ΕΣΥ: Στο μικροσκόπιο οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ- Πόσο “δραστικές” και αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις

 ΕΣΥ: Στο μικροσκόπιο οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ- Πόσο “δραστικές” και αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις

Μεταξύ των 45 παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, περιλαμβάνονται και μέτρα ενίσχυσης του κλάδου της Υγείας, για κάποια από τα οποία ήδη ακούστηκαν φωνές αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητάς τους.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το Σύστημα Υγείας χρειάζεται δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες, πρόσθεσε, σε ένα βαθμό ήδη υλοποιούνται. «Το 2027, πρέπει να έχουμε πολλά καινούρια Κέντρα Υγείας, πολλά ανακαινισμένα Νοσοκομεία, περισσότερους και πιο καλό πληρωμένους γιατρούς, νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία, τα οποία δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτό το οποίο βλέπουν σήμερα οι πολίτες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο όραμά του για ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας έως το 2027 και τονίζοντας ότι είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών

Από την άνοιξη του 2025, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι αμοιβές από τις εφημερίες των γιατρών θα φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά από τις μηνιαίες αποδοχές, με συντελεστή 22%, μέτρο το οποίο ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα. Σχολιάζοντας το μέτρο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είπε: «Τόσα χρόνια διεκδικούσαμε την αυτοτελή φορολόγηση για τις εφημερίες και επιτέλους έγινε», ενώ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε πως «η κυβέρνηση αυτή διορθώνει μία πολύ μεγάλη αδικία κατά των γιατρών του ΕΣΥ».

 Ξεχάστηκαν οι νοσηλευτές

Παροχές μόνο για τους γιατρούς και όχι για τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανακοίνωσε πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, είπε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός, στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ, περιφρόνησε το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό της δημόσιας υγείας. Δεν βρήκε να δώσει ούτε ένα ευρώ αύξηση!».

51 εκατομμύρια ευρώ σε 37.000 δωρεάν απόγευμα χειρουργεία

Ειδικότερα, για τη δωρεάν παροχή προς τους πολίτες απογευματινών χειρουργείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 51 εκατομμύρια ευρώ σε 37.000 δωρεάν απόγευμα χειρουργεία, μετά την τελική έγκριση του ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος να ξεμπλοκάρουν οι μεγάλες λίστες αναμονής των χειρουργείων. «Χειρουργώντας δωρεάν χιλιάδες πολίτες, θα μειώσουμε πάρα πολύ τη λίστα των χειρουργείων και θα πάρουν υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς) επιπλέον πάρα πολλά χρήματα», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ η κα Παγώνη επεσήμανε πως: «τα απογευματινά χειρουργεία μπλοκάρουν τα υπόλοιπα (πρωινά) χειρουργεία και δεν υπάρχουν αίθουσες και προσωπικό για να γίνουν τα απογευματινά χειρουργεία».

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 7 χιλιάδες απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ. Ενώ έλεγαν ότι δεν μπορούν να γίνονται απογευματινά χειρουργεία, στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν καταφέρει αντί να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, να χρησιμοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία του ΕΣΥ και να θεραπεύσουν το πρόβλημά τους. Η μεγάλη λίστα αναμονής των χειρουργείων που είχαμε στην αρχή του χρόνου, έχει αρχίσει να μειώνεται και μάλιστα με αρκετά καλό ρυθμό. Και όταν μπουν και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αυτό θα γίνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα».

Κίνητρα στους γιατρούς για τις άγονες περιοχές

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα κίνητρα σε γιατρούς που θα εργαστούν στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Περιφέρειας και κυρίως σε άγονες περιοχές, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προσφέρει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που φθάνει έως 7.200 ευρώ ετησίως, και αφήνοντας αιχμές για τυφλές διαμαρτυρίες και τις εύκολες εντυπώσεις. Μέτρα για το δημογραφικό ζήτημα 

Τέλος, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, θα ανακοινωθεί, την επόμενη εβδομάδα, νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σχετικά Άρθρα