Ζαχαριάδης στο libre: Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη έχει απωλέσει την κυβερνώσα διάσταση

 Ζαχαριάδης στο libre: Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη έχει απωλέσει την κυβερνώσα διάσταση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Η κρίση και η εσωστρέφεια πρωταγωνιστούν εντός του κόμματος της Αριστεράς. Και αυτό είναι κοινή παραδοχή μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μεταξύ αυτών και του Κώστα Ζαχαριάδη, που είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και ασκεί κριτική σε υψηλούς τόνους στον Στέφανο Κασσελάκη.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, αναφέρεται στην κρίση εντός του κόμματος, ενώ μιλώντας για τις εκλογές, τονίζει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με fast track διαδικασίες και όπως τονίζει: «Οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει, εκτός από το πρόσωπό τους, να εκθέσουν και την πολιτική τους πλατφόρμα».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης αποδίδει τις ευθύνες για την κρίση στον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως λέει, χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη έχει απωλέσει την κυβερνώσα του διάσταση. Αντί να ανασυγκροτηθεί και να ανακάμψει βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση και μαρασμό».

Συνέντευξη

-Κύριε Ζαχαριάδη, η ΝΔ κυβερνά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απασχολεί την επικαιρότητα. Μήπως τελικά οι εξελίξεις θα έπρεπε να επισπευσθούν για να αλλάξει στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και η αρνητική δημοσιότητα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Το κόμμα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή κρίση. Αν δεν απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά στις αιτίες της, θα συνεχίζει να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και στην ανυποληψία, να απογοητεύει τους Αριστερούς και Προοδευτικούς πολίτες. Να μην αφήσουμε να γκρεμιστεί σε λίγους μήνες ό,τι χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με κόπο και θυσία.

Αυτή τη φορά δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη. Δε θα πάμε σε fast track διαδικασίες παρακάμπτοντας το καταστατικό. Δε θα επιτρέψουμε σε αλεξιπτωτιστές και τυχοδιώκτες να παίξουν προσωπικά παιχνίδια. Θα τηρήσουμε κατά γράμμα το καταστατικό και θα κυριαρχήσει το συλλογικό «εμείς» έναντι του προσωπικού «εγώ». Οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει, εκτός από το πρόσωπό τους, να εκθέσουν και την πολιτική τους πλατφόρμα. Αυτή τη φορά θα κάνουμε σοβαρές, συντεταγμένες και ουσιαστικές πολιτικές διεργασίες με το βλέμμα στραμμένο στη κοινωνία και στην αναγκαία πολιτική αλλαγή για τη χώρα και όχι σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

-Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ΝΔ αρκετά χαμηλότερα από το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να υποχωρεί, αλλά τον κ. Κασσελάκη να εμφανίζεται ως ο πλέον «δημοφιλής» μεταξύ των στελεχών του κόμματος πώς σας φαίνονται;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη έχει απωλέσει την κυβερνώσα του διάσταση. Αντί να ανασυγκροτηθεί και να ανακάμψει βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση και μαρασμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που μας εμφανίζουν με μονοψήφιο ποσοστό και στην πέμπτη θέση. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ανακοπεί αυτός ο καταστροφικός κατήφορος.

Όταν ανοίξει ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων και εκδηλώσουν όλοι το ενδιαφέρον τους, τότε θα έχει και νόημα και ενδιαφέρον να μελετήσουμε προσεκτικά τις μετρήσεις, εδώ μετρούν σε δημοσκοπήσεις πρόσωπα που έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά την πιθανότητα να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν έχει παρουσιάσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εξουσίας, έναν και πλέον χρόνο μετά τις εκλογές. Ο κ. Παππάς ωστόσο από τη Θεσσαλονίκη έσπευσε να μιλήσει για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι θέση της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κεντρικής Επιτροπής;

 Δεν συμφωνώ μαζί σας ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει πλήρες πρόγραμμα ανά τομέα και αυτό παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε τη συνεδριακή μας απόφαση και στο συνέδριο του 2024 με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη και του 2022 με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε. Τα προβλήματα στη χώρα πολλαπλασιάζονται, τα αδιέξοδα πληθαίνουν και η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις, έχει κυριευτεί από ένα αλαζονικό υπερεγώ. Η συζήτηση για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου φτάνει μέχρι να καταστεί ξανά η ευρύτερη παράταξή μας πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, να κερδίσει στις συνειδήσεις των ανθρώπων την πλειοψηφία και να ξεκινήσει την υλοποίηση ενός πολιτικού προγράμματος για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά έχει ταυτίσει την πολιτική του μοίρα με αυτό τον πολιτικό στόχο.

-Αφού σας ανέφερα τον κ. Παππά, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν θα έπρεπε και ο ίδιος να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς υπήρξε επιλογή του κ. Κασσελάκη, που με τη σειρά έχασε το αξίωμά του μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής;

Είναι αποτέλεσμα ψηφοφορίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο ίδιος δήλωσε ότι θα εργαστεί ώστε να μπορέσει να εκφράσει και να συντονίσει όλη την ΚΟ και νομίζω στην ΔΕΘ το πέτυχε. Πρέπει να δουλέψουμε συντεταγμένα την επόμενη περίοδο από όποια θέση βρισκόμαστε για να οδηγηθεί το κόμμα μας σε εκλογή νέας ηγεσίας.

-Εσείς υπάρχει πιθανότητα να είστε υποψήφιος Πρόεδρος ή το γεγονός ότι δεν είστε βουλευτής σας αποθαρρύνει;

Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι η ηγεσία μας πρέπει να βρίσκεται στη Βουλή. Το μοντέλο άλλος στη Βουλή, άλλος στην Κουμουνδούρου απέτυχε μεταξύ άλλων λόγων και γι’ αυτό. Επιθυμώ να συμβάλλω στην συλλογική μας προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις από όποια θέση μου ζητηθεί από τα συλλογικά μας όργανα και την νέα μας ηγεσία την ερχόμενη μέρα όπως κάνω σε όλη μου την διαδρομή. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή.

Σχετικά Άρθρα