Ανάλυση BBC/Οι τρεις λόγοι που οι Ουκρανοί προελαύνουν στο ρωσικό έδαφος- Reuters/Το Κίεβο δημιουργεί “ζώνη ασφαλείας” στο Κουρσκ

 Ανάλυση BBC/Οι τρεις λόγοι που οι Ουκρανοί προελαύνουν στο ρωσικό έδαφος- Reuters/Το Κίεβο δημιουργεί “ζώνη ασφαλείας” στο Κουρσκ

Η ουκρανική αντεπίθεση με τον ουκρανικό στρατό να προελαύνει στο ρωσικό Κουρσκ έχει φέρει νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας με την Ρωσία, με τους διεθνείς αναλυτές να επιχειρούν να διαβλέψουν ποια θα είναι η επόμενη τροπή της σύρραξης. Οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σημαντικά σε εδάφη που ελέγχει η Μόσχα. Αναλυτές προσπαθούν να αναλύσουν τα αίτια, μιας τροπής που προκαλεί εντύπωση σε αρκετό κόσμο.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, οι λόγοι αυτής της εξέλιξης που παρατηρείται τις τελευταίες εννέα ημέρες, είναι οι εξής τρεις:

  • Οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν καλύτερη γνώση της περιοχής.
  • Το Κίεβο φαίνεται να διαθέτει καλύτερα εκπαιδευμένους στρατιώτες.
  • Η Μόσχα ίσως να μην έχει στείλει ακόμη τις «ειδικές δυνάμεις» της στην περιοχή, τις οποίες κρατά σε εφεδρεία.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί αναφέρουν -σύμφωνα με την ανάλυση του BBC- ότι η Μόσχα δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να τις στείλει στην περιοχή. Αυτό εγείρει φόβους ότι ίσως επιστρατευτούν νέοι, οι οποίοι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν τις καλά εκπαιδευμένες ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση, υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος για τη Ρωσία να δράσει στο Κουρσκ: να τραβήξει μονάδες από το Ντονμπάς.

Υπάρχει και ο πιο αργός: να περιμένει να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες μονάδες. Όμως, αυτό θα χρειαστεί χρόνο, γεγονός που θα βλάψει κι άλλο το προφίλ του Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού η χώρα του δέχτηκε για πρώτη φορά εισβολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ζώνη ασφαλείας» από την Ουκρανία στο Κουρσκ

Καθώς η Ρωσία δεν κατάφερε να εκδιώξει τον Ουκρανικό Στρατό από το Κουρσκ, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Κίεβο σχεδιάζει να οργανώσει διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας και εκκένωσης για τους αμάχους που θέλουν να πάνε είτε στη Ρωσία είτε στην Ουκρανία.

Επίσης, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, έγραψε σε ανάρτηση στο Telegram ότι το Κίεβο σχεδιάζει να οργανώσει την πρόσβαση στην περιοχή για διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η επίθεση στο Κουρσκ.

Ο Ζελένσκι εξετάζει τη δημιουργία «στρατιωτικών γραφείων» στο Κουρσκ

Στο ίδιο πλαίσιο, στο Κίεβο φαίνεται πως έχει «ανοίξει η όρεξη» για περαιτέρω οργάνωση και όπως αναφέρει το BBC, εξετάζει το άνοιγμα στρατιωτικών γραφείων στο Κουρσκ.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Ζελένσκι λέει ότι μίλησαν για τα βασικά ζητήματα της περιοχής μετά την εισβολή της Ουκρανίας – δηλαδή την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξωτερική, ο Ζελένσκι τονίζει ότι «η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της και τις ζωές του λαού της», αλλά θα ακολουθήσει αυστηρά το διεθνές δίκαιο.

Κρατάμε 100 Ρώσους στρατιώτες, λέει ο Ζελένσκι

Σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίζεται να συνομιλεί με τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν 100 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου κατά τις σημερινές επιχειρήσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από τον στρατηγό Σίρσκι την ενίσχυση των μετώπων του Τορέτσκ και του Ποκρόφσκ εν αναμονή της βοήθειας από τους συμμάχους που περιμένει το Κίεβο.

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ που δείχνει ουκρανούς στρατιώτες να κατεβάζουν ρωσική σημαία σε κρατικό κτίριο της πόλης Σούτζα στην περιοχή του Κουρσκ φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία».

Δημοσιογράφος της τηλεόραση απεσταλμένος στην πόλη μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της Σούτζα, που αποτελεί νευραλγικό κόμβο διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το βίντεο δείχνει επίσης φάλαγγα καμένων ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην είσοδο της Σούτζα, καθώς και άδειους δρόμους και ανέπαφα καταστήματα και κρατικά κτίρια στην πόλη.

Σχετικά Άρθρα