ΣΥΡΙΖΑ/Πρωτόγνωρες καταστάσεις: Οριστικά έκπτωτος ο Κασσελάκης-Κινητοποιεί υποστηρικτές και πάει στα… δικαστήρια

 ΣΥΡΙΖΑ/Πρωτόγνωρες καταστάσεις: Οριστικά έκπτωτος ο Κασσελάκης-Κινητοποιεί υποστηρικτές και πάει στα… δικαστήρια

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς καμιά δεκαριά μέλη αποδοκίμασαν και γιούχαραν στελέχη, όπως την ¨Ολγα Γεροβασίλη, τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο έξω από την Κουμουνδούρου κατά την προσελευση τους στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με φράσεις όπως “Βολευτήκατε σε καρεκλίτσες, νούμερα” και “άεργοι, βολευτήκατε σε καρέκλες, ντροπή σας νούμερα”!

Μέσω των social media η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη μετά τη δραματική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που τον καθαίρεσε: “Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ” δήλωσε παρών στην κούρσα εκλογής προέδρου λέγοντα χαρακτηριστικά “Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ”.

Η έκτακτη συνεδρίαση της Π.Γ, έγινε με αφορμή το τηλεφώνημα του Μανώλη Καπνισάκη, πρώην διευθυντή του καθαιρεθέντος προέδρου στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου την οποία ρώτησε ποιος έχει τη νομική ευθύνη για τα όσα γίνονται αυτές τις μέρες στη διαχείριση των νομικών θεμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η γραμματέας του κόμματος δεν του απάντησε και στη συνέχεια της τηλεφώνησε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης και τη ρώτησε ποιος έχει τη διοικητική και ποινική ευθύνη για το κόμμα.

Η κ. Σβίγκου τον παρέπεμψε στον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, υπεύθυνο οικονομικών του κόμματος. Ο κ. κασσελάκης πήρε τον κ. Μαυροκεφαλίδη και του έθεσε την ερώτηση για να πάρει την απάντηση πως την ευθύνη την έχει ο πρόεδρος, δηλαδή εσύ, εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο, πρόσθεσε για να απαντήσει ο κ. Κασσελάκης “τι πληρεξούσιο να σου υπογράψω αν δεν ξέρω τι αποφάσεις ελήφθησαν”.

Σύμφωνα ωστόσο με πηγές του κόμματος στη τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εξουσιοδοτήθηκε από τα μέλη του οργάνου ως υπεύθυνος για το κόμμα, ο διευθυντής Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, μετά από γνωματεύσεις που ζητήθηκαν από αρμόδια δικηγορικά γραφεία, ώστε να διευθετηθεί κάθε εκκρεμότητα. Συνεπώς, λέγανε, όταν τον κάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης και τον ρώτησε “ποιος έχει την ευθύνη;” ο κ.Μαυροκεφαλίδης του απάντησε “εγώ” διαψεύδοντας επί της ουσίας τους ισχυρισμούς της πρώην ηγεσίας.

  • Τελικά με συντριπτική πλειοψηφία η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με 17 ψήφους υπέρ, 1 κατά (Θεοδώρα Τζάκρη) και 1 απουσία (Ολυμπία Τελιγιορίδου), επικύρωσε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και επιβεβαίωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Π.Γ. αναφέρει:

“H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν”.

Από την πλευρά της η Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε επί της ουσίας ότι ο Στέφανος Κασελάκης εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγονται με δήλωσή της:

“Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.

Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο  Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.

Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του.

Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους.”

Και πρόσθεσε:

“Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα.

Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.

Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του.

Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα.

Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία”.
Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που άνοιξε χθες με αφορμή τα όσα είπε ο συνταγματολόγος Ξενοφώντας Κοντιάδης για θεσμικές ακροβασίες της Κουμουνδουρου, παρενέβη και ο καθηγητής πρωην βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστας Δουζίνας χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την ερμηνεία του Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος διαφώνησε με την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έγκριση της πρότασης μομφής.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Δουζίνας τόνισε ότι “η άρση εμπιστοσύνης σε θεσμικό παράγοντα (Πρωθυπουργό, Υπουργό, Δήμαρχο κλπ) από το σώμα στο οποίο λογοδοτεί σημαίνει την αυτόματη έκπτωση του οποιαδήποτε ερμηνευτική μέθοδο υιοθετήσουμε. Διαφορετικά έχουμε την παράδοξη λύση ότι ένας πρόεδρος παραμένει στην θέση του παρ΄ ότι έχει εκδιωχθεί από το μόνο κυρίαρχο σώμα”

Ο Ξενοφώντας Κοντιάδης απαντώντας  στην κριτική του Κώστα Δουζίνα για το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε  “Ο αγαπητός Κώστας Δουζίνας διατύπωσε στον τοίχο του στο fb μία διαφορετική άποψη από τη δική μου για όσα έγιναν με την μομφή κατά Κασελάκη. Ακολουθεί η απάντησή μου.

α. το τι ισχύει στη Βουλή ή στους δήμους δεν είναι επαρκές αντεπιχείρημα, διότι τα κόμματα αυτορυθμίζονται ως γνωστόν και μπορούν να προβλέψουν όποια διαδικασία θέλουν στα καταστατικό τους. Εδώ από την απλή γραμματική ερμηνεία του καταστατικού προκύπτει σύγκληση συνεδρίου. Αν ήθελε την έκπτωση του προέδρου, που είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί δεν το αναφέρει με 3 λέξεις;

β. Ναι, ενδεχομένως συμφώνησαν όλοι να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία με τα τηλέφωνα στην ψηφοφορία, δεν γνωρίζω το πραγματολογικό κομμάτι αν υπήρξαν αντιρρήσεις κλπ. Αυτό όμως δεν μειώνει την ασυνέπεια και τη θεσμική γελοιότητα της διαδικασίας, δηλ άλλοι να ψηφίσουν με κάλπη και άλλοι τηλεφωνικώς με ανοιχτή ακρόαση.

γ. Χαίρομαι που συμφωνούμε στο υστερόγραφο. Ομως εμμέσως το υστερόγραφο ενισχύει την άποψή μου ότι και οι διαδικασίες της μομφής κατά Κασελάκη είναι διάτρητες θεσμικά.”.

Παράλληλα υπονοούμενα για τα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ επί Στέφανου Κασσελάκη άφησε σε βάρος του ο πρώην διευθυντή της “Αυγής”, Άγγελος Τσέκερης. “Δώστε στη δημοσιότητα προσλήψεις και μισθούς του τελευταίου 11μηνου και βλέπουμε μετά ποιος ξανακατεβαίνει για πρόεδρος”, έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook, σημειώνοντας με νόημα “Ά, και αντικείμενο. Για να δούμε ποιοι ασχολήθηκαν με τον αγώνα ενάντια στη Δεξιά και ποιοι με τις μπογιές πλοίων”.

Πάντως ανεξάρτητα από την απόφαση της Π.Γ., το ποιος έχει τελικά τη διοικητική και νομική ευθύνη του κόμματος, είναι  μείζον ζήτημα που άπτεται ως επί το πλείστον της  διαχείρισης των οικονομικών του κόμματος από δω και περα και μέχρι τις εκλογές και παρά τα όσα λένε με διαρροές οι δύο πλευρές δεν αποκλείεται η έκπτωση του Στ. Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου να φτάσει μέχρι τα δικαστήρια αναλόγως των εξελίξεων και των πεπραγμένων ενός…”ακέφαλου” κόμματος επί της ουσίας.

Και επειδή ουσιαστικά η κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει οι στοιχηματικές εταιρείες δείχνουν φαβορί τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 2.90, Σωκράτης Φάμελλος 5.50, Αλέξης Τσίπρας 9.00, Όλγα Γεροβασίλη 16.00, Ρένας Δούρου 21.00, Νίκος Φαραντούρης 21.00 και Απόστολος Γκλέτσος 51.00.

Σχετικά Άρθρα