ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η ΠΓ, εκλογές έως τέλη Νοεμβρίου- “Ψάχνεται” ο Κασσελάκης

 ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η ΠΓ, εκλογές έως τέλη Νοεμβρίου- “Ψάχνεται” ο Κασσελάκης

Κανείς δεν περίμενε το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής και την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η “προεδρική” φρουρά εκτιμούσε ότι έστω και οριακά η πρόταση μομφής δεν θα περνούσε, ενώ και οι “87” έκπληκτοι ακόμη κι αυτοί οι ίδιοι θεωρούσαν ότι μπορεί να είχαν την πλειοψηφία αλλά η πρόταση μομφής δεν θα περνούσε γιατί δεν περίμεναν να συγκεντρώσει 148 ψήφους, το 50%+1 δηλαδή των 295 μελών της Κ.Ε., όπως ορίζει το Καταστατικό.

Το κλίμα στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν παγωμένο χθες, ιδίως στην πλευρά του έκπτωτου προέδρου και κανείς δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει  τις εξελίξεις από δω και πέρα, καθώς όλοι κρέμονται από τα χείλη του Στέφανου Κασσελάκη και τις αποφάσεις που θα λάβει για το μέλλον του. “Προσωπικά, θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις.” ανέφερε με ανάρτησή του πρόσφατα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της 23ης Αυγούστου και την αποχώρηση 8 μελών της, προδιαγράφοντας ίσως μια “στρατηγική εξόδου” αν τα πράγματα δεν εξελίσσονταν όπως θα ήθελε στη πορεία προς το Καταστατικό Συνέδριο.

Οι πληροφορίες πάντως χθες όλη τη μέρα ήταν αλληλοσυγκρουόμενες.

  • Από τη μια εμφανιζόταν πλήρως απογοητευμένος και ότι όχι μόνο δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι δεν θα ασχοληθεί ξανά με την πολιτική, καθώς “η πολιτική δεν έχει πλέον νόημα” και χωρίς να κρύβει την πικρία του θεωρούσε ότι του “έστησαν συμπαιγνία” για να τον ρίξουν, δηλώνοντας απογοητευμένος και από τον Παύλο Πολάκη.
  • Από την άλλη άλλες πληροφορίες που επικαλούνταν ανθρώπους του περιβάλλοντός του δήλωναν ότι “ο Στέφανος είναι πιο έτοιμος από ποτέ να δώσει σκληρή μάχη, είτε για να κατέβει στον ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει ξανά την ηγεσία, είτε για να κάνει δικό του κόμμα. Σενάρια αποστρατεία του διαψεύδονται κατηγορηματικά”.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται σε μια κατάσταση σοκ για το αρνητικό αποτέλεσμα και διερευνά τι συνέβη, καθώς αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις στην Κ.Ε. και όπως μας ειπώθηκε “δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις εν θερμώ” και ότι σε καμία περίπτωση “δεν σκοπεύει να τα παρατήσει”.

  • Σίγουρα πάντως  ο κ. Κασελάκης μετρά και ζυγίζει την κατάσταση, αλλά και τους συμμάχους του, και μπροστα του υπάρχουν τρία σενάρια: ή να είναι ξανά υποψήφιος, ή να φτιάξει δικό του κόμμα στα πρότυπα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ ή να εγκαταλείψει την πολιτική.

Λόγω χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας εκτιμάται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η εκ νέου υποψηφιότητα του για τη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το μεγάλο εμπόδιο στις αποφάσεις του ακούει στο όνομα Παύλος Πολάκης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος, “φρενάροντας” τις φιλοδοξίες Κασσελάκη να επιστρέψει στην προεδρία.

  • Την ίδια ώρα οι “87” φαίνονται κι αυτοί ως ένα βαθμό αιφνιδιασμένοι, αν και πέτυχαν το στόχο τους και πλέον αναζητούν και συζητούν τις επόμενες κινήσεις του και κυρίως ποιον θα χρίσουν υποψήφιο πρόεδρο, προτάσσοντας ωστόσο ως βασικό θέμα της επόμενης μέρας στον ΣΥΡΙΖΑ,  το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο του κόμματος.

Σήμερα στις 4 το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία καθώς σύμφωνα με το Καταστατικό:

– Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.
– Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.

Επ΄αυτών θα αποφασίσει η Π.Γ. με στόχο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές, αν και είναι πολύ πιθανό εξαιτίας της καχυποψίας που υπάρχει μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών οι χρόνοι διεξαγωγής του έκτακτου Συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών να τραβήξουν σε μάκρος.

Προς το παρόν είναι η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής η αντιπολίτευση είναι συγκεχυμένη και από τη Κουμουνδούρου μέχρι την Βουλη ακούγονται και λέγονται διάφορα για το τι μέλλει γενέσθαι. Από το ποιος μπορεί να είναι μεταβατικός πρόεδρος, τι θα γίνει με το Γραφείο Τύπου μετά τις παραιτήσεις του Μπ.Παπαδάκη και της Ευ. Κουντούρη, για το αν ο Στ. Κασσελάκης πρέπει να ξανακατέβει υποψήφιος καθώς τελικά το προφίλ του ενδεχομένως δεν μπορει να “κουμπώσει” με ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, αλλά και για το ρόλο που μπορεί να διαδραμάτισαν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς προκειμένου να περάσει η πρόταση μομφής, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείου ακόμη και τη διαγραφή του από το κόμμα για να μην είναι υποψήφιος!

