ΣΥΡΙΖΑ: Στάση αναμονής και μάχη χαρακωμάτων με νέο σταθμό σύγκρουσης την ερχόμενη Κεντρική Επιτροπή

 ΣΥΡΙΖΑ: Στάση αναμονής και μάχη χαρακωμάτων με νέο σταθμό σύγκρουσης την ερχόμενη Κεντρική Επιτροπή

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 (TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και οι αποφάσεις τις οποίες έλαβε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εξελίξεων καθορίζουν πλέον τις κινήσεις των εν δυνάμει υποψηφίων για τη προεδρία του κόμματος, σηματοδοτώντας και την  ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου  στο κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media  προανήγγειλε τη υποψηφιότητα του “για τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ” δηλώνοντας “Είμαι εδώ”, ο Παύλος Πολάκης αντιγράφοντας και με χιουμοριστική διάθεση τον έκπτωτο πρόεδρο δήλωσε μέσω facebook  “ΚΙ ΕΓΩ ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ !! Παρακάτω….1) Εγω εχω βαλει υποψηφιοτητα. Αλλος; 2)Καμια σοβαρη κουβεντα θα πουμε;”, ο Νικόλαος Φαραντούρης πλέον το ξανασκέφτεται για να ξεφύγει -όπως είπε- ο ΣΥΡΙΖΑ από την περιδίνηση και ο ΣωκράτηςΦάμελλος αναμένεται να πάρει το χρίσμα των “87” καθώς η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα.

Πάντως οι δηλώσεις της βουλευτού Άρτας και αντιπροέδρου της Βουλής (ΑΝΤ1, ΑΘΗΝΑ 9,84 ) προκάλεσαν αίσθηση, αφού τόνισε την αποφασιστικότητα των “87” να κάνουν το παν “για να μην κερδίσει ο Κασσελάκης” και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι “έχει επιλέξει να απέχει” και “δεν πατρονάρει τις διαδικασίες”, ενώ εκφράζοντας τη δική της θέση μίλησε για “μια μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ” που “σε αυτή θα μπορούσε να ήταν επικεφαλής ο Τσίπρας” επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις σχετικές ζυμώσεις στο παρασκήνιο.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς κάλεσε σε συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για την προστασία των δανειοληπτών και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κ.Ε. η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση προς συμμόρφωση των στελεχών. “Ο διχαστικός λόγος και ο λόγος περί προγραφών δεν συνάδουν με τις καταστατικές μας αρχές και την ευθύνη των στελεχών του κόμματος, πόσο μάλλον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ως εκ τούτου ο λόγος αυτός δεν είναι υπό οποιαδήποτε συνθήκη αποδεκτός” τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται “Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον πλούτο των ιδεών και των απόψεών τους, και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, οφείλουν να υπηρετούν και να ενισχύουν τον κοινό, συνομολογημένο στόχο, όπως αυτός περιγράφεται στις συλλογικές μας αποφάσεις.”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία φιλοδοξεί και αγωνίζεται να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συνεργασίας, υπηρετώντας τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αυτή είναι η συλλογική μας απόφαση, αυτή οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι και όλες.” υπογραμμίζεται τέλος.

Αφορμή για την παραπάνω ανακοίνωση στάθηκαν τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής Πέτρος Παππάς. “Όσοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο Κασσελάκη δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στο κόμμα σε περίπτωση επανεκλογής του είπε και πρόσθεσε “Δεν νομίζω ότι μπορεί να συνυπάρξει ο Στέφανος Κασσελάκης με την Όλγα Γεροβασίλη η οποία κάνει δημόσιες προγραφές και λέει ότι θα καταβάλει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της για να μην έχει ο Στέφανος Κασσελάκης άλλη ευκαιρία στη χώρα. Πού ακούστηκε αυτό το πράγμα; Μπορεί να εκστομίζεται αυτό το πράγμα από μια εκλεγμένη αντιπρόσωπο του ελληνικού λαο

Ο οδικός χάρτης για το έκτακτο συνέδριο και την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ το περασμένο Σάββατο, αποτυπώνεται επισήμως και αναλυτικά στην απόφαση του Οργάνου που δόθηκε  στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

– Το Έκτακτο Συνέδριο, θα διεξαχθεί από την 1η  ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

– Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη της Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

– Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

– Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.

Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες και θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

Στην απόφαση σημειώνεται επιπλέον ότι «οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, θα καταθέτουν με την υποψηφιότητα τους, το “Πόθεν Έσχες” που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πριν την αναγόρευση τους από το Συνέδριο».

– Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου, με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.

– Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.

– Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος-α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων  και την εκλογή ΚΕ είναι η 11/10/2024.


Ακόμη η Κ.Ε. αποφάσισε  την ενίσχυση της οικονομικής επιτροπής του κόμματος και η νέα σύνθεση της είναι η εξής: Αλεξιάδης Τρύφωνας, Κασιμάτη Νίνα, Μελαχροινός Παναγιώτης, Πούλου Γιώτα, Σαπουνά Αναστασία, Σκούφας Βαγγέλης, Τσιριγώτη Ζαχαρούλα,  Χαλαζωνίτης Δημήτρης, Χρηστίδου Ραλλία


Aπό τη συνεδρίαση της Κ.Ε. πέρασε τα ψιλά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Χατζησωκράτης πρότεινε η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής να μην γίνει την ίδια μέρα της εκλογής προέδρου, αλλά αργότερα.

Η πρότασή του όμως ήταν αντίθεση με την εισήγηση της Π.Γ. για εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 24 Νοεμβρίου, αλλά ήταν αντίθετη με όσα προβλέπει και το Καταστατικό στο άρθρο 20, στο οποίο αναφέρεται ρητά “Η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών με ενιαία λίστα. Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια μέρα, σε ξεχωριστή κάλπη, γίνεται και η εκλογή του Προέδρου του κόμματος”.

Η πρόταση Χατζησωκράτη, η οποία τελικά αποσύρθηκε, προκάλεσε αντιδράσεις ο Παναγιώτης Ρήγας μίλησε για αντικαταστατική πρόταση, ενώ ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Θάνος Μωραΐτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι “όποιος σηκώσει το χέρι υπέρ αυτής της πρότασης θέλει την ομηρία, το χάος, τη διάλυση και τη ρευστοποίηση”.

Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του οικονομικού διευθυντή του κόμματος Χρήστου Μαυροκεφαλίδη, στον απόηχο της επιστολής τεσσάρων μελών της Επιτροπής όπου ζητούν εξηγήσεις και διευκρινίσεις για το κόστος της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, για τα χρέη προς τους προμηθευτές, αλλά και για το πώς πληρώθηκε μέρος των οφειλόμενων μισθών των εργαζομένων σε Κόκκινο και Αυγή. Την επιστολή υπογράφουν τα στελέχη της Επιτροπής που ανήκουν στην “ομάδα” Κασσελάκη και συγκεκριμένα οι Ν. Κασιμάτη, Γ. Πούλου, Ρ. Χρηστίδου και Β. Σκούφας.

Σημειώνεται ότι μέχρι τη συνεδρίαση της Κ.Ε. το Σάββατο, την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή είχε η πλευρά Κασσελάκη, όμως οι ισορροπίες άλλαξαν, καθώς στα αρχικά μέλη της Επιτροπής που ήταν οι: Νίνα Κασιμάτη, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Βαγγέλης Σκούφας, Παναγιώτης Μελαχροινός, Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Κασσαράς, προστέθηκαν οι Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Αναστασία Σαπουνά και Ζαχαρούλα Τσιριγώτη οι οποίοι είχαν υπογράψει τη μομφή κατά του Στέφανου Κασσελάκη…

Σκοπός της σημερινής συνεδρίασης είναι η ενημέρωση επί των οικονομικών και τα επόμενα βήματα, εξαιτίας των αντιδράσεων στην Κ.Ε. πως αιχμές όσον αφορά τη μισθοδοσία απλήρωτων εργαζομένων δεν συνάδουν με την Αριστερά αφού οι πληρωμές γίνονται μέσω τράπεζας, οπότε υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές.

Σχετικά Άρθρα