Βουλή: Όλοι μαζί οι ανεξάρτητοι… μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα-Προνόμια και οι μάλλον ανυπέρβλητες δυσκολίες

 Βουλή: Όλοι μαζί οι ανεξάρτητοι… μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα-Προνόμια και οι μάλλον ανυπέρβλητες δυσκολίες

Αν στη διαγραφή Σαλμά προστεθούν προηγούμενες διαγραφές ή αποχωρήσεις βουλευτών από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14 ανεξάρτητοι, μόλις… 15 μήνες μετά τις εκλογές του 2023. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα άρχισαν να διακινούνται σενάρια δημιουργίας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τους ετερόκλητους πολιτικά ανεξάρτητους βουλευτές.

Καταρχάς ποιοι είναι οι βουλευτές αυτοί:

  • Μάριος Σαλμάς (Νέα Δημοκρατία), που διαγράφηκε σήμερα από το κόμμα.
  • Αθηνά Λινού (ΣΥΡΙΖΑ), που επίσης αποπέμφθηκε από το κόμμα της.
  • Λευτέρης Αυγενάκης (Νέα Δημοκρατία), που και αυτός διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά όχι από το κόμμα.
  • Μπαράν Μπουρχάν (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα του.
  • Παύλος Σαρακάκης (Ελληνική Λύση), που διεγράφη με αιχμές για αλαζονεία, αχαριστία, αμετροέπεια και υποτιμητική συμπεριφορά έναντι συναδέλφων του.
  • Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου από την Πλεύση Ελευθερίας.
  • Οι εκλεγέντες με το κόμμα των «Σπαρτιατών»: Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, και Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος οι πολιτικές αποχρώσεις απάδουν ωστόσο οι λόγοι προς την κατεύθυνση μια ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας ίσως τελικά οδηγήσουν στη δημιουργία της. Και τούτο διότι εφόσον επιτευχθεί η συγκρότηση, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε καίριες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως οι προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, ενώ ο επικεφαλής τους θα απολαμβάνει τα προνόμια προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, για να συγκροτηθεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές, άρα εν προκειμένω υπάρχουν οι προϋποθέσεις δημιουργίας της – και με το παραπάνω. Ωστόσο, οι πολιτικές διαφορές και οι ποικίλες ιδεολογικές καταβολές των ανεξάρτητων βουλευτών καθιστούν το εγχείρημα δύσκολο, κυρίως όσον αφορά την επιλογή ηγεσίας, ήτοι του ποιος θα ηγηθεί της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η πρωτοβουλία για την ομαδοποίηση των ανεξάρτητων βουλευτών έχει παρθεί σύμφωνα με πληροφορίες πρωτίστως από τον βουλευτή Παύλο Σαρακάκη που έχει αναλάβει και τις επαφές μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών. Παρόλα αυτά, η πολυμορφία της ομάδας αυτής καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη συνεννόησης. Εκτός από την ιδεολογική ποικιλία, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας δυσκολεύουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση ορισμένων βουλευτών στην πιθανότητα συμμετοχής του Κωνσταντίνου Φλώρου στη νέα ομάδα, λόγω της καταδίκης του για βιαιοπραγία εναντίον άλλου βουλευτή. Η απόρριψη του Φλώρου από μέρος των ανεξάρτητων βουλευτών έχει δημιουργήσει επιπρόσθετες δυσκολίες στη διαδικασία, αφού φαίνεται πως κανείς δεν επιθυμεί να συνδεθεί μαζί του. Ηγεσία, προσωπικές αντιπαραθέσεις και το «ετερόκλητο» της ομάδας αυτής είναι τα βασικά εμπόδια.

Παρά τα εμπόδια, οι προσπάθειες για τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ένα προκείμενο-διακήρυξη, που εκφράζει τη βούληση για συνεργασία μεταξύ των ανεξάρτητων, έχει ήδη συνταχθεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Σχετικά Άρθρα