Φωτιές Αττική:Επισπεύδουν αντιπλημμυρικά, αναδασώσεις- Διαμαρτυρίες κατοίκων, κριτική από αντιπολίτευση

Φωτιές Αττική:Επισπεύδουν αντιπλημμυρικά, αναδασώσεις- Διαμαρτυρίες κατοίκων, κριτική από αντιπολίτευση

Να τρέξουν πολύ γρήγορα οι αναδασώσεις και τα έργα αποκατάστασης, να γίνουν γρήγορα αντιδιαβρωτικά έργα για να υπάρξει το μικρότερο δυνατό πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις του επικείμενου φθινοπώρου, αλλά και να υπάρξει ένας πιο ολοκληρωμένος σχεδιασμός τόσο για τα περιαστικά δάση, όσο και για τον καθαρισμό οικοπέδων, τον οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «συλλογική κατάκτηση». Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η σύσκεψη στην Πεντέλη μετά την αυτοψία υπό τον πρωθυπουργό με τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική.

Όπως λένε από την κυβέρνηση, έχουν ήδη ξεκινήσει καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά. Παράλληλα, από χθες άνοιξε η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή-αν και στη σύσκεψη κάποιοι δήμαρχοι έγειραν ζητήματα για το κατά πόσο το ύψος της επιδότησης ενοικίου είναι επαρκές για κατοίκους περιοχών με υψηλές τιμές ακινήτων.

Το μείζον ζήτημα, όμως, είναι οι παρεμβάσεις για το δάσος. Ως το τέλος Σεπτεμβρίου, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει να έχει εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο για την αναδιάταξη των πληγέντων οικοσυστημάτων και μέτρων για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Παράλληλα, ήδη συμβασιοποιούνται αναδασώσεις για σχεδόν 60.000 στρέμματα που έχουν καεί στην Αττική. Γενικά, πάντως, η κυβέρνηση θέλει να δρομολογήσει μια πιο συνολική παρέμβαση για τα δάση της Αττικής, θέλοντας να βάλει στο παιχνίδι τους δασικούς συνεταιρισμούς ή υβριδικά σχήματα και με τη συμμετοχή των συνεταιρισμών. Στην περίπτωση της Πεντέλης, έγινε και χθες συζήτηση για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει και να ενισχυθεί ουσιαστικά ο ΣΠΑΠ, ώστε να λειτουργήσει κατά το πρότυπο του ΣΠΑΥ στον Υμηττό.

Πάντως υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων κατοίκων και συνθήματα κατά την έξοδο του πρωθυπουργού:

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένος. Δε θριαμβολόγησε για τη διαχείριση που έγινε, αλλά δεν απαξίωσε και τη μεγάλη προσπάθεια της πολιτικής προστασίας. Επίσης, δεν έδειξε να αμφισβητεί το επιχειρησιακό δόγμα της ισχυρής άμεσης πρώτης προσβολής στη φωτιά, ακόμα και αν αυτή στη ΒΑ Αττική αντικειμενικά ξέφυγε. «Θέλω να τονίσω ότι φέτος έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν 4.000 πυρκαγιές, πάρα πολλές από αυτές ήταν στην Αττική. Αυτή ήταν, δυστυχώς, η μόνη φωτιά η οποία ξέφυγε, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή τη φωτιά υιοθετήθηκε το σωστό, όπως απεδείχθη σε πάρα πολλές άλλες φωτιές, δόγμα της πολύ γρήγορης πρώτης προσβολής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το κρίσιμο για την κυβέρνηση, με το βλέμμα και στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ο προγραμματισμός της πρόληψης. Με βάση τα στοιχεία από τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν, 8/10 οικήματα που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στη φωτιά ήταν σε οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι φέτος έγινε για πρώτη φορά μια ικανή προσπάθεια, η οποία σε περιπτώσεις, όπως αυτή της Διώτης, έσωσε περιουσίες.

«Τα κάναμε όλα τέλεια στους καθαρισμούς; Προφανώς και όχι, το κάναμε για πρώτη φορά. Ήταν όμως μία μεγάλη επιτυχία πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε. Θα είμαστε πιο έτοιμοι του χρόνου έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους Δήμους με τις αποκομιδές των κλαδιών και των χόρτων τα οποία έχουμε καθαρίσει; Προφανώς και θα είμαστε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, κατέγραψε και τις παρατηρήσεις των δημάρχων για την ανάγκη να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες μέσω του Πράσινου Ταμείου, ώστε και αυτοί να μπορούν να προβούν σε καθαρισμούς. Όπως απεδείχθη, οι καθαρισμοί που έγιναν από δήμους μέσω των τριών προγραμμάτων anti-nero αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας κατά τόπους για τη μη εξάπλωση της πυρκαγιάς ή για την ανάσχεσή της.

Στις διαφάνειες αποτυπώνονται χάρτες που δείχνουν πως κινήθηκε η μεγάλη φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική με την σχετική έκθεση των υπουργείων να σημειώνει «εκεί που είχαμε δηλώσεις καθαρισμένων οικοπέδων σε πολλές περιπτώσεις η φωτιά σταμάτησε στα όρια των οικοπέδων, ενώ προχώρησε εκεί που δεν είχαμε δηλώσεις καθαρισμένων».

Αξίζει ,πάντως, να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο για τον υποχρεωτικό καθαρισμό είχε συγκεντρώσει πολλές αντιδράσεις για την περιπλοκότητα της διαδικασίας, ενώ υπήρξαν και πολλές καταγγελίες και ρεπορτάζ που ανέφεραν πως οι καθαρισμοί είχαν πραγματοποιηθεί, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μάζεψαν ποτέ την καύσιμη ύλη από δρόμους και πεζοδρόμια.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ραντεβού στη Βουλή, σε μια προ ημερησίας συζήτηση που αναμένεται να γίνει την εβδομάδα πριν τη ΔΕΘ.

Κασσελάκης: Να δώσει εξηγήσεις ο Χρυσοχοΐδης

Βίντεο από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας πληγέντων στην Πεντέλη με την προκλητική φράση άνδρα των ΜΑΤ σε διαδηλώτρια «θα τα πούμε μετά» ανέβασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να πάρει θέση για τις απαράδεκτες εικόνες, ενώ του ζητά να τον ενημερώσει «τι «θα πει μετά» το συγκεκριμένο όργανο της τάξης σε συμπολίτη μας η οποία διαμαρτυρόταν σήμερα στην Πεντέλη;»

«Σε τι ακριβώς «θα λογαριαστούμε» μόλις φύγουν οι τηλεοπτικές κάμερες;» αναρωτιέται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Και συνεχίζει καυστικά να διερωτάται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να απομονώσει τα «σταγονίδια», έχει αποφασίσει να τα βάλει στην πρώτη γραμμή;»

«Η ελληνική αστυνομία υπάρχει για τη προστασία των πολιτών και όχι για τον εκφοβισμό τους» τονίζει καταληκτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του x.

Σχετικά Άρθρα