ΣΥΡΙΖΑ:Μετράνε υποψηφιότητες-Ο Κασσελάκης ξεκαθαρίζει στην ΚΟ για προσφυγή στη βάση-Οι “87” και ο… “ρυθμιστής” Πολάκης
Μέρα με τη ημέρα “στήνεται” το εκλογικό σκηνικό ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ. Στέφανος Κασσελάκης, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Φαραντούρης και όχι μόνο αναμένεται να είναι οι πρωταγωνιστές των εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα η προγραμματισμένη για τις 7 και 8 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να δείχνει να έχει τυπικό χαρακτήρα, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται αποφασισμένος να σηκώσει το γάντι πριν καν οι “αμφισβητίες” καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, ανοίγοντας έτσι ο ίδιος την προεκλογική περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του κόμματος ή μάλλον για την επιβεβαίωση της ηγεσίας του.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν με ταχύτητα φωτός. Σήμερα στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως και στη βάση πάντως της έναρξης αύριο της νέας κοινοβουλευτικής χρονιάς η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προεδρεύει κατα πάσα πιθανότητα μέσω zoom αφού βρίσκεται στα Χανιά για το γάμο του με τον Τάιλερ Μάκμπεθ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τις ευχές για την νέα κοινοβουλευτική σεζόν, θα καλωσορίσει στην ΚΟ την Πόπη Τσαπανίδου, η οποία μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ορκιστεί νέα βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του παραιτηθέντος Όθωνα Ηλιόπουλου και θα αναφερθεί και στον προγραμματισμό της αντιπολιτευτικής δράσης, ενώ δεν αποκλείεται να “φωτογραφίσει” την βούληση του για προσφυγή στη βάση, βολιδοσκοπώντας τις διαθέσεις-προθέσεις της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης”.
Και προφανώς αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση των βουλευτών που ανήκουν στη κίνηση του “87” που αμφισβητούν την ηγεσία Κασσελάκη ( Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτος Ζαμπάρας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος), εάν και εφόσον γίνει συζήτηση και η συνεδρίαση της ΚΟ δεν έχει απλά…”πανηγυρικό” χαρακτήρα. Πάντως χθες ο κ Γιαννούλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ “να ξεκαθαρίσει εάν θέλει να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενωμένο ή να απαλλαγεί από όσους του ασκούν κριτική” και “εάν περιγράφει τον Αλέξη Τσίπρα ως το πρόσωπο της διαπλοκής που βρίσκεται πίσω από τα σχέδια απαξίωσης του κόμματος”.
“Μετά από μια προγραμματισμένη Πολιτική Γραμματεία, στην οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία και σχέδιο εξορθολογισμού από την διοίκηση των κομματικών ΜΜΕ, ο δημόσιος διάλογος για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει νοσηρός. Προφανώς πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά στο κόμμα” ανέφερε ο κ. Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφού πρόθεσε ότι “η Επιτροπή Καταστατικού που συγκροτήθηκε ήδη μελετά πολλές πολύ δημιουργικές προτάσεις που έχουν στείλει τα μέλη μας” τόνισε “Παροτρύνω όλες και όλους να κατευνάσουν τους τόνους και να μην τροφοδοτούν τα συστημικά ΜΜΕ, που βασίζονται στην διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντά τους”.
Νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη στο “Document”, είπε “αυτό ακριβώς, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει στα όργανα. Ο κύριος Πολακης μιλάει πολιτικά και καλούμε όλα τα στελέχη του κόμματος που ενδιαφέρονται για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ» και επιθυμούν το κόμμα να διαδραματίζει ρόλο υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μιλούν ανοιχτά και να λένε τις αλήθειες τους” και πρόσθεσε “Ο πρόεδρος μας λέει, όποιος θέλει να μιλήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το κάνει, αλλά πρέπει να μιλάει με αλήθειες και να παρουσιάζει τι ακριβώς επιθυμεί να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ”.
Μάλιστα υπενθύμισε τις αναφορές του προέδρου στην πρόσφατη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι “ο ίδιος δεν θέλει να ταλαιπωρήσει άλλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ” ωστόσο υπογράμμισε “εφόσον όμως υπάρχει η πρόσκληση – πρόκληση ότι τίθεται θέμα αμφισβήτησης του, είναι ευπρόσδεκτη και σε αυτήν την περίπτωση θα κινηθούν οι διαδικασίες”, δηλαδή “σύμφωνα με το Καταστατικό μας απαιτούνται το 50% συν ένα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής” .
- Ρυθμιστής των εξελίξεων θεωρείται ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος φέρεται να εξαρτά σε μεγάλο βαθμό την πρόταση μορφής εναντίον του προέδρου από την παραμονή ή όχι της Αθηνάς Λινού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στη βάση των καταγγελιών του για το έργο και κυρίως τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου “Prolepsis”, με τον κ. Κασσελάκη διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που στάθηκε αφορμή για τη διαγραφή το Π. Πολάκη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στην περίπτωση που τελικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δώσει συνέχεια στην αμφισβήτησή του κατά του Στέφανου Κασσελάκη, τότε θα κληθεί να καταθέσει πρόταση μομφής στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7-8 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Πολάκης μπορεί να καταθέσει τη σχετική πρόταση ακόμη και μόνος του ως εκλεγμένο μέλος του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου (Πολιτική Γραμματεία) και η πρόταση μομφής θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία από το σώμα, που για την έγκρισή της απαιτείται η ψήφος του 50% συν 1 από τα 300 μέλη που αριθμεί συνολικά η Κ.Ε.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις όσον αφορά τον συσχετισμό δυνάμεων στην Κ.Ε., περί τα 100 μέλη φέρονται να αποτελούν την πλευρά των “87”, δηλαδή των στελεχών της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης” με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ 50 μέλη, ίσως και παραπάνω, ανήκουν στην “ομάδα Πολάκη“, γεγονός που αθροιστικά θέτει εν αμφιβόλω την πλειοψηφία του “προεδρικού” μπλοκ. Ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι Πολάκης και “87” θα συμμαχήσουν για να ρίξουν τον Στ. Κασσελάκη καθώς οι δύο πλευρές μόνο καλές σχέσεις δεν έχουν, αφού οι 87 έχουν ζητήσει τη διαγραφή του Π. Πολάκη και από το κόμμα με τον “ανεξάρτητο” βουλευτή να απαντά απευθυνόμενος στην Ολγα Γεροβασίλη και τον Κώστα Ζαχαριάδη…να προσέλθουν με… ζακέτα στο Καταστατικό συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο.
