Ποιος είναι ο Τιμ Γουόλτς και γιατί τον επέλεξε η Κάμαλα Χάρις

 Ποιος είναι ο Τιμ Γουόλτς και γιατί τον επέλεξε η Κάμαλα Χάρις

Ο Τιμ Γουόλτς (60 ετών) είχε εκλεγεί κυβερνήτης της Μινεσότα το 2018 και επανεξελέγη το 2022. Θεωρείται εξαιρετικά προοδευτικός. Ως κυβερνήτης προώθησε τη ριζική μεταρρύθμιση της αστυνομίας στη Μινεσότα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, προώθησε την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, έκανε θετικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, θέσπισε φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, νομιμοποίησε την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, εισήγαγε δωρεάν γεύματα σε όλα τα σχολεία, επέβαλε αυστηρούς ελέγχους για αγορά όπλου.

Η προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου Τραμπ επέκρινε τον αντιπρόεδρο Χάρις επειδή επέλεξε τον κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλς ως υποψήφιό της την Τρίτη, αποκαλώντας τον «περιπατητή της Δυτικής Ακτής».

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η φιλελεύθερη Καμάλα Χάρις από το Σαν Φρανσίσκο θέλει τον επιθυμητό Tim Walz της Δυτικής Ακτής ως υποψήφιό της – ο Walz πέρασε τη θητεία του ως κυβερνήτη προσπαθώντας να αναδιαμορφώσει τη Μινεσότα στην εικόνα του Golden State», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας Τραμπ, Karoline Leavitt. .

Το axios.com περιγράφει συνοπτικά τους λόγους της επιλογής (απόδοση KREPORT)

Ο Γουόλτς φέρνει μια σταθερά προοδευτική φωνή στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της υποστήριξης από τη λευκή εργατική τάξη στις κρίσιμες Μεσοδυτικές πολιτείες όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο Γουόλτς είπε στο «State of the Union» του CNN στα τέλη του περασμένου μήνα ότι «θα έκανε ό,τι είναι προς το συμφέρον της χώρας» όταν ρωτήθηκε αν θα υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος της Χάρις.

Πριν γίνει κυβερνήτης

Πριν μπει στην πολιτική, ο Γουόλτς, γεννημένος στη Νεμπράσκα, υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά και εργάστηκε στη γεωργία και τη μεταποίηση. Απέκτησε το πτυχίο του από το Chadron State College.

Ακολούθησε καριέρα στην εκπαίδευση αφού δίδαξε προσωρινά στην Κίνα και στο Pine Ridge Indian Reservation της Νότιας Ντακότα, μια από τις φτωχότερες περιοχές στις ΗΠΑ.

Μετά τις θέσεις διδασκαλίας, ο Γουόλτς απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα σχετικό με την εκπαίδευση και τελικά δίδαξε γεωγραφία και ταυτόχρονα ήταν προπονητής ποδοσφαίρου στο γυμνάσιο Mankato της Μινεσότα.

Η είσοδός του στην πολιτική

Αφού εργάστηκε ως εθελοντής στην προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κέρι το 2004, ο Γουόλτς αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του τότε Ρεπουμπλικανού βουλευτή Γκιλ Γκούτκνεχτ στην 1η περιφέρεια της Μινεσότα το 2006.

Ο Γουόλτς νίκησε τον Γκούτκνεχτ και έγινε ένας από τους λίγους Δημοκρατικούς από αγροτική περιοχή, στο Κογκρέσο. Υπηρέτησε στη Βουλή επί 12 χρόνια πριν εκλεγεί κυβερνήτης το 2018.

Πώς διαχειρίστηκε κρίσεις

Ο Γουόλτς ήταν στην εξουσία για περισσότερο από ένα χρόνο όταν ξέσπασαν δύο μεγάλες προκλήσεις: Η πανδημία του COVID-19 και οι ταραχές μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία της Μινεάπολης.

Ο Γουόλτς κατηγορήθηκε ότι καθυστέρησε να στείλει την Εθνική Φρουρά για να σταματήσει τις ταραχές, τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς που μάστιζαν τις δίδυμες πόλεις επί τρεις νύχτες μετά τη δολοφονία του Φλόιντ.

Η ανταπόκρισή του στην πανδημία επικρίθηκε επίσης από Ρεπουμπλικάνους και από ορισμένες μικρές επιχειρήσεις, ενώ μία από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις απάτης των ΗΠΑ, σχετικής με την πανδημία, σημειώθηκε στη Μινεσότα. Αυτές οι διαμάχες πιθανότατα θα γίνουν πρωταρχικοί στόχοι για τους Ρεπουμπλικάνους.

Νομοθετικές και δημοσιονομικές νίκες

Ο Γουόλτς επανεξελέγη το 2022, ενώ το Δημοκρατικό-Αγρότο-Εργατικό Κόμμα του (DFL) κέρδισε επίσης την πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία της Μινεσότα. Αυτό επέτρεψε στον Γουόλτς και το DFL να ακολουθήσουν πέρυσι μια έντονα προοδευτική ατζέντα.

Έχοντας το περιθώριο να δαπανήσουν ένα τεράστιο δημοσιονομικό πλεόνασμα, ο Γουόλτς και το νομοθετικό σώμα αύξησαν τις δαπάνες για προγράμματα πρόνοιας, για την εκπαίδευση και για εγγυημένη οικογενειακή και ιατρική άδεια για τους εργαζόμενους. Η μεσαία τάξη της Μινεσότα έλαβε επίσης φορολογικές εκπτώσεις. Η μεγάλη αύξηση δαπανών άφησε τη Μινεσότα με μικρότερα πλεονάσματα βραχυπρόθεσμα και πιθανό έλλειμμα έως το 2027.

Νομιμοποίησε επίσης την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, προστάτευσε με νόμο το δικαίωμα στην άμβλωση και επέβαλε αυστηρούς ελέγχους για την αγορά όπλου.

Οι αναλύσεις σχετικά με το γιατί η Κάμαλα Χάρις έκανε την συγκεκριμένη επιλογή για την θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου επικεντρώνονται στους εξής λόγους:

1) Έχει εκτελεστική εμπειρία με ισχυρό ιστορικό επιτευγμάτων για οικογένειες μεσαίας τάξης που διαμορφώνει αυτό που θέλει να κάνει ο Χάρις σε εθνικό επίπεδο (πίστωση φόρου για παιδιά, απαγόρευση άχρηστων τελών, άδεια μετ’ αποδοχών, ασφάλεια όπλων, κωδικοποίηση Roe) 2) Έχει βιογραφικό που θα προσελκύσει ψηφοφόρους σε βασικές πολιτείες της Midwestern και θα πείσει ότι ο Χάρις πρέπει να κερδίσει 3) Άλλα προσόντα που άρεσαν στην Kamala: Είναι βετεράνος που υπηρέτησε στην εθνική φρουρά, προπονητής ποδοσφαίρου, κυνηγός και ιδιοκτήτης όπλων και βαθιές διασυνδέσεις με την αγροτική Αμερική 4) Κέρδισε σε μια περιφέρεια που υπερίσχυε ο Ντόναλντ Τραμπ 5) Αποτελεσματικός να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης και η Καμάλα πιστεύει ότι θα δώσει τη μάχη απέναντι στους Τραμπ-Βανς 6) Ισχυρή προσωπική σχέση και εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να είναι κυβερνητικός εταίρος

Σχετικά Άρθρα