Δυσαρεστημένοι… όλοι από τα μέτρα για το Airbnb

 Δυσαρεστημένοι… όλοι από τα μέτρα για το Airbnb

Ανικανοποίητοι μένουν, όπως φαίνεται, οι ενδιαφερόμενοι από την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναστολή έκδοσης νέων αδειών για Airbnb στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, αντέδρασε λέγοντας πως σε «καμία ουσιαστική αλλαγή στην βραχυχρόνια μίσθωση στην οποία δεν τίθεται επί της ουσίας κανένας σοβαρός περιορισμός εξ’ όσων ακούσαμε στη ΔΕΘ», αλλά και για «άστοχη ανοχή της Πολιτείας» στη συγκεκριμένη δραστηριότητα «παρά τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις για τους πολίτες».

Υπερβολική χαρακτήρισε την αναστολή έκδοσης σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), τονίζοντας μάλιστα ότι ο διαχωρισμός θα έπρεπε να γίνει ανά ταχυδρομικό κώδικα και όχι ανά δημοτικό διαμέρισμα δεδομένου ότι δεν είναι όλες οι περιοχές ενός διαμερίσματος εξίσου πιεσμένες.

Και οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές, από την πλευρά τους, κάνουν λόγ για ζημιά που έχει ήδη γίνει όσον αφορά την έλλειψη σπιτιών προς μακροχρόνια μίσθωση και την αύξηση των ενοικίων.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση θα ισχύει για το 1o, το 2o και το 3o δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνα και θα έχει ισχύ τουλάχιστον ενός έτους αν και η διάρκειά της παραμένει επίσης ανοιχτή.

Στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα περιλαμβάνεται το ιστορικό εμπορικό τρίγωνο και οι περιοχές Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη.

Το δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα περιλαμβάνει τις ΝΑ συνοικίες από Νέο Κόσμο μέχρι Στάδιο (Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι),
Eνώ το τρίτο διαμέρισμα περιλαμβάνει τις συνοικίες Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου, το Γκάζι και τον Βοτανικό.
Σχεδόν στο σύνολό τους πρόκειται για συνοικίες, στις οποίες είναι ήδη σχεδόν αδύνατο να βρει κάποιος σπίτι προς ενοικίαση, ενώ και αν αυτό συμβεί, τα ενοίκια είναι απλησίαστα.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), τονίζει ότι χαιρετίζει αφενός την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και την αναγνώριση της συμβολής της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά την αναστολη έκδοσης νέων αδειών, επισημαίνει ότι για συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας είναι υπερβολική, καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές πιεσμένες. Ο Σύνδεσμος προτείνει η εφαρμογή να γίνεται ανά ταχυδρομικό κώδικα, ενώ χαρακτηρίζει αναγκαία τη δημοσιοποίηση λεπτομερών στοιχείων από την ΑΑΔΕ.

Επιπλέον αναφέρει τα εξής:

Είναι σημαντικό να εξεταστεί η διαδικασία εφαρμογής της μη έκδοσης νέων ΑΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια μίσθωσης.
Προτείνουμε την εξαίρεση των εταιρειών διαχείρισης από το μέτρο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη αγορά και την επιχειρηματικότητα.
Επαγγελματικοί χώροι, όπως πρώην γραφεία που μετατρέπονται σε καταλύματα διαμονής, θα πρέπει επίσης να εξαιρεθούν από το μέτρο.
Σημειώνουν επίσης ότι η αύξηση του τέλους θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος της φιλοξενίας, καθιστώντας το ακριβότερο.

Σχετικά Άρθρα