Το Κούρσκ και το… “πονηρό σχέδιο” του Κιέβου στο Ποκρόβσκ
Η επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ποκρόβσκ εξελίσσεται τόσο γρήγορα που η Μόσχα υποψιάζεται ήδη ότι πρόκειται για μέρος κάποιου «πονηρού σχεδίου» της ουκρανικής διοίκησης. Ο Ρώσος δημοσιογράφος και στρατιωτικός ιστορικός Νόριν εξέφρασε την Τετάρτη την εκδοχή ότι η Ουκρανία σκοπίμως δεν στέλνει εφεδρείες στο Ποκρόβσκ προκειμένου να τις ρίξει σε μια νέα επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ.
Του Σπύρου Σιδέρη
Την Πέμπτη γνωστός Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, υποστήριξε ότι η Ουκρανία, «αφήνοντας» τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Ποκρόβσκ και το Σελίντοβο, προετοιμάζει ένα χτύπημα στα πλευρά της ρωσικής στρατιωτικής μονάδας που προελαύνει στην περιοχή, με το κύριο χτύπημα να γίνεται από τα βόρεια και ένα βοηθητικό χτύπημα από τα νότια.
- Ο ίδιος πιστεύει ότι αν οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρουν να εισχωρήσουν σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων, θα κόψουν τη ρωσική διοικητική μέριμνα προς την κατεύθυνση του Ποκρόβσκ και θα καταρρεύσει το μέτωπο.
«Με ένα τέτοιο σχέδιο του εχθρού, όλα τα παράξενα της σημερινής κατάστασης μπαίνουν στη θέση τους» σημειώνει ο στρατιωτικός μπλόγκερ αναλυτής, εξηγώντας επί του πεδίου, γιατί οπισθοχώρησαν οι Ουκρανοί στην ευρύτερη περιοχή του Ποκρόβσκ και την ταυτόχρονη επιμονή να κρατήσουν μια περιοχή που εξυπηρετεί το σχέδιο για επίθεση των Ουκρανών εναντίον των Ρωσικών δυνάμεων.
- Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν ένα τέτοιο «πλευρικό» χτύπημα. Και είναι αρκετά δύσκολο να ανασύρει κανείς ξαφνικά μεγάλες δυνάμεις από τα βόρεια όπου η γραμμή του μετώπου είναι σταθερή τους τελευταίους μήνες και τα μετόπισθεν είναι ορατά για δεκάδες χιλιόμετρα.
Μια άλλη εκδοχή του «πονηρού σχεδίου» των ουκρανικών δυνάμεων, που συζητείται στα ρωσικά κανάλια του Telegram, είναι ότι δεν μετακινούν τις εφεδρείες στο Ποκρόβσκ γιατί τις προετοιμάζουν για επίθεση στο νότιο μέτωπο. Ωστόσο, οι περσινοί παράγοντες που εμπόδισαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν μια επιτυχημένη επίθεση στην συγκεκριμένη περιοχή, λόγω των ισχυρών γραμμών άμυνας των Ρώσων, παραμένουν και φέτος. Και δεν είναι γνωστό αν ο ουκρανικός στρατός έχει βρει κάποιες λύσεις για να αντιστρέψει την κατάσταση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στη Ρωσία, αν ακόμη και εκεί, πολλοί αναλυτές θεωρούν μια τέτοια εκδοχή μη ρεαλιστική, εξακολουθούν να μιλούν για τη γρήγορη υποχώρηση των Ουκρανών κοντά στο Ποκρόβσκ ως «πονηρό σχέδιο». Τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση, υπάρχουν λιγότερο «πονηρές» και πολύ πιο θλιβερές για τον ουκρανικό στρατό, εξηγήσεις για την επιτυχία των Ρώσων.
- Η πιο διαδεδομένη εξήγηση είναι ότι η ουκρανική διοίκηση, έχοντας αποφασίσει να «παίξει με τις πιθανότητες», έριξε τις κύριες και πιο ετοιμοπόλεμες εφεδρείες της στο μέτωπο του Κουρσκ, και τώρα οι ουκρανικές δυνάμεις απλά δεν έχουν αρκετές δυνάμεις για να σταματήσει την επίθεση του ρωσικού στρατού προς την κατεύθυνση του Ποκρόβσκ. Επιπλέον, οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει τις κύριες εφεδρείες τους εκεί.
