ΣΥΡΙΖΑ: Όλα δείχνουν νέα “αιματηρή” σύγκρουση- Ο Κασσελάκης, οι “87” και ο… Πολάκης

 ΣΥΡΙΖΑ: Όλα δείχνουν νέα “αιματηρή” σύγκρουση- Ο Κασσελάκης, οι “87” και ο… Πολάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει συνέντευξή τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υποσχόμενος ότι θα καταθέσει προγραμματικές προτάσεις του κόμματος επεξεργασμένες από τα think tanks. Παρόλα ακόμη και η Κουμουνδούρου αναγνωρίζει αν και όχι αμέσως όπως είναι φυσικό πως πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι εσωκομματικές εξελίξεις.

Έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ άπαντες προετοιμάζονται για αντιπαραθέσεις που θα κλιμακώνονται έως τον Οκτώβριο οπότε στο Συνέδριο του κόμματος οι προθέσεις της ηγεσίας είναι να υπάρξει ένα νέο πολιτικό ξεκαθάρισμα. Στο πολιτικό πεδίο η τακτική του Στεφανου Κασσελάκη δείχνει ότι δεν σχεδιάζει να αποκλίνει στη βασική της φιλοσοφία η οποία σύμφωνα με την κριτική εκ των έσω ευθύνεται για το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρω-εκλογών (14,9%).

Το πρώτο κρίσιμο ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ερχόμενη Παρασκευή, 23 Αυγούστου, όταν συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας με θέμα Σπίρτζη. Την μεθεπόμενη Τετάρτη, 28 Αυγούστου, θα τεθεί το θέμα αντικατάστασης του παραιτηθέντος από τη Βουλή Όθ. Ηλιόπουλου. Για να οριστεί στη θέση του ο Στ. Κασσελάκης θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι επιλαχόντες, κάτι σχεδόν απίθανο –που ίσως ούτε ο Στ. Κασσελάκης επιθυμεί. Στις 7-8 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η ΚΕ για το καταστατικό και την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυστηρά αρχηγικό κόμμα. Στις 4-6 Οκτωβρίου θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ –για την ηγεσία του οποίου φέρεται να ενδιαφέρεται ο Π. Πολάκης.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις θερινές διακοπές παργματοποίησε επισκέψεις και μικρές περιοδείες. Η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε αμιγώς πολιτική ατζέντα αλλά επέμενε στην προσωπική προβολή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να «ανοίξει» προσωπικές κόντρες με στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, και να συνεχίσει την τακτική της αντιπαράθεσης με συγκεκριμένα ΜΜΕ. Με προφανή στόχο να συνεγείρει ένα έντονα προσδιορισμένο τμήμα των ψηφοφόρων και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ που έλκεται από αυτού του είδους τη θεματολογία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγε το να επικεντρωθεί η δραστηριότητά του σε στοιχεία της προσωπικής του ζωής. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προβολή της υιοθεσίας ενός σκύλου από πυρόπληκτη περιοχή ή ανάδειξη σε πολιτικό θέμα των ζητημάτων που σχετίζονται με τον επικείμενο γάμο του.

  • Την ίδια ώρα ο Παύλος Πολάκης φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία η οποία θα ξεκινήσει ως βασικός εκφραστής του αντίπαλου δέους στην περίφημη επιστολή των «87» που αμφισβητούν την πορεία του κόμματος και προκρίνουν την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.

Για την ώρα, πάντως, συνεχίζει τις επιθέσεις στην Αθηνά Λινού. Δηλαδή το πρόσωπο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό πως αναπαρήγαγε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευμα που μιλά για «ύποπτες συναλλαγές» εταιριών της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ στα αξιοσημείωτα είναι πως χρησιμοποίησε φωτογραφία που εικονίζει την Αθηνά Λινού μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

  • Από την άλλη πλευρά τα στελέχη και οι βουλευτές που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία των «87» εστιάζουν στον κίνδυνο της πλήρους μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωποπαγές κόμμα δίχως την παραμικρή κυβερνητική προοπτική.

Ενισχύουν την εσωτερική τους συσπείρωση με την αποδοχή του προβληματισμού τους από ολοένα και περισσότερα στελέχη.

Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις της ηγεσίας της Κουμουνδούρου. Θεωρώντας δεδομένη τη σύγκρουση προετοιμάζουν πρωτοβουλίες που φιλοδοξούν να έχουν αντίκτυπο στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Σχετικά Άρθρα