Τα μυστικά των πρακτόρων CIA, FBI, Ειδικών Δυνάμεων: Πώς αντιλαμβάνεστε αν κάποιος λέει αλήθεια

 Τα μυστικά των πρακτόρων CIA, FBI, Ειδικών Δυνάμεων: Πώς αντιλαμβάνεστε αν κάποιος λέει αλήθεια

Το 2015, ο σταρ του NFL Tom Brady και οι New England Patriots βυθίστηκαν σε ένα σκάνδαλο γνωστό ως “deflategate”. Η ομάδα και ο δημοφιλής παίκτης της κατηγορήθηκαν για ξεφούσκωμα της μπάλας ποδοσφαίρου, κάτι που ήταν παράνομο καθώς θα τους διευκόλυνε. Όταν ο Μπρέιντι συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους, του έγινε μια ευθεία ερώτηση: «Τομ, συμμετείχες στο ξεφούσκωμα της μπάλας;» Απάντησε: «Δεν θα έκανα ποτέ κάτι εκτός των κανόνων παιχνιδιού».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Ίσως παρατηρήσατε ότι ο Brady δεν απάντησε άμεσα στην ερώτηση και αυτό είναι ένα από τα κόκκινα σημάδια που χρησιμοποιούν οι πράκτορες του FBI και άλλοι αξιωματικοί επιβολής του νόμου για να αξιολογήσουν άτομα και να καταλάβουν αν λένε την αλήθεια.

Εάν μπορούσατε να εκπαιδεύσετε κάποιον να είναι «ανιχνευτής ανθρώπινου ψεύδους» -όπως ισχυρίζονται ορισμένοι πρώην πράκτορες του FBI και αξιωματικοί πληροφοριών ότι μπορούν να κάνουν για τους εταιρικούς πελάτες τους- τότε θα ήσασταν πολύ επιτυχημένοι. Κάθε εταιρικός τιτάνας θα ήθελε εσείς στην ομάδα του να βεβαιωθείτε εάν ο αντισυμβαλλόμενός του σε μια διαπραγμάτευση τον εξαπατά. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι είναι υπερβολικά σύνθετοι και κανείς δεν μπορεί να σου πει με μεγάλη βεβαιότητα αν κάποιος λέει ψέματα. Ακόμη και ένα τεστ πολυγράφου δεν είναι αλάνθαστο.

Μπορούμε, ωστόσο, να αξιολογήσουμε πώς ένα άτομο απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και πώς αλλάζει η γλώσσα του σώματός του κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, παρέχοντας πολύτιμες ενδείξεις για να αξιολογήσουμε εάν λέει την αλήθεια.

Τα σημάδια που πρέπει να προσέχετε

Η απάντηση του Μπρέιντι έδειξε μία από αυτές τις κόκκινες σημαίες: Δεν απάντησε στην ερώτηση. Ας μιλήσουμε για μερικάς άλλα “σημάδια” που πρέπει να έχετε κατά νου για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την εξαπάτηση.

Εάν είστε ο επικεφαλής αξιωματικός ασφαλείας μιας εταιρείας που ανακρίνει έναν υπάλληλο που είναι ύποπτος ότι πήρε εκατοντάδες χαρτονομίσματα, μπορείτε να τον ρωτήσετε απευθείας αν πήρε τα χρήματα. Ίσως απαντήσει, «Λοιπόν, τα λίγα μετρητά συνηθίζονται για πολλά πράγματα εδώ γύρω», και απαριθμούν αυτά τα τυχαία πράγματα σε μια ελικοειδή απάντηση. Αυτό το άτομο δεν παραδέχτηκε τίποτα, αλλά αυτό που σας έδωσε είναι αυτό που είναι γνωστό ως “δήλωση μη απάντησης” – μια άλλη… κόκκινη σημαία.

Ίσως να κάνετε την ίδια ερώτηση και ο ερωτώμενος απαντήσει «Πήρα τα χρήματα;» και να κοιτάζει γύρω από το δωμάτιο σαν η απάντηση να επιπλέει στο χώρο. Όταν κάποιος επαναλαμβάνει μια ερώτηση, συχνά αγοράζει χρόνο για να σκεφτεί πώς να απαντήσει. Αν λέει την αλήθεια θα απαντούσε ειλικρινά στην ερώτηση.

