Copernicus: Ο πύρινος όλεθρος στην Αττική από τον δορυφόρο

 Copernicus: Ο πύρινος όλεθρος στην Αττική από τον δορυφόρο

Η καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, που ξεκίνησε την Κυριακή από τον Βαρνάβα, έχει αφήσει πίσω της πάνω από 85.000 στρέμματα στάχτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Copernicus. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα Βριλήσσια και τη Νέα Πεντέλη, καταστρέφοντας σπίτια και δασικές εκτάσεις.

Μια πρώτη εικόνα για τα καμένα στρέμματα που άφησε πίσω η φωτιά δίνουν τα στοιχεία που εξέδωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Η ομάδα χαρτογράφησης της υπηρεσίας συμπέρανε από τις δορυφορικές καταγραφές ότι τα πύρινα μέτωπα εκτάθηκαν σε μήκος 23 χλμ με 168 ενεργά μέτωπα, καταστρέφοντας εν τέλει 85.000 στρέμματα.

Σε μία δορυφορική φωτογραφία που δημοσιεύει, επίσης την Τρίτη, αλλά αποτυπώνει χθεσινή εικόνα της φωτιάς, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus δείχνει τη συνεχιζόμενη πυρκαγιά λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Συνδυάζει φυσικό χρώμα με υπέρυθρες ζώνες βραχέων κυμάτων για να τονίσει τα μέτωπα πυρκαγιάς (σε κόκκινους τόνους) και τις καμένες περιοχές (σκούρο καφέ).

Ωθούμενη από ισχυρούς ανέμους, η φωτιά δημιούργησε ένα σύννεφο καπνού ακτίνας άνω των 300 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά προς τη Λιβύη και καλύπτοντας το ανατολικό τμήμα της Αθήνας.

Παρά τις τεράστιες καταστροφές, η τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων κατάφερε να σώσει πολλά σπίτια και ολόκληρους οικισμούς.

Το βίντεο του Forecast Weather Greece καταγράφει από ψηλά την καταστροφική εικόνα που άφησε η πυρκαγιά, υπογραμμίζοντας την κλίμακα της καταστροφής και την αλλαγή στο τοπίο.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις. Ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί.

Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:

Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα,
Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και
Τουρκία δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας.

Πόσα εναέρια μέσα επιχείρησαν κατά τη μεγάλη πυρκαγιά

Δεκάδες εναέρια μέσα επιχείρησαν τις ημέρες της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα.

  • Στις 11 Αυγούστου: 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)
  • Στις 12 Αυγούστου: 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα)
  • Στις 13 Αυγούστου, από το πρώτο φως έως τις 13:00: 20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα)

Τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά «σε κύκλους», δηλαδή δεν επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα την ίδια χρονική στιγμή, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο.

Χθες Δευτέρα, το χρονικό διάστημα από τις 19:30 έως τις 21:00 επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς 20 εναέρια μέσα.

Σχετικά Άρθρα