Μπορεί η “εκτέλεση” της Aysenur Ezgi Eygi να αλλάξει τα δεδομένα; Οργή Ερντογάν, αμηχανία στην Ουάσιγκτον

 Μπορεί η “εκτέλεση” της Aysenur Ezgi Eygi να αλλάξει τα δεδομένα; Οργή Ερντογάν, αμηχανία στην Ουάσιγκτον

Ο θάνατος της 26ρονης αμερικανίδας τουρκικής καταγωγής Aysenur Ezgi Eygi από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών στο πλαίσιο ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά της βίας των εποίκων στη Ναμπλούς, δημιουργεί νέες συνθήκες με απροσδιόριστες συνέπειες .

Πέρα από τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα, ο απολογισμός των νεκρών συνεχώς μεγαλώνει και στις κατεχόμενες περιοχής της Δυτικής Όχθης, όμως η υπηκοότητα του σημερινού θύματος φέρνει την κυβέρνηση Νετανιάχου προ των ευθυνών της.

Το 26 ετών θύμα ήταν Αμερικανίδα πολίτης, τουρκικής καταγωγής και η είδηση της δολοφονίας της έφερε άμεσα αντιδράσεις, αλλά προκάλεσε και μεγάλη αμηχανία στον Λευκό Οίκο. Αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η 26χρονη σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή, ο οποίος φέρεται να την πυροβόλησε σκόπιμα.

  • Οι ακτιβιστές έπαιρναν μέρος στην εβδομαδιαία διαμαρτυρία κατά των εποικισμών και απομακρύνονταν από τους στρατιώτες επειδή τους πέταξαν δακρυγόνα, όταν η Aysenur  δέχθηκε τη σφαίρα στο κεφάλι.

Όπως αναμενόταν η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα ήταν οργισμένη με το υπουργείο Εξωτερικών να καταγγέλλει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατηγορώντας πως το Ισραήλ «προσπαθεί να εκφοβίσει όποιον έρχεται να βοηθήσει τους Παλαιστινίους και αγωνίζεται ειρηνικά κατά της γενοκτονίας».

Δεν άργησε να έρθει και η παρέμβαση από τον Ταγίπ Ερντογάν με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει λόγο για «βάρβαρη επέμβαση του Ισραήλ κατά διαμαρτυρίας πολιτών» και να υπογραμμίζει «η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για τη γενοκτονία που συντελείται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο».

Την ευθύνη στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επέρριψε με ανακοίνωσή του και το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου οι FSI (σ.σ. ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας) σκότωσαν μια Αμερικανίδα ακτιβίστρια 26 ετών στην Μπέιτα (…) με μια σφαίρα που την χτύπησε στο κεφάλι ενώ συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση κατά του εποικισμού», ανέφερε το BDHNU για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

  • Η είδηση του θανάτου της Aysenur έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την αμερικανική διπλωματία, με την Ουάσιγκτον αρχικά να δηλώνει ότι αναζητά «επειγόντως» περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό. Μετά την κατακραυγή, όμως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναγκάστηκε να πάρει θέση και να ψελλίσει τη λέξη «συνέπειες».

«Πρώτα από όλα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και στη συνέχεια θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και θα δούμε τις συνέπειες» τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Οι μαρτυρίες και το χρονικό

Η 26χρονη, μέλος του International Solidarity Movement (ISM), μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, βρισκόταν στην Μπέιτα για να πάρει μέρος σε εβδομαδιαία διαδήλωση εναντίον της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, τόνισε ο Νέτα Γκολάν, συνιδρυτής της ΜΚΟ αυτής.

Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αυτόπτης μάρτυρας, ακτιβιστής του ISM που ζήτησε να μην κατονομαστεί, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτός που πυροβόλησε είχε χωρίς αμφιβολία σκοπό «να σκοτώσει». Είδε «αίμα να κυλάει από το κεφάλι» του θύματος.

Σε άλλο επεισόδιο, κοντά στην Μπέιτα, παλαιστίνια έφηβη 12 ετών σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Βρισκόταν στο δωμάτιό της όταν χτυπήθηκε από σφαίρα, σύμφωνα με τον πατέρα της.

  • Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στην Τζενίν, την 28η Αυγούστου, έχασαν τη ζωή τους 36 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με το υπουργείο και τον ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για «35 τρομοκράτες» που «εξαλείφθηκαν» και έναν στρατιώτη του που έχασε τη ζωή του.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, ήδη πολύ οξυμένη, εκτραχύνθηκε ακόμη περισσότερο αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

  • Πάνω από 660 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών ή εποίκων, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
  • Τουλάχιστον 23 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή χωρισμένη από τη Δυτική Όχθη, όπου τελούν υπό πολιορκία κάπου 2,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, ο πόλεμος, ο οποίος εισέρχεται σήμερα στον δωδέκατο μήνα του, δεν έχει σταματημό.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν εκεί τις χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις και η πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον δυο νεκρούς στη Μπέιτ Λάχια (βόρεια). Νωρίτερα, ιατρικές πηγές αναφέρονταν σε τουλάχιστον 27 νεκρούς στη Νουσέιρατ, στην πόλη της Γάζας και σε διάφορες άλλες περιοχές.

  • Η Ουάσιγκτον δεν παύει να καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να οριστικοποιήσουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση των εξήντα και πλέον ζωντανών ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα, έπειτα από πολύμηνες, άκαρπες έμμεσες διαπραγματεύσεις με καταριανή, αιγυπτιακή και αμερικανική μεσολάβηση.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουν όμηροι των μαχητών του παλαιστινιακού κινήματος, ωστόσο 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή στον παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία, έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.878 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Σχετικά Άρθρα