Τι είναι το “σχέδιο νίκης” του Ζελένσκι και γιατί προβληματίζει τη Δύση

 Τι είναι το “σχέδιο νίκης” του Ζελένσκι και γιατί προβληματίζει τη Δύση

Το Κρεμλίνο φαίνεται να διστάζει να διακηρύξει μια σαφή θέση σχετικά με τις κινήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προσπαθήσει να κερδίσει τη δυτική υποστήριξη σε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «σχέδιο νίκης» του Κιέβου. Το ρωσικό ενδιαφέρον σε επίσημο επίπεδο επικεντρώθηκε στην παρακολούθηση των αντιφάσεων που χαρακτηρίστηκαν ως ασυμφωνίες στους χειρισμούς των δυτικών κύκλων σχετικά με το νέο σχέδιο του Ζελένσκι, το οποίο δεν είναι ακόμη πλήρως ξεκάθαρο, ενώ οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες υποβάθμισαν τη σημασία των ουκρανικών κινήσεων και πολλοί από αυτούς πίστευαν ότι ο Ζελένσκι μπορεί απλώς να καταλήξει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας.

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι συνέχισε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα παρουσιάσει στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και στο Κογκρέσο το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου για τον τερματισμό του δυόμισι ετών πολέμου μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Την Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος ταξίδεψε στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου επιθεώρησε ένα εργοστάσιο όπλων που παράγει κυρίως βλήματα των 155 χιλιοστών, πολλά από τα οποία καταναλώνει η Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, όπου ο Μπάιντεν θα τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Τονίζοντας ότι «αυτό το φθινόπωρο θα είναι καθοριστικό για την έκβαση» του πολέμου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του θα είναι «ο πρώτος που θα ενημερωθεί λεπτομερώς» σχετικά με τις προτάσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με μια δίκαιη ειρήνη μέσω διεθνών προσπαθειών», είπε προσθέτοντας ότι «το σχέδιο της Ουκρανίας για τη νίκη θα βρίσκεται στο τραπέζι όλων των συμμάχων μας».

«Ο κύριος στόχος είναι να ενισχύσουμε την Ουκρανία και να προστατεύσουμε όλους τους ανθρώπους μας», είπε.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο Ζελένσκι θα μοιραστεί το σχέδιο αυτό με το Κογκρέσο των ΗΠΑ και τους «υποψήφιους προέδρους», την αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις και τον πρώην Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέχεια, σκοπεύει να μοιραστεί το σχέδιο με «όλους τους ηγέτες των χωρών εταίρων μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να προσπαθήσει και πάλι να πείσει τον Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει στόχους στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενέργεια που, όπως επιμένει, θα άλλαζε την πορεία του πολέμου.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ο Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι δεν είχε λάβει το πράσινο φως ούτε από την Αμερική ούτε από τη Βρετανία για να εγκρίνει τη χρήση αυτών των όπλων στο ρωσικό έδαφος, εναντίον οποιουδήποτε στόχου, σε οποιαδήποτε απόσταση, και γι’ αυτό ο στρατός του δεν το έκανε.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν κυκλοφορήσει στοιχεία για τα σημαντικότερα στοιχεία του «Σχεδίου Ζελένσκι», όπως η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ώστε να γίνει πριν από το τέλος της θητείας του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, η δρομολόγηση νέων μηχανισμών για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων με τη δημιουργία κοινής ομπρέλας αεράμυνας πάνω από το ουκρανικό έδαφος και η δυνατότητα στο Κίεβο να στοχεύει απειλητικές περιοχές στα ρωσικά βάθη.

Οι ειδικοί στη Μόσχα υποβάθμισαν τη σημασία των κινήσεων του Ζελένσκι. «Για τον Ζελένσκι, η συνέχιση της στρατιωτικής σύγκρουσης είναι ένας τρόπος να παραμείνει στην εξουσία, καθώς και να διατηρήσει το καθεστώς του, τα χρήματα και τις εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Σκάτσκο.

