Ξαφνική κλιμάκωση στη Λιβύη- Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ντμπεϊμπά και Χάφταρ

 Ξαφνική κλιμάκωση στη Λιβύη- Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ντμπεϊμπά και Χάφταρ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη σπαραζόμενη από εμφύλιο Λιβύη, καθώς οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) κινούνται προς την νοτιοδυτική Λιβύη και υπάρχουν αναφορές για πιθανή επίθεση με στόχο τον έλεγχο της πόλης Γκουντάμις και του συνοριακού περάσματος Μπαντμπάντ με την Αλγερία. Με τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα, η ανάφλεξη του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα της βόρειας Αφρικής δεν προοιωνίζει καλά νέα τόσο για την Αίγυπτο που γειτνιάζει με την Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με την αύξηση των προσφυγικών ροών αλλά και την αστάθεια που θα προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή.      

Του Σπύρου Σιδέρη

Την Πέμπτη, οι δυνάμεις που είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (ΚΕΕΛ) υπό την ηγεσία του Ντμπεϊμπά αύξησαν το επίπεδο συναγερμού και δήλωσαν την ετοιμότητά τους με πλήρες προσωπικό και εξοπλισμό εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) στην πόλη Γκουντάμις για τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος μεταξύ Λιβύης και Αλγερίας, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, η Κοινή Δύναμη Επιχειρήσεων ζήτησε από τα μέλη της και τις υποστηρικτικές δυνάμεις της να παρουσιαστούν στο αρχηγείο της δύναμης, συνοδευόμενοι από όλο τον εξοπλισμό και τις προμήθειές τους. Το Γενικό Επιτελείο της Δυτικής Περιφέρειας του λιβυκού στρατού ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές μονάδες του βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για την απόκρουση κάθε πιθανής επίθεσης.

Την Τετάρτη, η Γενική Διοίκηση του ΛΕΣ δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι οι στρατιωτικές μονάδες του κινήθηκαν σε διάφορες πόλεις και περιοχές της νοτιοδυτικής Λιβύης, υπό τις οδηγίες του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, διοικητή της Γενικής Διοίκησης, και υπό την άμεση παρακολούθηση του στρατηγού Σαντάμ Χάφταρ, αρχηγού του επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων.

Σε απάντηση, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας απέρριψε τις κινήσεις του ΛΕΣ, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», λέγοντας ότι επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή και τον έλεγχο σημαντικών στρατηγικών περιοχών με γειτονικές χώρες.

Κάλεσε το Προεδρικό Συμβούλιο, την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού να αυξήσουν την κατάσταση συναγερμού και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού κινδύνου που προκύπτει από αυτές τις κινήσεις.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά το αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές που διεξήχθησαν για το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους (ΑΣΚ) όταν ανέστειλε την εκλογική του συνεδρίαση την Τρίτη (6/8), εν μέσω διαμάχης σχετικά με ένα άκυρο ψηφοδέλτιο που προκάλεσε την άγονη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του σημερινού επικεφαλής Μοχάμεντ Τακάλα και του πρώην επικεφαλής Χαλίντ Αλ Μίσρι.

Εν τω μεταξύ λάδι στη φωτιά έριξε ο Μεγάλος Μουφτής της Λιβύης, Σεΐχης Σαντίκ Αλ Γκαριάνι, όταν κατηγόρησε την πρώην ηγεσία του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους ότι συνωμότησε με τον Ακίλα Σάλεχ -τον προσκείμενο στον Χάφταρ Πρόεδρο του Κοινοβουλίου- και ότι συνεργάστηκε με τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες.

Να θυμίσουμε ότι τον Χάφταρ, στήριζαν μέχρι την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η Αίγυπτος, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Στον αντίποδα η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον Ντμπεϊμπά.

Πάντως αυτή η ένταση και η ξαφνική κλιμάκωση της ασφάλειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή στην ένοπλη σύγκρουση, απειλώντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τις τοπικές και διεθνείς προσπάθειες για την ενοποίηση του στρατού και την κατάρρευση της πολιτικής διαδικασίας και του εκλογικού σχεδίου.

Σχετικά Άρθρα