 

Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα νέα πλήγματα σε υποδομές και εξοπλισμούς του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο. «Στη διάρκεια των τελευταίων ωρών, ο στρατός έπληξε τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κυρίως εκτοξευτήρες ρουκετών, εγκαταστάσεις τρομοκρατικών υποδομών και κτίρια μέσα στα οποία ήταν αποθηκευμένα όπλα», ανέφεραν σε ανακοίνωση.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα φόβους για μία «πλήρη αποσταθεροποίηση» της Μέσης Ανατολής λόγω της στρατιωτικής κλιμάκωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Πρόκειται ασφαλώς για ένα εν δυνάμει εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός εφόσον πρόκειται για επέκταση της ζώνης σύγκρουσης, για την πλήρη αποσταθεροποίηση της περιοχής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ασφαλώς αυτό μας ανησυχεί και μας ανησυχεί στον ανώτατο βαθμό», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα όποιον έχει επιρροή στη Μέση Ανατολή ή αλλού να επιδιώξει την αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη όξυνση της κατάστασης.

Πού το πάει όμως ο Νετανιάχου; Την ώρα που η αιματηρή και πολύνεκρη εισβολή στη Γάζα τείνουν να ολοκληρωθούν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει στρέψει τις δυνάμεις του στα βόρεια σύνορα της χώρας στη μάχη κατά της Χεσμπολαχ…

Μεταξύ των στόχων του Μπέναμιν Νετανιάχου είναι να επιστρέψουν οι 70.000 ισραηλινοί στα βόρεια της χώρας. Υπολογίζεται πως 70.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και μεταβαίνουν προς τα κεντρικά του Ισραήλ ή ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου αισθάνεται την πολιτική πίεση καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς οι όμηροι δεν έχουν απελευθερωθεί, και οι αντιδράσεις όσο και η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό φουντώνουν.

«Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου αισθάνεται την πολιτική πίεση και γι’ αυτό έχει επικεντρωθεί στις πολεμικές συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο. Το πιθανότερο σενάριο είναι να εισβάλλει στο Λίβανο για να απομακρύνει την Χεζμπολάχ, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην περιοχή και να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί στις οικίες τους. Πρόκειται για την αρχή μιας δύσκολης περιόδου» τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος, Θόδωρος Τσίκας

Σχετικά Άρθρα