  • Ο εμπειρογνώμονας που τάσσεται υπέρ της Μόσχας δήλωσε πως «εξ ου και οι επιθυμίες του Ζελένσκι να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ πριν από το τέλος του έτους και να της επιτραπεί να εξαπολύει πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος (…) Στην πραγματικότητα, το ανακοινωμένο (σχέδιο νίκης) βασίζεται στην ελπίδα του Κιέβου να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, «το μόνο πράγμα στο οποίο μπορεί να υπολογίζει ο Ζελένσκι ως αποτέλεσμα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον είναι η μερική εκπλήρωση των αιτημάτων για όπλα και χρήματα.

Επιπλέον, είναι πιθανό να του υποσχεθούν στην Αμερική ότι θα τον βοηθήσουν να οργανώσει μια νέα ειρηνευτική σύνοδο κορυφής», σημειώνοντας ότι η Μόσχα είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία σύνοδο κορυφής που θα συγκαλέσει το Κίεβο ή η Δύση και η οποία δεν θα λάβει υπόψη της τις αλλαγές στο πεδίο που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα.

  • Ρωσικοί κύκλοι επέστησαν την προσοχή στις διαφορετικές απόψεις στη Δύση σχετικά με τις ουκρανικές κινήσεις. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι το Λονδίνο, παρά τον πλήρη συντονισμό του με την Ουάσιγκτον, αντιμετωπίζει διαφορετικά τις ουκρανικές ιδέες, ενώ ο κύριος όγκος των μελών του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή τις προσπάθειες να ωθηθεί η συμμαχία σε άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Σε επίσημο επίπεδο, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο είναι επιφυλακτικό απέναντι στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το σχέδιο του Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλές αντιφατικές πληροφορίες».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να οικοδομήσει μια νέα δομή ασφάλειας και αυτό θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια στο πλαίσιο των αλλαγών στην περιοχή και στον κόσμο», τόνισε ο Πεσκόφ.

«Είναι σαφές ότι λόγω του γεγονότος ότι ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων αλλάζει, είναι απαραίτητο να ξαναχτίσουμε μια νέα δομή ασφάλειας για την Ευρώπη, και αυτό θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια στο μέλλον», είπε ο Πεσκόφ.

Οι παρατηρήσεις του Ρώσου προεδρικού εκπροσώπου ήρθαν ως απάντηση στη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την ανάγκη επανεξέτασης των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας με την έννοια της ανάγκης να σκεφτούμε μια νέα μορφή μηχανικών σχέσεων στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν δήλωσε την Κυριακή σε διεθνές συνέδριο ειρήνης στο Παρίσι ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει υπόψη της τη γεωγραφική της πραγματικότητα, η οποία δεν περιορίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, και να επανεξετάσει τις σχέσεις με τη Ρωσία στο μέλλον, καθώς και την ειρήνη στην ήπειρο.

  • «Η νέα δομή ασφάλειας στην Ευρώπη θα ενδιαφέρει τη Μόσχα και είναι απαραίτητο να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Αναφερόμενοι στο ρωσικό όραμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε κάθε σκέψη για την ανοικοδόμηση της φιλοσοφίας της ευρωπαϊκής ασφάλειας, τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο υπενθύμισαν τους όρους που έθεσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο για τη διευθέτηση του ζητήματος στην Ουκρανία. Όταν τόνισε ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να επιτρέψει στον εχθρό να εκμεταλλευτεί την κατάπαυση του πυρός για να βελτιώσει τη θέση του και να αποκαταστήσει τη δύναμή του».

Ο Πούτιν τόνισε ότι «μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς τη συμφωνία της άλλης πλευράς σε μη αναστρέψιμα βήματα αποδεκτά από τη Ρωσία», τα οποία όρισε ως τέσσερις βασικές προϋποθέσεις: αναγνώριση της προσάρτησης των ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, κήρυξη της στρατιωτικής ουδετερότητας της Ουκρανίας, μείωση του στρατού της και συνεκτίμηση των συμφερόντων των ρωσόφωνων στην υπόλοιπη Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα