BBC: Πόσο κοντά βρίσκεται ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή

 BBC: Πόσο κοντά βρίσκεται ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Με το Ισραήλ να επιτίθεται στη Βηρυτό, εγείρεται το ερώτημα πόσο κοντά είμαστε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχίες για την κλιμάκωση της βίας και τις πιθανές συνέπειες στην περιοχή. Ο Φρανκ Γκάρντνερ, ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, ανέφερε ότι δεν είναι αναπόφευκτο ένα τέτοιο σενάριο, καθώς υπάρχουν ισχυροί λόγοι και από τις δύο πλευρές να παραμείνουν συγκρατημένες.

Αν και τον Απρίλιο η πιθανότητα ενός εκτεταμένου πολέμου φάνταζε πιο εφικτή, με την εμπλοκή του Ιράν, των ΗΠΑ και άλλων παραγόντων, οι δύο πλευρές είχαν τελικά την ικανότητα να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κατάσταση εξαρτάται από το ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση. Το Ισραήλ επιδιώκει σαφώς να εξαλείψει τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ να επιτεθεί.»

Από την πλευρά της, ο διεθνής ανταποκριτής Lyse Doucet ρωτήθηκε πώς το Ισραήλ μπορεί να διεξάγει τόσο εκτεταμένους βομβαρδισμούς σε μια γειτονική χώρα χωρίς να κηρύξει πόλεμο.

Απάντησε ότι «είναι η ιστορία της περιοχής. Μοιάζει με πόλεμο σε όλα εκτός από το όνομα, όμως η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο. Το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει πόλεις, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, προκαλώντας πολύ περισσότερες απώλειες».

Σχετικά Άρθρα