Πάντως η γενικευμένη αίσθηση που υπάρχει στα “πηγαδάκια” των Συριζαίων είναι ότι και ο Στέφανος Κασσελάκης με την συγκρουσιακή προσέγγιση που είχε στα πράγματα δεν συνέβαλε στο να αποκατασταθεί ένα κλίμα  συνεννόησης και ενότητας, ρίχνοντας συνέχεια λάδι στη φωτιά και προκαλώντας τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα η προσπάθεια του να κόψει το ομφάλιο λώρο με την εποχή του Αλ. Τσίπρα θεωρήθηκε προσβολή στη ιστορία του κόμματος. Άλλωστε το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του στην Κ.Ε. εκτιμάται ότι συνέβαλε τα μάλα ώστε την κρίσιμη ώρα πολλά μέλη του οργάνου να ανακρούσουν πρύμνα και να πάρουν αποστάσεις.

Ο βουλευτής Πέτρος Παππάς  ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίστηκε λάβρος κατά του κόμματος και των όσων έγιναν χθες, κάνοντας λόγο για “εκτροπή, καραγκιοζιλίκια και ένα κόμμα αχταρμά και μη κανονικό” ενώ σε νέες δηλώσεις του είπε ότι αν εκλεγεί ο Παύλος Πολάκης θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή πορείας, μακριά από την εσωστρέφεια, το διχασμό, τη λογική των εσωτερικών εχθρών και την παραπολιτική” τόνισε μέσω των social media η Όλγα Γεροβασίλη και επισήμανε “Παράλληλα, είναι ένα ισχυρό σήμα για ενότητα, συνθέσεις, εξωστρέφεια και παραγωγή πολιτικής. Συντεταγμένα και συλλογικά προχωράμε στα επόμενα βήματα για την ανάταξη του κόμματος μας.’.

Από την πλευρα ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης άφησε και πάλι ανοιχτο το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του λέγοντας στο ρ/σ “Στο Κόκκινο” ότι “Ναι, θα είμαστε παρόντες στην προσπάθεια που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να παίξουμε έναν ρόλο κεντρομόλο, συσπείρωσης, αντεπίθεσης, πολιτικής έμφασης και εντέλει αντεπίθεσης σε μια κυβέρνηση που κάθε μέρα χάνει την δημοκρατική της νομιμοποίηση. Να δώσουμε προοπτική στην κοινωνία και να σηκώσουμε ψηλά το κόμμα”.

Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη η βουλευτής Έλενα Ακρίτα, τονίζοντας σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Open ότι “από την πρώτη στιγμή ροκάνιζαν την καρέκλα του” και εκτίμησε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα ξαναεκλεγεί στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έστρεψε τα πυρά της και στον Παύλο Πολάκη. “Επειδή ο Πολάκης θεωρεί ότι δεν κάνει ο Κασσελάκης, δεν κάνει ο Κασσελάκης;”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “Από την πρώτη στιγμή του έφαγαν τα συκώτια” και όταν ρωτήθηκε “θα είστε όλοι μαζί μετά τις εκλογές;” απάντησε μονολεκτικά “όχι”!

“Η πρόταση ήταν να αναλάβει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκη την πρωτοβουλία να προσφύγει σε αυτό που ονομάζει αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση στην στην επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της βάσης στο πρόσωπό του” δήλωσε ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης και πρόσθεσε “Το απέφυγε και με μία ομιλία, έδιωξε ακόμα και υποστηρικτές του από το πλευρό του και επέμενε στο να εκκινήσει η διαδικασία της μομφής. Όταν εκκινεί μια τέτοια διαδικασία, όταν φεύγει η σφαίρα από τη θαλάμη, θα πρέπει να εκτιμήσεις τι αποτελέσματα θα έχει και στην περίπτωση νίκης και ήττας.”.

Επίθεση στον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙZA εξαπέλυσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, o οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ αφού κατηγόρησε τον Στ. Κασσελακη για διχαστικό λόγο,  επισήμανε ότι “το ζητούμενο είναι να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία η οποία θα είναι παραγωγική και να σταματήσει ο διχαστικός, ακραίος εσωστρεφής λόγος και υπογράμμισε “Στη δημοκρατία οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τα αποτελέσματα, οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε ότι λογοδοτούμε στην Κεντρική Επιτροπή, όπως λογοδοτεί στη Βουλή, ένας πρωθυπουργός ή ένας υπουργός. Αυτό συνέβη χθες και οπότε προχωράμε μπροστά με ενότητα από εδώ και στο εξής, θέλω να πιστεύω”.

Σχετικά Άρθρα