Μητσοτάκης/ΔΕΘ: Οι κερδισμένοι από το πακέτο μέτρων-Πολιτικά μηνύματα στην ομιλία του πρωθυπουργού

 Μητσοτάκης/ΔΕΘ: Οι κερδισμένοι από το πακέτο μέτρων-Πολιτικά μηνύματα στην ομιλία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ ανέπτυξε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό. «Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, έχω προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πιο γρήγορα πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά. Αυτό το μήνυμα έλαβα από τις τελευταίες κάλπες στις οποίες η ΝΔ ήταν πρώτη για πέμπτη στη σειρά εκλογική αναμέτρηση με 14 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται εισοδηματικές ενισχύσεις σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, χριστουγεννιάτικη επιταγή ακρίβειας σε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, μέτρα για την οικογένεια, φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, παρεμβάσεις για την ακριβή στέγη, κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων αλλά και δυνατότητα απόκτησης Golden Visa στους πολίτες τρίτων χωρών που θα επενδύσουν 250.000 ευρώ σε startups.

  • Οι επικρίσεις επικεντρώνονται στο ότι τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν, είναι είτε αποσπασματικά και ανεπαρκή είτε παρεμβάσεις οι οποίες έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και τις οποίες θα έπρεπε να έχει κάνει πράξη η κυβέρνησή από την πρώτη τετραετία. Στα μέτρα περιλαμβάνονται για ακόμα μια φορά έκτακτα επιδόματα, στα οποία καταφεύγει συχνά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τις μόνιμες παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών.

Ξεδιπλώνοντας τον οδικό χάρτη μέχρι το 2027 ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις, την προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και τη επιχειρηματικότητας.

Στους κερδισμένους του πακέτου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται:

  1. Εργοδότες – εργαζόμενοι: Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός
  2. Συνταξιούχοι: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις.
  3. Ιδιωτικοί υπάλληλοι: Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.
  4. υνταξιούχοι με προσωπική διαφορά: Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.
  5. Ευάλωτα νοικοκυριά. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα λάβουν τα Χριστούγεννα:
  • 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού. Θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
  • 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ. Θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
  • 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.
  1. Δημόσιοι υπάλληλοι: Από την άνοιξη του 2025, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.
  2. Γιατροί ΕΣΥ. Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα. Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
  3. Ένστολοι. Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική)
  4. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση. Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
  5. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Επίσης, απαλλάσσονται από το φόρο επί των μισθωμάτων για 3 χρόνια, οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή όσοι μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Ακόμη, δρομολογείται πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
  6. Νέοι γονείς. Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  7. Εργοδότες που ενισχύουν υπαλλήλους – νέους γονείς. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  8. Τρίτεκνοι.Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
  9. Οικογένειες με παιδιά: Ο θεσμός «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθεί με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης καταργείται ο φόρος 15% για παιδιά μέχρι 18 ετών.
  10. Άνεργοι – ευάλωτοι. Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας. Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.
  11. Αγρότες. Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο. Επίσης θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
  12. Πολίτες έως 50 ετών: Ανοίγει άμεσα νέος κύκλος «Σπίτι μου 2» ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
  13. Επιχειρήσεις: Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα. Επίσης, περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.

Περιορισμοί σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – παρεμβάσεις για υπερτουρισμό

  • Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.
  • Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο τέλος ανά επιβάτη διαμορφώνεται στα 20 ευρώ για Σαντορίνη και Μύκονο.
  • Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο τέλος για ξενοδοχεία και καταλύματα διαμορφώνεται ως εξής:
  • 1-2 αστέρων: από 1,50 ευρώ / διανυκτέρευση σε 2 ευρώ
  • 3 αστέρων: από 3 ευρώ / διανυκτέρευση σε 5 ευρώ
  • 4 αστέρων: από 7 ευρώ / διανυκτέρευση σε 10 ευρώ
  • 5 αστέρων: από 10 ευρώ / διανυκτέρευση σε 15 ευρώ
  • ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση :από 1,5 ευρώ στα 8 ευρώ

Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

Τα μηνύματα

Στην κυβέρνηση  παρακολουθούν με προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών,  ενώ σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης επικρατεί απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Και εστιάζουν σε ένα αφήγημα σταθερότητας για να συσπειρώσουν ένα κοινό που δεν θέλει περιπέτειες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός παρουσίασε «ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό». Επισημαίνουν δε πως οι προτεραιότητες είναι σαφείς: άνοδος του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις, προστασία της οικογένειας και των ευάλωτωνπαρεμβάσεις για το στεγαστικό και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Τα βασικά μηνύματα από την ομιλία Μητσοτάκη:

  • Παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα στο οικονομικό πεδίο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για κοστολογημένες ανακοινώσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. «Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές» επεσήμανε. Μάλιστα σημείωσε πως ήδη οκτώ κράτη (ανάμεσα τους μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία) έχουν ήδη τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καθεστώς εποπτείας για υπέρβαση δαπανών και ανέφερε «κάτι  τέτοιο προσωπικά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί στην Ελλάδα και αυτό είναι και το σαφές μήνυμα προς τους θεσμούς και προς τους διεθνείς επενδυτές».
  • Περιέγραψε μία σειρά μέτρων που έχουν μπει σε εφαρμογή τον τελευταίο χρόνο, θέλοντας να εκπέμψει σήμα πως οι υποσχέσεις γίνονται πράξη. Μίλησε δε για μικρές και μεγάλες «επαναστάσεις του αυτονόητου», που θα φέρουν την χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη. Από την κυβέρνηση  θέλουν  να στείλουν  μήνυμα πως δεν δίνονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και προτάσσουν τις λέξεις «αξιοπιστία», «αποτελεσματικότητα» και «λογοδοσία».
  • Απάντησε στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για «κόπωση» αλλά και για αλαζονεία. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε όσους  μιλούν για «μεταρρυθμιστική χαλαρότητα», επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση εργάζεται και παράγει, όχι με πυροτεχνήματα, ούτε με εντυπώσεις της στιγμής, αλλά με μία μεθοδική δουλειά, με αποτελέσματα τα οποία ενίοτε αργούν να φανούν αλλά φαίνονται όταν ωριμάσουν, κυρίως όμως με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένους στόχους που χτίζονται μέρα-μέρα». Παράλληλα αναφέρθηκε και «σε όσους εύκολα μιλούν για αλαζονεία», λέγοντας πως κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.
  • Αναφέρθηκε ακόμα σε  αλλαγές που ευνοούν τους πολλούς και μπορεί να ενοχλούν λίγους. Για να προσθέσει «αν αυτοί είναι οι ισχυροί και έχουν και μέσα ενημέρωσης, τότε λογικό και αναμενόμενο ίσως είναι να τα ενεργοποιούν εναντίον της κυβέρνησης, με ψεύτικες εντυπώσεις που οι ίδιοι θεωρούν πιέσεις. Ας γνωρίζουν, όμως, ότι κοπιάζουν άδικα, γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό».
  • Τόνισε πως είναι λάθος η αντιπολίτευση «να εξάγει στη δημόσια σφαίρα τη δική της ανεπάρκεια και απογοήτευση» και προσέθεσε «όπως λάθος θα ήταν να αφήνουμε και τις όποιες αδυναμίες να θολώνουν τη μεγάλη εικόνα του τόπου. Γιατί τα θαύματα είναι για τους μάγους, ενώ στην πραγματική ζωή το λόγο έχει μόνο η σταθερή πρόοδος».  Αναφέρθηκε δε σε ένα κομματικό σκηνικό «όπου η κεντρική πολιτική δύναμη σταθερότητας γίνεται πολιτικό «αλεξικέραυνο» για ό,τι άσχημο προκύπτει».

Σχετικά Άρθρα