ΣΥΡΙΖΑ: Η Πολιτική Γραμματεία εξετάζει την κατάθεση “Πόθεν Έσχες” για τους υποψηφίους προέδρους
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει να βάλει «κόφτες» στους υποψήφιους προέδρους και να καθιερώσει πιο αυστηρές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η κατάθεση του Πόθεν Έσχες. Επίσης, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για περισσότερες υπογραφές μελών της ΚΕ και κριτήρια διαφάνειας.
Ειδικότερα, με μια «εργαλειοθήκη» κριτηρίων προσέρχονται το απόγευμα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τον οδικό χάρτη, τα χαρακτηριστικά του επικείμενου Συνεδρίου και πρωτίστως τους όρους συμμετοχής στην εκλογική κούρσα για την νέα ηγεσία.
Στην αιχμή, ωστόσο, βρίσκεται κατά πληροφορίες η θέσπιση κριτηρίων συμμετοχής στην κούρσα εκλογής του/της νέου/νέας Προέδρου, καθώς τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη συνηγορούν στην ανάγκη να υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες, δηλαδή κομματικά κριτήρια και κριτήρια διαφάνειας.
Τα κομματικά κριτήρια
Ως προς τα κομματικά κριτήρια, εξετάζεται η συμμετοχή του κάθε υποψήφιου/ας στην κούρσα για την προεδρική εκλογή να απαιτεί:
· 50 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής (από 30) και
· Αρκετές υπογραφές μελών και στελεχών του κόμματος.
Στα κριτήρια διαφάνειας, μελετάται:
· Η απαίτηση της κατάθεσης δήλωσης Πόθεν Έσχες στο κόμμα (δεδομένου ότι αυτό κατατίθεται προς τις κρατικές Αρχές, δηλαδή τη Βουλή). Όπως είναι γνωστό, ο κ. Κασσελάκης έχει καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες, αλλά αυτό δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το μόνο που έχει βγει στη δημοσιότητα είναι ένα excel με κάποια στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση, που είχε παρουσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν μπει και τα εξής:
· Η απαίτηση της προσκόμισης λευκού ποινικού μητρώου, αλλά και
· Η διερεύνηση για τυχόν οφειλές προς το στενό και ευρύτερο Δημόσιο.
Δεν αποκλείεται νέος κύκλος εσωστρέφειας
Αν και το πλέγμα των κριτηρίων δεν έχει «κλειδώσει», καθώς πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί από στελέχη της νέας πλειοψηφίας, ορισμένα εξ’ αυτών βρίσκουν κατά πληροφορίες τους περισσότερους σύμφωνους, καθώς κανείς εκ των ηγετικών στελεχών δεν επιθυμεί το κόμμα να βρεθεί προ εκπλήξεων, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να πυροδοτηθεί ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας και αρνητικής δημοσιότητας.
«Θα λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας όλων μας» επισήμανε η Αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ιστότοπο Newsbomb και πρόσθεσε πως «δεν είναι απαραίτητο κάποιοι να φύγουν». Όπως τόνισε, «Η πρόταση μομφής δεν σημαίνει ότι θα εκφραστεί ενιαία» στις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου αρχηγού.
«Αυτοί που θα θελήσουν να παίξουν ρόλο ως υποψήφιοι, θα ξετυλίξουν πολιτικά σχέδια με βάση αξίες της Αριστεράς, συμφωνημένες αρχές και θέσεις από το προηγούμενο συνέδριο, θέσεις που υποστηρίζουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο και προτάσεις για το πώς το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναταχθεί ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί ότι υπάρχει εναλλακτική διακυβέρνηση για τη χώρα» περιέγραψε η ίδια. Αυτές τις προδιαγραφές «δεν τις πληροί ο Στέφανος Κασσελάκης», κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη, ενώ στο θέμα των κριτηρίων αναφέρθηκε και ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου.