Χεσμπολάχ: Μετά τον Ιμπραήμ Ακίλ νεκρός και ο Αχμέτ Ουάχαμπι σε επιδρομή του Ισραήλ

 Χεσμπολάχ: Μετά τον Ιμπραήμ Ακίλ νεκρός και ο Αχμέτ Ουάχαμπι σε επιδρομή του Ισραήλ

Μετά τον Ιμπραήμ Ακίλ η Χεσμπολάχ ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου (21.09.2024) ότι νεκρός από επιθέσεις του Ισραήλ είναι ο υψηλόβαθμος διοικητής Αχμέτ Ουάχαμπι, που ήταν υπεύθυνος του στρατιωτικού σκέλους των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα μέχρι τις αρχές του 2024. Ο Αχμέτ Ουάχαμπι σκοτώθηκε χθες (20.09.2024) από μία επιδρομή του Ισραήλ σε προάστια της Βηρυτού όπου υπήρχαν στελέχη της Χεσμπολάχ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Χεσμπολάχ έκανε γνωστό ότι 14 μέλη της σκοτώθηκαν στη χθεσινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη λιβανική πρωτεύουσα της Βηρυτού, μαζί με τον ανώτατο διοικητή Ιμπραήμ Ακίλ.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι ο Ουάχαμπι ήταν ο επικεφαλής της «κεντρικής μονάδας εκπαίδευσης» της οργάνωσης και προηγουμένως ήταν κορυφαίος διοικητής στην ελίτ της Δύναμης Ραντβάν. Όπως και άλλοι αξιωματικοί της Χεζμπολάχ, ο Ουαχάμπι συμμετείχε επίσης σε μάχες υπέρ του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η Χεζμπολάχ έχει κάνει γνωστό 497 μέλη που έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων μαχών από τον Οκτώβριο.

Ποιος ήταν ο Ιμπραήμ Ακίλ

Μεγάλη απώλεια για την Χεζμπολάχ ήταν ο θάνατος του Ιμπραήλ Ακίλ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ την Παρασκευή σε μια γειτονιά της Βηρυτού σκότωσε.

Ο Ακίλ, γνωστός και ως «παγκόσμιος τρομοκράτης» έχει υπηρετήσει στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ, και έχει λάβει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις το 1983 που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό και στους στρατώνες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Πέρυσι οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 7 εκατομμύρια δολάρια για όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση, τον εντοπισμό, τη σύλληψη ή την καταδίκη του. Ενημέρωνε επίσης ότι ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980.

Σχετικά Άρθρα