Οι φαρμακερές ατάκες και τα highlights του debate Χάρις-Τραμπ… μετά τη “θερμή” χειραψία

 Οι φαρμακερές ατάκες και τα highlights του debate Χάρις-Τραμπ… μετά τη “θερμή” χειραψία

Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, έδωσαν μάχη για να κερδίσουν το αμερικανικό εκλογικό κοινό στο debate που διοργάνωσε το ABC News χθες βράδυ. Το ενδιαφέρον έμεινε αμείωτο καθόλη τη διάρκεια του debate που περίμενε όλη η χώρα των ΗΠΑ και παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις καλύτερες ατάκες που ειπώθηκαν, αλλά και τα highlights της αναμέτρησης:

Τραμπ: “Περιμένετε ένα λεπτό, μιλάω τώρα.. Σας θυμίζει κάτι αυτό;”
Ενώ ο Τραμπ υποστήριζε ότι η Δημοκρατική αντίπαλός του είναι υπέρμαχος της αποχρηματοδότησης της αστυνομίας, την είδαμε να λέει ότι η δήλωσή του ήταν «δεν είναι αληθής», παρά το γεγονός ότι το μικρόφωνό της ήταν κλειστό, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ABC News. Ο Τραμπ την άκουσε επίσης και είπε, “Μιλάω τώρα. Αν δεν σας πειράζει. Παρακαλώ. Σας θυμίζει κάτι αυτό;”.

Εδώ ο Τραμπ χρησιμοποίησε τα λόγια της Χάρις, όταν η ίδια είχε “επιπλήξει” τον Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια του debate τους για τις εκλογές αντιπροέδρου το 2020, όταν αυτός τη διέκοπτε ενώ εκείνη απαντούσε σε μια ερώτηση. «Κύριε αντιπρόεδρε, εγώ μιλάω», του είχε πει χαρακτηριστικά τότε.

Χάρις: “Ο Ντόναλντ Τραμπ απολύθηκε από 81 εκατομμύρια ανθρώπους”
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατη απειλή του Τραμπ να διώξει ποινικά όσους «έκλεψαν» κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2020 και τις τακτικές εκφοβισμού του, η Κάμαλα Χάρις σημείωσε ότι “δυσκολεύεται πολύ να το επεξεργαστεί” την άρνησή του να παραδεχτεί ότι έχασε τις εκλογές του 2020.

“Ο Ντόναλντ Τραμπ απολύθηκε από 81 εκατομμύρια ανθρώπους”, είπε μεταξύ άλλων.

Τραμπ: “Τώρα έρχεται αυτή στη φιλοσοφία μου. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο να της στείλω ένα καπέλο MAGA”

Με αυτά τα λόγια ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας υποστήριξε πως οι πολιτικές της Χάρις εξελίχθηκαν έτσι, ώστε να είναι παρόμοιες με τις δικές του.

Χάρις: “Ο Τραμπ μιλάει για φανταστικούς χαρακτήρες όπως ο Χάνιμπαλ Λέκτερ”

Η Κάμαλα Χάρις ειρωνεύτηκε την ανικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να ασχοληθεί με τα προβλήματα του αμερικανικού λαού και να συμμετάσχει στην αναζήτηση λύσεων, σημειώνοντας πως γι’ αυτό και αρκετοί από τους ψηφοφόρους αποχωρούν σταδιακά από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που διοργανώνει.

Τραμπ: “Run, spot, run”
Ο Τραμπ χλεύασε με αυτή του την ατάκα το οικονομικό σχέδιο της Χάρις, το οποίο, όπως είπε, είναι ένα αντίγραφο του σχεδίου του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ανέφερε ότι είναι τόσο σύντομο όσο «τέσσερις προτάσεις» και το συνόψισε ως «Run, Spot, run», παρ’ ότι αυτό είναι μόνο τρεις λέξεις.

