Αθώος ο Παπαντωνίου για τις φρεγάτες λόγω αμφιβολιών

 Αθώος ο Παπαντωνίου για τις φρεγάτες λόγω αμφιβολιών

Εκδόθηκε πριν από λίγο η ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα το οποίο αφορούσε στην υπόθεση του εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού.

«Υπάρχουν αμφιβολίες για τα βασικά αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας (παραγεγραμμένα), δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις και κατά συνέπεια απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών για τη νομιμοποίηση εσόδων που κατηγορείται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα και τη σύζυγο του πρώην υπουργού, καθώς και ένα φιλικό τους πρόσωπο.

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος ο πρώην υπουργός, η σύζυγος του και το φιλικό τους πρόσωπο. Ο εισαγγελέας είχε τονίσει πως το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε από την επίμαχη σύμβαση κατά 381 εκ. ευρώ και εμφανίστηκε πεπεισμένος πως τελέστηκε η δωροδοκία, καθώς «τίποτα δεν είναι τσάμπα» και πως «εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί».

Τον Οκτώβριο του 2018 το ζευγάρι είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενο μετά την απολογία, έπειτα από έρευνες τουλάχιστον έξι ετών στα οικονομικά του,

Έπειτα από 17 μήνες εγκλεισμού, εκδόθηκε βούλευμα το 2020 από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που ζητούσε την διενέργεια νέου κύκλου ερευνών με το ζευγάρι να περνάει ξανά το ανακριτικό κατώφλι για συμπληρωματική απολογία το 2021 και τελικά να οδηγείται σε δίκη.

Σχετικά Άρθρα