Καιρός: Επιστρέφει η ζέστη με 34άρια και μετά απότομο κρύο

 Καιρός: Επιστρέφει η ζέστη με 34άρια και μετά απότομο κρύο

Ο καιρός συνεχίζει την “τρελή” συμπεριφορά και μετά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας ο υδράργυρος ανεβαίνει ξανά και θα φτάσει μέχρι τους 34 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο θα ξαναδώσει… το παρών.

Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός των επόμενων ημερών, αφού η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε άνοδο. Μετά τις περιορισμένες βροχές έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας. Σε πρόγνωση του καιρού ο Γιώργος Τσατραφύλλιας έκανε λόγο για έναν υποτροπικό αεροχείμαρρο, ο οποίος φέρνει αφρικανική ζέστη.

Ο κ. Τσατραφύλλιας αναφέρει πως «ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου (ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση)».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η Πελοπόννησος ,η Εύβοια, το ανατολικό Αιγαίο.

Ο ίδιος αναφέρει «η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς! Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη!».

Μαρουσάκης: Αστάθεια και… καλοκαίρι

Σύμφωνα με την ανάρτηση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καιρός θα είναι άστατος μέχρι την Τετάρτη με βροχές που σε κάποιες περιοχές θα είναι πιο έντονες: «Μέχρι και την Τετάρτη θα επικρατήσει περιορισμένη αστάθεια προς τα δυτικά κυρίως με διαστήματα βροχοπτώσεων οι οποίες προς τα βορειοδυτικά θα είναι πιο πολλές και πιο έντονες».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, το καλοκαίρι επιστρέφει από το δεύτερο μισό της εβδομάδας: «Αιτία γι’ αυτή την καλοσύνη του καιρού είναι το πεδίο υψηλών πιέσεων όπως σημειώνουμε με το λευκό βέλος στον πρώτο μας χάρτη το οποίο θα επεκταθεί ανατολικότερα φέρνοντας μαζί του και πιο θερμές αέριες μάζες».

«Στο θερμοκρασιακό διάγραμμα ή όπως συνηθίζω να το λέω “διάγραμμα της αλήθειας” μιας και περιλαμβάνει τις πολλαπλές λύσεις των μετεωρολογικών μοντέλων που μας δείχνουν την επικρατέστερη τάση του καιρού, μπορούμε να παρατηρήσουμε την ανοδική τροχιά της θερμοκρασίας όπου προς το τέλος της εβδομάδας στο νομό Αττικής θα συναντάμε τον υδράργυρο κοντά στους 34 βαθμούς κελσίου σαν μέγιστη θερμοκρασία» σημειώνει.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για απότομη μεταβολή του καιρού: «Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρατηρώντας το ίδιο διάγραμμα προς το τελείωμά του βλέπουμε τις θερμοκρασιακές καμπύλες να κατηφορίζουν απότομα γεγονός που μας δείχνει μια απότομη μεταβολή του καιρού που θα συνοδευτεί και από κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου και η οποία χρονικά τοποθετείται στις αρχές της άλλης εβδομάδας και στην οποία θα αναφερθούμε όταν τα προγνωστικά μας στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σταθερά συμπεράσματα».

«Μέχρι τότε απολαμβάνουμε το καλοκαιράκι με μια προσοχή μέχρι και την Τετάρτη προς τα δυτικά όπου η αστάθεια φαίνεται να κυριαρχεί» καταλήγει.

Τι αναφέρει το meteo

Η ανάλυση του Meteo/Αστεροσκοπείου Αθηνών για τον καιρό μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο.

Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας θα έχουμε έως το τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα μέχρι 28/9 με την θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 34 βαθμούς και τον καιρό να θυμίζει ξανά καλοκαίρι.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «κατά τις επόμενες ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς της χώρα μας.

Μάλιστα, από την Τετάρτη 25/09 και έπειτα οι αέριες μάζες που επηρεάζουν τον καιρό της Ελλάδας αναμένεται να είναι θερμότερες των φυσιολογικών για την εποχή τιμών.

Στο γράφημα της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της πρόγνωσης της θερμοκρασίας έως τις 29/09 σε ύψος 1500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα. Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου. Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της περιόδου σύμφωνα με δεδομένα του διαστήματος 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα τα σενάρια επιβεβαιώνουν την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και τις υψηλότερες των κανονικών για την εποχή τιμών. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας.

Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων και ο άνεμος».

Σχετικά Άρθρα