Χάρις: “Έχετε φίλο έναν γνωστό δικτάτορα που θα σας έτρωγε για μεσημεριανό”

Όταν ρωτήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Χάρις επαίνεσε αρχικά όσα έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν για να «διατηρήσει την ικανότητα του Ζελένσκι και των Ουκρανών να αγωνιστούν για την ανεξαρτησία τους» και στη συνέχεια δήλωσε πως ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της “χειραγωγείται από δικτάτορες”.

Αναφερόμενη στις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της γειτονικής Πολωνίας, απηύθυνε την εξής ερώτηση στον Ντόναλντ Τραμπ: «Και γιατί δεν λέτε στους 800.000 Πολωνοαμερικανούς εδώ στην Πενσυλβάνια πόσο γρήγορα θα παραιτηθείτε για χάρη της υποτιθέμενης φιλίας σας με έναν δικτάτορα που είναι γνωστό ότι θα σας έτρωγε για μεσημεριανό;».

Χάρις: “Δεν θα αναμετρηθείς με τον Τζο Μπάιντεν, θα αναμετρηθείς με εμένα”

Η Κάμαλα Χάρις υπενθύμισε στον Τραμπ ότι αυτή είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και όχι ο Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της αναφερόταν συνέχεια επικριτικά στον Τζο Μπάιντεν και στους χειρισμούς του σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

Τα 5 highlights

  1. «Χαίρομαι που σε βλέπω»
    Μπαίνοντας στο πλατό, η Κάμαλα Χάρις διέσχισε τη σκηνή και πέρασε από το πόντιουμ του Ντόναλντ Τραπμ. «Καμάλα Χάρις», του είπε, και αντάλλαξαν μια χειραψία καθώς συναντήθηκαν για πρώτη φορά.

«Ας κάνουμε ένα καλό ντιμπέιτ».

«Χαίρομαι που σε βλέπω. Καλή διασκέδαση», είπε ο πρώην Πρόεδρος.

Ήταν η πρώτη χειραψία σε προεδρικό ντιμπέιτ εδώ και οκτώ χρόνια.

Η Χάρις πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης κοιτάζοντας απευθείας τον αντίπαλό της, συχνά χαμογελώντας, γελώντας δυνατά ή κουνώντας το κεφάλι της ενώ εκείνος απαντούσε σε ερωτήσεις.

Η οθόνη έδειχνε τον Τραμπ να κοιτάζει κυρίως ευθεία καθώς μιλούσε, ενώ περιστασιακά κουνούσε το κεφάλι του.

  1. «Μιλάω τώρα»
    Η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, άρχισε την επίθεση από την αρχή απέναντι στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της για τις ποινικές δίκες του αλλά και για τον χειρισμό της πανδημίας του Covid-19.

Ο Τραμο από την πλευρά του γύρισε επανειλημμένα το θέμα στον πληθωρισμό και τη μετανάστευση, τις πολιτικές ευπάθειες της Χάρις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις έχει «καταστρέψει» τη χώρα και χαρακτηρίζοντάς την «μαρξίστρια».

Η Χάρις κορόιδευε τους ισχυρισμούς τους για τα πλήθη που συγκεντρώνει στις ομιλίες του. «Ο κόσμος αρχίζει να φεύγει νωρίς από τις συγκεντρώσεις του από εξάντληση και πλήξη», είπε.

Ο Τραμπ ανταπέδωσε: «Ο κόσμος δεν πηγαίνει στις συγκεντρώσεις της. Δεν υπάρχει λόγος να πάει κανείς».

Κάποια στιγμή, όταν η Χάρις διέκοψε τον Τραμπ, εκείνος της είπε: «Μιλάω τώρα. Σου θυμίζει κάτι;» Αναφερόταν σε μια παρόμοια απάντηση που είχε δώσει στο ντιμπέιτ των αντιπροέδρων το 2020 απέναντι στον Μάικ Πενς.

Αργότερα, καθώς η Χάρις μιλούσε πάνω από τη φωνή του, ο Τραμπ τής είπε: «Ησυχία παρακαλώ».

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, ισχυρίστηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αντιπαθεί την Χάρις. «Τη μισεί», είπε. «Δεν την αντέχει».

Ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης την έντονη ρητορική των Δημοκρατικών για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. «Μάλλον έφαγα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας όλων εκείνων που είπαν για μένα», είπε.

  1. «Τρώνε τα σκυλιά»
    Λίγες ώρες πριν από το ντιμπέιτ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με αναφορές από αβάσιμους ισχυρισμούς – που χρησιμοποίησε ο Τζέι Ντι Βανς, υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ότι μετανάστες από την Αϊτή στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, έκλεβαν κατοικίδια και τα έτρωγαν.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της πόλης είπαν στο BBC ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Τραμπ έθεσε το θέμα στη συζήτηση.

«Τρώνε τα σκυλιά, τρώνε τις γάτες, τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί. Είναι κρίμα», είπε ο Τραμπ, με την Χάρις να λέει ότι ο αντίπαλός τους είναι ακραίος.

  1. Το fact checking για τις αμβλώσεις
    Από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Κάμαλα Χάρις στον Τραμπ ήταν για τις αμβλώσεις, με την υποψήφια Πρόεδρο να τονίζει τις επιπτώσεις της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade.

«Δεν χρειάζεται κανείς να εγκαταλείψει την πίστη του ή τις βαθιές πεποιθήσεις του για να συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση – και ο Ντόναλντ Τραμπ, σίγουρα – δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», είπε η Χάρις.

Είπε επίσης ότι ο Τραμπ θα «υπογράψει την απαγόρευση των αμβλώσεων» εάν επανεκλεγεί και ανέφερε συντηρητικές πολιτείες που απαγορεύουν τη διαδικασία, ενώ επιτρέπουν περιορισμένες εξαιρέσεις.

Ο Τραμπ απάντησε: «Αυτό που λέει είναι απόλυτο ψέμα. Δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων».

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι υποστηρίζει τις εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει.

Κάποια στιγμή ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ορισμένα μωρά υποβλήθηκαν σε «εκτελέσεις» μετά τη γέννησή τους.

Ένας από τους συντονιστές του ABC μεσολάβησε για να τον ελέγξει, λέγοντας: «Δεν υπάρχει Πολιτεία σε αυτή τη χώρα όπου είναι νόμιμο να σκοτώνεις ένα μωρό αφού γεννηθεί».

  1. Πολιτικές;
    Ο Τραμπ είπε ότι η Χάρις δεν έχει καμία πολιτική, κατηγορώντας την ότι αντέγραψε κάποιες από τις δικές του ιδέες στην προεκλογική της εκστρατεία και ότι θα της στείλει ένα καπέλο από την καμπάνια του, ενώ επίσης υποστήριξε ότι δεν θα ήταν διαφορετική από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

«Δεν έχει πολιτική», είπε.

«Θυμηθείτε το, αυτή είναι ο Μπάιντεν», είπε σε άλλο σημείο.

Η Χάρις απάντησε: «Σαφώς, δεν είμαι ο Τζο Μπάιντεν».

Ο Τραμπ, ο οποίος ενώ πρόεδρος προσπάθησε να ανατρέψει το Obamacare, ρωτήθηκε ποιο θα ήταν το σχέδιό του τώρα να αντικαταστήσει τον νόμο για την προσιτή φροντίδα.

Είπε ότι είχε «έννοιες ενός σχεδίου» που θα ήταν «κάτι καλύτερο», αν εκλεγόταν.

Για την οικονομία, ένα θέμα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ευνοεί τον Τραμπ, η Χάρις δήλωσε επανειλημμένα: «Έχω ένα σχέδιο».

Εμφανίζοντάς την ως ριζοσπαστική φιλελεύθερη, ο Τραμπ απάντησε: «Έχει ένα σχέδιο να αφαιρέσει τα χρήματα από την αστυνομία. Έχει ένα σχέδιο να κατασχέσει τα όπλα όλων. Έχει ένα σχέδιο να απαγορεύσει το fracking στην Πενσυλβάνια και οπουδήποτε αλλού».

Η Χάρις τα αρνήθηκε όλα αυτά και ανέφερε ότι έχει όπλο.

Σχετικά Άρθρα