Με άλλα λόγια το “μπλοκ” αμφισβήτησης του Στ. Κασσελάκη πιθανόν να είναι προϊόν συμμαχίας ετερόκλητων εσωκομματικών δυνάμεων με σκοπό τη ανατροπή του και από κει και πέρα η κάθε πλευρά αν περάσει η πρόταση μομφής στην Κ.Ε. ή ο ιδιος Στ. Κασσελάκης προλάβει να σηκώσει το γάντι και προσφύγει στη βάση θα κατεβασει το δικό της υποψήφιο, Οι υποψήφιοι για τη προεδρία του κόμματος θα είναι τουλάχιστον τέσσερις. Δηλαδή πέραν του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη, εκτός και αν ο δεύτερος υποχωρήσει στην περίπτωση που η έρευνα οδηγήσει στη διαγραφή της Αθ. Λινού, δεν αποκλείεται να καταθέσουν υποψηφιότητα ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, με τη στήριξη των “87”, η Ρένα Δούρου και οι ευρωβουλευτές Νίκος Φαραντούρης και Κώστας Αρβανίτης
Ο πρώτος με βίντεο του στα social media, γυρισμένο μάλιστα στις Πρέσπες, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας με νόημα “Εδώ, από τη λίμνη των Πρεσπών, σύμβολο ενότητας και συνεργασίας των λαών, σύμβολο μιας Ελλάδας εξωστρεφούς, δραστήριας, διεκδικητικής και αποτελεσματικής στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σύμβολο μιας Αριστεράς αποτελεσματικής με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια που κράτησε τη χώρα όρθια, έλυσε προβλήματα και μόχθησε για την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, τη μείωση των ανισοτήτων και την ειρήνη ένα μοναδικό μήνυμα μπορώ να στείλω τούτες τις ώρες: Μήνυμα αντεπίθεσης, εξωστρέφειας, τελικά μήνυμα ελπίδας. Μπορούμε, στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε”.
Πάντως με δηλώσεις στο newsit.gr έσπευσε να διευκρινίσει “Δεν αποτελεί κατάθεση υποψηφιότητας διότι απλούστατα δεν έχουμε καμία τέτοια διαδικασία ανοιχτή. Ήμουν και παραμένω πάντοτε θεσμικός και προσηλωμένος στην ενότητα, τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του χώρου στον οποίο ανήκω και υπηρετώ”.
Ζητούμενο είναι τέλος τι θα πράξει ο Νίκος Παππάς και η “ομάδα” του, που μέχρι τώρα φαίνεται να στηρίζουν την ηγεσία Κασσελάκη, όπως και το αν θα παρέμβει στις εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και φέρεται να συνομιλεί με όλους και για όλα, ακόμη και με τον Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με το μέλλον της κεντροαριστεράς στην προοπτική ενότητας και συνεργασιών λόγω και των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.
Να σημειωθεί τέλος ότι με αφορμή τις εξελίξεις δημιουργήθηκε “Κίνημα Μελών” το οποίο τάσσεται υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη και κυκλοφορεί διαδικτυακά κείμενο-διακήρυξη, το οποίο έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές, πάνω από 800 σύμφωνα με πληροφορίες. Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται “Εμείς λοιπόν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφασίζουμε να πάρουμε το κόμμα στα χέρια μας καλώντας τις δεκάδες χιλιάδων μελών να πυκνώσουν τις γραμμές του κινήματος μας” και τονίζοντας “Δεν μπορούμε να μένουμε πλέον με σταυρωμένα χέρια βλέποντας συγκεκριμένα στελέχη και ομάδες μέσα στο κόμμα μας που σε αγαστή συνεργασία με τη κομματική γραφειοκρατία ροκανίζουν μεθοδικά τόσο τον Πρόεδρο σ. Στέφανο Κασσελάκη όσο και το ίδιο το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για το οποίο έχουμε δώσει τεράστιο αγώνα από το 2012”.
“Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε τη συστηματική καταστρατήγηση συλλογικών αποφάσεων από την οργανωτική ηγεσία (όπως πρόσφατα με την απόφαση της ΚΕ για τον χρόνο σύστασης και την σύνθεση της ΚΟΕΣ) που μοναδικό στόχο έχουν να φρενάρουν (αν όχι να σαμποτάρουν) δημοκρατικές εξελίξεις και αλλαγές στο κόμμα, απέναντι στις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας μελών και φίλων του. Η προσπάθεια μείωσης και απαξίωσης του κόμματος, του Προέδρου και στελεχών με τεράστιες μάχες απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα από κύκλους -δυστυχώς- εντός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκει απέναντί της τα δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένα πλέον μέλη του κόμματος” υπογραμμίζεται τέλος στο κείμενο.