Ουκρανοί αναλυτές αναφέρουν επίσης χάος στη διαχείριση των ουκρανικών μονάδων στην περιοχή Ποκρόβσκ και το γεγονός ότι οι διοικητές εδώ δεν γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Ένας αξιωματικός της ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς του Αζόφ, ο Ρομάν Πονομαρένκο, έγραψε ότι το ουκρανικό μέτωπο στο Ντονμπάς έχει καταρρεύσει και ότι η κατάσταση εκεί έχει ήδη ξεφύγει από τον έλεγχο της διοίκησης.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατάσταση στο Ντονμπάς χαρακτηριζόταν εύλογα ως δύσκολη αλλά ελεγχόμενη. Ωστόσο, είναι πλέον εκτός ελέγχου. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το μέτωπό μας στο Ντονμπάς έχει καταρρεύσει. Η άμυνα είναι αποδιοργανωμένη, τα στρατεύματα είναι κουρασμένα, αποδυναμωμένα και πολλές μονάδες έχουν αποθαρρυνθεί. Ο ανεφοδιασμός που λαμβάνουμε είναι ως επί το πλείστον βασικός και δεν βοηθά, αλλά αντίθετα – δυσχεραίνει το πολεμικό έργο των μονάδων. Οι Ρώσοι μόνο γι’ αυτό δεν κάνουν βαθιά διάσπαση, γιατί τα στρατεύματά τους είναι εξίσου εξαντλημένα με τα δικά μας. Ωστόσο, διατηρούν σημαντικό αριθμητικό πλεονέκτημα και διαθέτουν απεριόριστες προμήθειες πυρομαχικών. Γι’ αυτό και η επίθεσή τους συνεχίζεται, δεν μπορούμε να την σταματήσουμε ακόμη», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματικός.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης ανησυχητικές εκτιμήσεις για την κατάσταση.
«Αν η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ήταν ένας ελιγμός αντιπερισπασμού, απέτυχε», δηλώνει σε πρωτοσέλιδο το Forbes. Το δημοσίευμα γράφει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στο Ποκρόβσκ δεν έχουν πολλές εφεδρείες για να ενισχύσουν αυτή την κατεύθυνση, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν σταλεί στην περιοχή του Κουρσκ. Η Ρωσική Ομοσπονδία, από την άλλη πλευρά, δεν μετακίνησε τις δυνάμεις της από το Ντονμπάς και ως εκ τούτου η προέλασή της μόνο επιταχύνθηκε.
«Οι έξι περίπου ουκρανικές ταξιαρχίες που υπερασπίζονται το Ποκρόβσκ είναι περίπου δύο φορές λιγότερες. Χωρίς βοήθεια, μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να παραδώσουν το Ποκρόβσκ – και μάλιστα σύντομα», γράφει το δημοσίευμα.
Οι αναλυτές της Conflict Intelligence Team δήλωσαν ότι η επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ όχι μόνο απέτυχε να μετακινήσει ορισμένες ρωσικές δυνάμεις από το Ντονέτσκ, αλλά και επιδείνωσε την έλλειψη ουκρανικών τμημάτων στην περιοχή, προσθέτοντας ότι «ο ρυθμός της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων ξεπέρασε τις προσδοκίες μας- όχι μόνο δεν επιβράδυναν καθώς πλησίαζαν στην πόλη, αλλά ακόμη και επιτάχυναν»,.
- Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία καταλάβει το Ποκρόβσκ, θα μπορέσει να αποδυναμώσει τις άμυνες της Ουκρανίας κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής γραμμής του μετώπου, γεγονός που αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για μια ευρύτερη ρωσική επίθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κατάληψη της περιοχής του Ντονέτσκ, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η ουκρανική ηγεσία έχει διάφορες επιλογές για να σταθεροποιήσει τη γραμμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νεοσύστατων ταξιαρχιών, της αναδιάταξης δυνάμεων από τις περιοχές του Κουρσκ και του Χάρκοβο ή της απόσυρσης ταγμάτων από πιο σταθερά μέτωπα. Μένει να δούμε αν η ουκρανική διοίκηση θα λάβει αυτά τα μέτρα», δήλωσαν αναλυτές της Frontelligence Insight.