Θρίλερ με τη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου- Η νέα καθοριστική συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης

 Θρίλερ με τη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου- Η νέα καθοριστική συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης

Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη στην Κύπρο, υπό τον Κύπριο πρόεδρο, αναμένεται να κρίνει εν πολλοίς το αν τελικά θα υλοποιηθεί το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη ύψους 2 δισ. ευρώ. Το παρασκήνιο σκληρό ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ, τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών και οι Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) να καταλήξουν σε μία συμφωνία με πολλά «εάν», όπως έχει ήδη γράψει ο ΟΤ.

Οι Γάλλοι και ο ΑΔΜΗΕ αναμένουν να δουν εάν οι αποφάσεις που θα εκδοθούν θα οδηγούν σε βιωσιμότητα το έργο. Όπως αναφέρουν πηγές η ΡΑΕΚ θα λάβει απόφαση για WACC 8,3% σε διάρκεια 17 ετών και σε ότι αφορά το έσοδο αυτό θα ανέλθει στα 125 εκατ. ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια κατασκευής του έργου.

Τα υπόλοιπα έσοδα, λένε πληροφορίες, θα καλυφθούν με κεφαλαιοποίηση από τη μέρα λειτουργίας του έργου και για μετά. Επί της ουσίας θα καλυφθεί το υπόλοιπο των εσόδων από τα τιμολόγια των καταναλωτών.

Σε σχέση με το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου θα το δουν οι κυβερνήσεις σε επόμενο στάδιο.

Εάν κλείσει το ρυθμιστικό πλαίσιο τότε το έργο θα τρέξει, αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, και εφόσον βέβαια τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η προαναφερόμενη συμφωνία είναι προσωρινή. Η τελική θα επέλθει όταν ο ΑΔΜΗΕ θα έχει όλες τις ρυθμιστικές αποφάσεις στα χέρια του.

Αναμένεται επίσης και μία απόφαση της ΡΑΑΕΥ με WACC 9% για το ελληνικό τμήμα του καλωδίου.

Πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση που οδήγησε σε εκεχειρία τις δύο πλευρές.

Εάν κλείσει το ρυθμιστικό πλαίσιο τότε το έργο θα τρέξει, αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, και εφόσον βέβαια τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Το έργο, σημειώνουν πηγές, προχωρά λόγω της στάσης που τήρησε ο ΑΔΜΗΕ αμφισβητώντας το ό,τι το έργο θα ήταν βιώσιμο με την απόφαση της ΡΑΕΚ στις 2 Ιουλίου.

Το χρονικό

Στα τέλη Αυγούστου η επένδυση των 2 δισ. ευρώ για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου οδηγούνταν σε νέο αδιέξοδο, ύστερα και από την τελευταία τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, τον πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, τη ΡΑΑΕΥ και εκπροσώπους του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου και της ΡΑΕΚ.

Στις 23 Αυγούστου σε ένα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ηλεκτρισμένο κλίμα, η κυπριακή πλευρά επέμενε στη θέση της να μην επιβαρυνθούν οι κύπριοι καταναλωτές από την έναρξη του έργου το κόστος για τον Great Sea Interconnector που έχει λάβει και τη χρηματοδότηση ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.

  • Η επιμονή της ΡΑΕΚ ήταν να μην αναθεωρήσει την προηγούμενη απόφαση της βραχυκυκλώνει το μεγαλεπίβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ε.Ε. και την άρση του ενεργειακού της απομονωτισμού.

Το επενδυτικό σχέδιο που ανέλαβε να διασώσει κατόπιν και της παραίνεσης της κυπριακής δημοκρατίας ο ΑΔΜΗΕ, παίρνοντας το χρηματοδοτικό ρίσκο και έχοντας μάλιστα αναθέσει και την εκτέλεση του έργου στη γαλλική Nexans, έδειχνε να ναυαγεί.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τόσο με τις τότε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού όσο και του Γιώργου Παπαναστασίου έδειχναν ότι στηρίζουν την απόφαση της ΡΑΕΚ, που σε σχέση με τα όσα εφαρμόζονται διεθνώς σε τέτοια έργα με ρυθμιζόμενες αποδόσεις και έσοδα, απέρριπτε την ανάκτηση του κόστους του έργου από την έναρξη της κατασκευής του.

Σχετικά Άρθρα