Περ. Ηπείρου:Προσέλαβε άτομο για να κλείνει φώτα και air condition με μισθό μόλις… 37.000€

 Περ. Ηπείρου:Προσέλαβε άτομο για να κλείνει φώτα και air condition με μισθό μόλις… 37.000€

Ενώ η κριτική συνεχίζεται για την Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία φέρεται να δαπάνησε 86.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του γραφείου της, μία νέα υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Αυτή τη φορά, αφορά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος αποφάσισε να αναθέσει σε κάποιον τη δουλειά του κλεισίματος των παραθύρων, των κλιματιστικών και των φώτων στο κτήριο της Περιφέρειας, έναντι 37.200 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις για τη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Τα 37.200 ευρώ θα τα πάρει ο εξωτερικός συνεργάτης για δύο χρόνια και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2024 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2026 προκειμένου όταν κλείνει η περιφέρεια να κάνει βόλτα στα γραφεία, τις τουαλέτες και γενικά όλους τους χώρους προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι υπάλληλοι έκλεισαν τα φώτα και τα κλιματιστικά.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα typos-i, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακής επιτροπής στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 κατά την οποία εγκρίθηκε η εργολαβία των 37.200 ευρώ από τη γαλάζια πλειοψηφία,ο Αλέκος Καχριμάνης ισχυρίστηκε ότι η περιφέρεια «δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό».

Σύμφωνα με την εισήγησή που έγινε στην περιφερειακή επιτροπή και ψηφίστηκε από τους γαλάζιους υπάρχει «ανάγκη ελέγχου των κλιματιστικών μονάδων του κτιρίου που τυχόν έχουν μείνει ανοιχτά από την πρωινή βάρδια των εργαζομένων ή από τις απογευματινές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, το κλείσιμο των παραθύρων, τα φώτα στις αίθουσες συνεδριάσεων και σε τυχόν γραφεία, WC».

Αρχικά, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι το ποσό αυτό αφορά και τη συντήρηση των κλιματιστικών –κάτι που δεν προκύπτει από καμία εισήγηση, ενώ και ο ίδιος δεν επέμεινε μετά από σχετική παρατήρηση.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια η νομοθεσία προβλέπει να οριστεί ένας υπάλληλος ως ενεργειακά υπεύθυνος προκειμένου φώτα και κλιματιστικά να μην μένουν ανοικτά όταν το κτίριο δεν λειτουργεί.

«Προκειμένου να εξασφαλισθεί η εξοικονόμηση ενέργειας, προκύπτει η ανάγκη ελέγχου των κλιματιστικών μονάδων του κτιρίου που τυχόν έχουν μείνει ανοιχτά από την πρωινή βάρδια των εργαζομένων ή από τις απογευματινές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, το κλείσιμο των παραθύρων, τα φώτα στις αίθουσες συνεδριάσεων και σε τυχόν γραφεία, WC», επισημαίνεται στην εγκύκλιο από τον Ιούλιο του 2022, του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την οποία καλούνται όλοι φορείς του Δημοσίου να ορίσουν υπεύθυνους για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με το epirusgate.gr, η εν λόγω απόφαση «δεν περιελήφθη στις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για την Περιφερειακή Επιτροπή της Τρίτης, ανακοινώσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν βγήκαν για το θέμα, κυκλοφόρησε ωστόσο ηχητικό απόσπασμα από το διάλογο του Περιφερειάρχη με την περιφερειακή σύμβουλο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κων. Ζέκα στην οποία ακούγεται ο Αλ. Καχριμάνης να λέει ότι “είναι εξωτερικός συνεργάτης αυτός που πρέπει να την κάνει τη δουλειά” και πως “δεν έχουμε το κατάλληλο προσωπικό για να κάνει αυτή τη δουλειά”».

Τι απαντά η Περιφέρεια Ηπείρου

Tις εξηγήσεις που όφειλε να είχε δώσει εκ των προτέρων όταν έγινε η συζήτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, έρχεται εκ των υστέρων και από θέση απολογούμενου να δώσει η Περιφερειακή Αρχή, μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με την εγκύκλιο, σημειώνοντας ότι «προκαλούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στα ΜΜΕ» λόγω της «παρουσίασης της συνοπτικής απάντησης που δόθηκε στη συνεδρίαση».

Τώρα η Περιφερειαρχή Αρχή μιλά για “ευρύ φάσμα” υπηρεσιών που αφορούν την εσωτερική εποπτεία του Διοικητηρίου, ως και υπηρεσίες θυρωρείου- τηλεφωνητή.

Η απάντηση της Περιφέρειας:

«Στην Περιφερειακή Επιτροπή (συνεδρίαση 17 Σεπτεμβρίου) δόθηκε απάντηση από τον Περιφερειάρχη σε ό,τι ρωτήθηκε από Περιφερειακή Σύμβουλο- Μέλος της.

Μετά την καταληκτική τοποθέτησή του ότι πρόκειται για απόφαση που οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, θεωρήθηκε ότι το θέμα έκλεισε και δεν χρειάστηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η διάσταση που δίνεται ωστόσο σε Μέσα Ενημέρωσης, καθώς περιορίζεται στην συνοπτική απάντηση που δόθηκε στη συνεδρίαση, προκαλεί εσφαλμένες εντυπώσεις. Προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, πρέπει να προστεθούν τα εξής:

  • Το έργο (παροχή υπηρεσιών) καλύπτει διάστημα δύο χρόνων και θα γίνει μέσω της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε.
  • Η αναγκαιότητα ανάθεσης του έργου προέκυψε μετά τη συνταξιοδότηση υπαλλήλων που απασχολούνταν μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, την έλλειψη προσωπικού αντίστοιχων ειδικοτήτων και από την αδυναμία νέων προσλήψεων σε εύλογο χρονικό διάστημα.
  • Οι υπηρεσίες που καλείται να παρέχει η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. καλύπτει ευρύ φάσμα, που αφορούν την εσωτερική εποπτεία του Διοικητηρίου, ως και υπηρεσίες θυρωρείου- τηλεφωνητή (όταν απαιτείται). Το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών αναγράφεται γενικά στον τίτλο της Υπηρεσιακής εισήγησης προς την Περιφερειακή Επιτροπή, αναλυτικά θα περιγράφεται στη Σύμβαση που θα υπογραφεί με την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.
  • Το ποσό που εγκρίθηκε (37.200 ευρώ) περιλαμβάνει Φ.Π.Α. (7.200 ευρώ), τον αναλογούντα φόρο στην Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., ασφαλιστικές εισφορές και αμοιβή του/των εργαζομένων για δύο χρόνια.

Η διαδικασία σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων για την παροχή Υπηρεσιών είναι νόμιμη διαδικασία και όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω αυτών επιχειρεί και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σε ελλείψεις προσωπικού και δικά της και των Δήμων.

Επισημαίνεται δε ότι στην περίπτωση που δεν συνεχιστεί το πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 55 -67 ετών και με δεδομένη την επικείμενη συνταξιοδότηση και άλλων υπαλλήλων, θα απαιτηθούν ανάλογες συμβάσεις- αναθέσεις και για άλλες εργασίες που εκτελούν Περιφέρειες και Δήμοι».

Σχετικά Άρθρα