Γιατί οι Τούρκοι αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη

 Γιατί οι Τούρκοι αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη

τ

Αν και ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου από Τούρκους πολίτες προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πέσει στην πέμπτη θέση μετά τη Λατινική Αμερική, τη Συρία και το Αφγανιστάν, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που προέρχονται από την Τουρκία και έχουν την υπηκοότητά της εξακολουθεί να είναι σημαντικός, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου αυτή την εβδομάδα.

Του Σπύρου Σιδέρη

Η έκθεση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου την Τετάρτη αποκάλυψε ότι ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν από πολίτες με τουρκική υπηκοότητα έφθασε τις 28.000 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, αριθμός ίσος με τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν από Τούρκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023.

  • Το γεγονός ότι οι Τούρκοι ζητούν άσυλο σε χώρες της ΕΕ εγείρει πολλά ερωτήματα και αντιπαραθέσεις, ενώ πολλές ευρωπαϊκές πρεσβείες και προξενεία στην Τουρκία απορρίπτουν τις αιτήσεις βίζας των Τούρκων από φόβο ότι θα υποβάλουν αίτηση ασύλου κατά την άφιξή τους στα εδάφη τους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι νέοι είναι οι πιο πρόθυμοι να φτάσουν στην Ευρώπη, ιδίως όσοι είναι 18 ετών, καθώς βρίσκονται στην ακμή της ζωής τους και οι ευκαιρίες απασχόλησης και οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν στην Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες τους, ιδίως από τη στιγμή που η χώρα υποφέρει από οικονομική κρίση εδώ και χρόνια.

Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων στην Τουρκία έχει στερήσει από τους νέους πολλές ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως από τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος μπορεί να φτάσει περίπου τα 10 εκατομμύρια, καθώς υπάρχουν εκατομμύρια Σύροι, Αφγανοί και άλλες εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, που έχουν έρθει πρόσφατα στην Τουρκία.

  • Υπάρχουν επίσης πολιτικοί λόγοι που ωθούν κάποιους Τούρκους νέους να μεταναστεύσουν, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες, όπως οι Αλεβίτες και οι Κούρδοι, που αισθάνονται ότι δεν είναι αποδεκτοί σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον των νέων στην Τουρκία είναι αυτό που τους ωθεί να πάρουν την απόφαση να μεταναστεύσουν και παρόλο που ο σημερινός υπουργός Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, Μεχμέτ Σιμτσέκ, έχει αναπτύξει πολλά οικονομικά προγράμματα, φαίνεται ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν τα αποτελέσματα μιας ενδεχόμενης οικονομικής ανάπτυξης, οπότε οι νέοι οδηγούνται προς τη μετανάστευση.

  • Η έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού έδειξε ότι συνολικά 28.224 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο τους πρώτους έξι μήνες του 2024, με τη Γερμανία να λαμβάνει το 57% των αιτήσεων, δηλαδή 16.888 άτομα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 4.382 άτομα και την Ελλάδα με 2.000 άτομα.

Ένας Τούρκος που υποβάλλει αίτηση ασύλου δεν σημαίνει ότι θα λάβει σίγουρα ευρωπαϊκή άδεια παραμονής, καθώς τα ποσοστά αποδοχής τέτοιων αιτήσεων συνεχίζουν να μειώνονται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση.

Το ποσοστό αποδοχής των τουρκικών αιτήσεων ασύλου, το οποίο ήταν 54% το 2019, έχει ήδη μειωθεί στο 18% από το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ το ποσοστό αποδοχής των πρώτων αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ είναι 46%.

Σχετικά Άρθρα