Πράσινο φως από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου-Ανακοινώνεται το απόγευμα

 Πράσινο φως από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου-Ανακοινώνεται το απόγευμα

To υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ώρες ενώ από την Προεδρία εστάλη ενημέρωση ότι στις 6 μ.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο, θα προβεί σε δηλώσεις για την απόφαση ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σύμφωνα, πάντως με τον «Φιλελεύθερο» η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) άλλαξε τις δύο ρυθμιστικές αποφάσεις και εκκρεμεί η απόφαση για το γεωπολιτικό ρίσκο με την πρόταση να προβλέπει την κατανομή του κατά 50% σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το Υπουργικό φέρεται να έχει εγκρίνει την συμφωνία που επιτεύχθηκε σε υπουργικό επίπεδο το γεωπολιτικό ρίσκο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (50%-50%) καθώς και την ανάκτηση εξόδων του έργου με το ποσό των €25 εκατ. για πέντε χρόνια από το Ταμείο Ρύπων. Άγνωστο παραμένει αν στην απόφαση συγκαταλέγεται και η συμμετοχή με 100 εκατ. της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του καλωδίου.

Την Πέμπτη θα γίνει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη προκειμένου να ανακοινωθεί κι επίσημα – εκτός απροόπτου – η έναρξη του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο, η Nexans έχει δώσει διορία μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημέρα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως έγραψε το πρωί το mononews, η κυπριακή πλευρά, όμως φέρεται, επισήμως, να έχει λάβει τις αποφάσεις για τη συμφωνία των 4 σημείων για την ηλεκτρική διασύνδεση τα οποία είναι τα εξής:
-Συμμετοχή της κυπριακής δημοκρατίας στο έσοδο του ΑΔΜΗΕ με 125 εκ. για τα πέντε χρόνια της κατασκευής του έργου.

-Συμμετοχή των καταναλωτών μέσω του συμφωνημένου WACC 8,3% για 17 χρόνια.

-Επιμερισμός 50-50 του γεωπολιτικού ρίσκου, δηλαδή του κόστους το έργου στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του.

-Το θέμα της συμμετοχής του κυπριακού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, με 100 εκατ. ευρώ και περίπου 30% των μετοχών.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στις προθέσεις της κυπριακής πλευράς, είναι να διατυπωθεί λεκτικά η πρόθεση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, χωρίς όμως και να υλοποιηθεί αυτό άμεσα.

Σχετικά Άρθρα