Κόντρα φαρμακοποιών – ΣΕΙΒ για το clawback των ταινιών μέτρησης σακχάρου

 Κόντρα φαρμακοποιών – ΣΕΙΒ για το clawback των ταινιών μέτρησης σακχάρου

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους έχει ξεσπάσει μεταξύ των φαρμακοποιών (ΠΦΣ) και των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), με αφορμή το αίτημα του ΣΕΙΒ για μετακύλιση του clawback των ταινιών μέτρησης σακχάρου προς τα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Αυγούστου 2024, το ΔΣ του ΣΕΙΒ είχε αποστείλει επιστολή με το παραπάνω αίτημα προς τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη σύμβαση ιατροτεχνολογικών προϊόντων με τους φαρμακοποιούς, με μετακύλιση του clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς τα φαρμακεία, μέσω της αύξησης του rebate αυτών των προϊόντων (προτείνοντας ο υπολογισμός του να ξεκινά από τα πρώτα 100 ευρώ). Την ίδια περίοδο, ανταλλάχτηκαν και επιστολές μεταξύ ΣΕΙΒ και ΠΦΣ, οι οποίες προφανώς δεν κατάφεραν να διευθετήσουν τη σύγκρουση συμφερόντων των δύο πλευρών.

Έτσι, σε ανακοίνωσή του, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο ΠΦΣ αναφέρει πως ο ΣΕΙΒ χρησιμοποίησε αβάσιμες και απαξιωτικές εκφράσεις σε επιστολή του (από 09.8.2024) προς τον Π.Φ.Σ., ενώ παράλληλα τονίζει πως οι προτάσεις του Συνδέσμου δεν αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα από τα μέλη του, τα οποία και ονομάζει στην ανακοίνωση, αφήνοντας αιχμές το αίτημα υποκίνησαν ορισμένες εταιρείες που διακινούν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου.

«Μας προσάπτετε λαϊκισμό και με ύφος προσβλητικό μας καταγγέλλετε ψευδώς ότι είμαστε δήθεν συκοφάντες και ότι δήθεν διαστρεβλώνουμε τις θέσεις σας, στο κείμενο της πρόσφατης επιστολής μας προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας! Επομένως όλες αυτές οι φράσεις αλλά και οι δικαιολογίες που χρησιμοποιείτε είναι απαράδεκτες. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πολλές εταιρείες, οι οποίες επικοινώνησαν μαζί μας, όπως οι Karabinis, Anats, Ascencia Diabetes Care, Μed Τrust-Wellion, μας δήλωσαν εγγράφως ότι δεν συμφωνούν με την απόφαση του ΣΕΙΒ. Μήπως η απόφαση εν τέλει για την πρόταση, την οποία διαμορφώσατε προς τον υπουργό, προέρχεται από συγκεκριμένα συμφέροντα εταιρειών εκ του ΣΕΙΒ που αποσκοπούν σε ίδιον όφελος, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν και να αποκρύψουν το γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων εκ των εταιρειών του κλάδου σας συμβάλλει στην προκλητή ζήτηση και στην αύξηση τη δαπάνης της κατηγορίας των αναλωσίμων ΣΔ;», τονίζει ο ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί εξηγούν ότι κατά την εκτέλεση των γνωματεύσεων των αναλωσίμων του σακχαρώδη διαβήτη και τη διάθεση των προϊόντων αυτών από τον φαρμακοποιό, αυτά συνοδεύονται από συσκευές μέτρησης των ιατροτεχνολογικών εταιρειών, προκαλώντας έτσι κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. «Αλήθεια αυτές τις συσκευές ποιος τις χορηγεί δωρεάν στους ιατρούς;», θέτει την ερώτηση η ανακοίνωση, ενώ κατηγορεί τον Σύνδεσμο πως «Προκαλείται επίσης προκλητή ζήτηση και με πολλές άλλες εμπορικές ενέργειες, μεθοδεύσεις και πολιτικές που χρησιμοποιούν εταιρείες σας».

Σχετικά Άρθρα