Φαράγγι της Σαμαριάς: “Μεγάλη αβεβαιότητα» για τη σταθερότητα των βράχων” λέει ο Λέκκας

 Φαράγγι της Σαμαριάς: “Μεγάλη αβεβαιότητα» για τη σταθερότητα των βράχων” λέει ο Λέκκας

Την αυτοψία του στο Φαράγγι της Σαμαριάς ολοκλήρωσε το απόγευμα της Πέμπτης η ομάδα γεωλόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα μετά τον θάνατο τουρίστριας που χτυπήθηκε από βράχους. Όπως ανέφερε ο καθηγητής , «εξετάσαμε όλο το φαράγγι, το επίπεδο κινδύνου παραμένει το ίδιο, όπως ήταν και πριν τα τελευταία γεγονότα. Με κάποιες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, μπορεί το φαράγγι να αποδοθεί και πάλι στο κοινό. Βεβαίως, θέλει μεγάλη προσοχή καθώς ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται διαχρονικά στο φαράγγι. Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι μία μοναδική περιοχή σε όλον τον κόσμο αλλά ενέχει κίνδυνους, από τους οποίους διαμορφώθηκε κόλας (διάβρωση, κατολισθήσεις, βροχοπτώσεις). Κίνδυνοι υπάρχουν αλλά είναι σε διαχειρίσιμο επίπεδο, από εκεί και πέρα η απόφαση για το άνοιγμα ανήκει στους αρμόδιους φορείς».

«Θα παρακολουθούμε συνεχώς το φαράγγι. Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χθεσινά γεγονότα, καθώς δεν είχαμε κάποιο δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν, είχαμε ένα τεράστιο ποσό βροχής με πολύ μεγάλη ραγδαιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Όπως συμπλήρωσε στο flashnews.gr, έγινε πολύ καλή διαχείριση του κόσμου που ήταν μέσα στο φαράγγι. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση στον κίνδυνο, κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι φυσικοί κίνδυνοι πάντα θα υπάρχουν».

Ω

Σχετικά Άρθρα