Φανταστείτε μια ταινία γκάνγκστερ, στην οποία μια εγκληματική ομάδα ρωτά εάν ένας από τους συνεργούς τους συνεργάζεται με την αστυνομία. Ο γκάνγκστερ ορκίζεται στις ζωές των παιδιών του ότι δεν είναι καρφί. Εκτός οθόνης, αν κάποιος απαντά τόσο ανυποχώρητα και επικαλείται δραματικούς όρκους, θα πρέπει να ανησυχείτε για αυτά που κάνουν για να σας πείσουν. Οι αθώοι άνθρωποι είναι συνήθως λιγότερο δραματικοί επειδή είναι σίγουροι για την αλήθεια.

Το μυαλό κρύβει, το σώμα αποκαλύπτει

Η προσοχή στη γλώσσα του σώματος είναι ένα ουσιαστικό συστατικό στη συνεχιζόμενη διαδικασία αξιολόγησης της ειλικρίνειας ενός ατόμου. Υπάρχει μια συχνά χρησιμοποιούμενη φράση: «Ό,τι κρύβει το μυαλό, το σώμα αποκαλύπτει». Για παράδειγμα, αν ένας ντετέκτιβ ολοκληρώσει την ανάκριση κάποιου, μπορεί να πει, «Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Εάν έχουμε περαιτέρω ερωτήσεις, θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε ξανά;» Αυτό το άτομο μπορεί να πει, “Σίγουρα, κανένα πρόβλημα” ενώ κουνάει το κεφάλι του. Ενώ το μυαλό τους ξέρει ότι πρέπει να πουν ναι, το υποσυνείδητό τους αφήνει μακριά την ανησυχία τους.

Όταν κάθεστε με ένα άτομο σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων, μπορεί να κάνετε μικρές κουβέντες για να σπάσετε τον πάγο. Κατά τη διάρκεια αυτών των ανταλλαγών, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μετρήσετε τι θεωρείται η βασική γραμμή συμπεριφοράς αυτού του ατόμου. Είναι κάποιος που χρησιμοποιεί πολλές χειρονομίες όταν μιλάει ή κάθονται ήρεμα καθώς μιλούν;

Μόλις η συνομιλία σας γίνει πιο λεπτομερής, σημειώστε κάθε φορά που αποκλίνουν από αυτή τη γραμμή βάσης. Αν αναφέρετε την τιμή για το προϊόν ή την υπηρεσία σας, κάνουν προς τα πίσω και τρίβουν το λαιμό τους ενώ σας λένε ότι ακούγεται ωραία; Αν ναι, μπορεί να σας εξαπατήσουν. Όχι μόνο αποκλίνουν από τη βασική τους γραμμή, αλλά χρησιμοποιούν επίσης εν αγνοία τους μια κατευναστική χειρονομία (τρίβοντας το λαιμό τους) – μια πιθανή προσπάθεια να ηρεμήσουν την ανησυχία τους για την τιμολόγησή σας χωρίς να εκφράσουν την ανησυχία τους δυνατά. Εξοικειωθείτε με άλλες καταπραϋντικές χειρονομίες όπως το χαϊδεύοντας τα πόδια ή το τρίψιμο των χεριών και παρακολουθήστε πότε χρησιμοποιούνται ως απόκλιση από τη βασική γραμμή.

Οι αρχές επιβολής του νόμου συχνά βάζουν έναν ύποπτο σε ένα τραπέζι και τοποθετούν ένα στυλό ή έναν συνδετήρα κοντά ή τον τοποθετούν σε μια καρέκλα με ρόδες. Στη συνέχεια, θα παρακολουθήσουν πότε ο ύποπτος αρχίζει να παίζει με το στυλό ή τον συνδετήρα ή όταν αρχίζει να κυλιέται στην καρέκλα του και ο ανακριτής θα σημειώσει ποια ερώτηση προκάλεσε την αλλαγή της συμπεριφοράς και θα εξετάσει τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αλήθεια τους.

Ίσως τώρα εξετάζετε τις δικές σας συμπεριφορές—πώς μπορεί να επαναλαμβάνετε περιστασιακά μια ερώτηση επειδή δεν την ακούσατε καλά ή επειδή είναι περίπλοκη και απαιτεί παρακολούθηση. Ή μπορεί να υπάρχουν άλλες σκέψεις, όπως η ανησυχία ενός ατόμου θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι καθυστερεί για μια άλλη συνάντηση ή αν ανησυχεί για κάτι εντελώς άσχετο.

Καμία από αυτές τις μεθόδους, ή οποιαδήποτε μέθοδος, δεν είναι πανάκεια για να αποκαλύψουμε ψέματα. Αλλά οι αξιωματικοί της CIA και οι πράκτορες του FBI θα σας πουν ότι χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές και συνθέτοντας μια συνολική εικόνα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες λεπτομέρειες, μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για κάποιον κατά πόσο μπορείτε να τον εμπιστευτείτε.

Σχετικά Άρθρα