Πανώλη: Ξεκίνησε στη Ρουμανία, αλλά πώς εξαπλώθηκε στην Ελλάδα; Οικονομικό πλήγμα με αυξήσεις ενόψει
Για τον τρόπο που εισήχθη η πανώλη στη χώρα μας έχει διαταχθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία της Λάρισας. Το πρώτο κρούσμα σε αιγοπρόβατα στην Ελλάδα καταγράφηκε στην Καλαμπάκα του Νομού Τρικάλων και τα αμέσως επόμενα στην Ελασσόνα της Λάρισας, όμως δεν είναι απολύτως σαφές πότε εντοπίστηκαν και πότε δηλώθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το Υπουργείο λέει ότι «υπήρξε ένας αρχικός εντοπισμός στις 11 Ιουλίου», ημέρα που ταυτίζεται με τα πρώτα κρούσματα στη Ρουμανία.
«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον τρόπο προέλευσης και τη χώρα προέλευσης της νόσου στη χώρα μας. Από χθες το απόγευμα έχουμε και μια απαγόρευση της Ρουμανίας για εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Ελλάδα», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας.
- Τα σφαγεία της Θεσσαλίας έκλεισαν στις 20 Ιουλίου. Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε απαγορευτεί η μετακίνηση ζώων εντός των ορίων της ίδιας περιφέρειας. Το μέτρο ελήφθη σε πανελλαδικό μέτρο στις 29 Ιουλίου. Στο μεταξύ, νέα κρούσματα είχαν καταγραφεί στην Κόρινθο, τον Ασπρόπυργο και άλλες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει δρομολογηθεί η θανάτωση 14.000 αιγοπροβάτων. Τα περισσότερα ζώα είναι στη Θεσσαλία. Εκτός από τους κτηνοτρόφους, αυτό πρακτικά σημαίνει τεράστιο οικονομικό πλήγμα για όλη τη γραμμή της οικονομίας, από τους εμπόρους κρεάτων ως τους παραγωγούς γάλακτος και φέτας.
Το βασικό σενάριο είναι ότι τα αιγοπρόβατα που είχαν μολυνθεί στη Ρουμανία, έφτασαν στη Θεσσαλία και στη συνέχεια διανεμήθηκαν από συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία εισαγωγών σε διάφορες μονάδες ανά την επικράτεια.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, από την οποία πέρασαν τα ζώα στο ταξίδι προς την Ελλάδα, είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως οι έλεγχοι στα σύνορα είναι χαλαροί. Οι ελληνικές Αρχές προβάλλουν το επιχείρημα ότι ανήκουμε σε ενιαίο δικαιικό και υγειονομικό χώρο, επομένως εμπιστευόμαστε όσα δηλώνονται στα πιστοποιητικά των ρουμανικών ζώων.
- Στην Ελλάδα εισάγονται ζώα με πιστοποιητικά άμεσης σφαγής, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σφαχτούν εντός λίγων ημερών. Με δεδομένο ότι ασθένειες όπως η πανώλη δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο που καταναλώνει το κρέας και το γάλα, οι έλεγχοι στα αιγοπρόβατα που εισάγονται για σφαγή είναι ακόμη λιγότεροι. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα ζώα δεν σφάζονται.
Μόλις τον περασμένο Μάιο, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε στη Βόρεια Ελλάδα ένα δίκτυο κτηνοτρόφων, κτηνιάτρων και εργαζομένων σε βιομηχανικό σφαγείο. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, κρατικοί κτηνίατροι βεβαίωναν εικονικές σφαγές και εισέπρατταν χρήματα από κτηνοτρόφους, οι οποίοι δικαιούνταν οικονομικές κρατικές ενισχύσεις, προσκομίζοντας τις ίδιες πλαστές βεβαιώσεις.
Τα ζώα αυτά φέρεται να μεταπωλούνται παράνομα και πολύ φθηνότερα σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι χρειάζονται ζωικό κεφάλαιο ειδικά μετά την καταστροφή του Daniel.
Αυξήσεις τιμών
Όσον αφορά στις αυξήσεις τιμών αυτό θα διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο, όταν ξεκινάει η περίοδος της λεγόμενης «εισκόμισης» του γάλακτος για την τυροκομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε δημοφιλή τυριά όπως η φέτα και η γραβιέρα, που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα. Ωστόσο και ο ίδιος συνδέει την πορεία των τιμών με την εξέλιξη της ζωονόσου και κατά πόσο θα αναχαιτιστεί εγκαίρως.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν έντονες συζητήσεις για τις τιμές των αμνοεριφίων, μολονότι τον 15Αύγουστο είναι η περιοδος που παραδοσιακά καταναλώνεται το κρέας τους. Πηγές των κρεοπωλων διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια, αφού έχουν ήδη γίνει σφαγές, και δεν τίθεται θέμα αυξήσεων. Η κατάσταση όμως παραμένει ρευστή.
Οι κτηνοτρόφοι διαβεβαιώνουν, μέσω του ΣΕΚ, ότι προς το παρόν δεν τίθεται καμία συζήτηση για αύξηση τιμών στα τυριά, ούτε για επάρκεια. Επιπλέον είναι κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο των τυροκομικών – γαλακτοκομικών προϊόντων, ούτε του κρέατος των αμνοεριφίων.