Τουρκική προκλητικότητα- Ερντογάν και ΥΠΕΞ μιλούν για “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη- Πώς απαντά η Αθήνα

 Τουρκική προκλητικότητα- Ερντογάν και ΥΠΕΞ μιλούν για “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη- Πώς απαντά η Αθήνα

Μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει και αυτό λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη», με προκλητική ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από το θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ, δημοσιεύοντας μάλιστα πορτρέτο του.

Η ανάρτηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας:

«Ο αξέχαστος ηγέτης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ιδρυτής του Κόμματος Ισότητας και Ειρήνης Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Εορτάζουμε τη μνήμη του Σαδίκ Αχμέτ με έλεος και σεβασμό στην 29η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα στον οποίο ο Σαδίκ Αχμέτ αφιέρωσε τη ζωή του για να κερδίσει η “Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης” τα νόμιμα δικαιώματά της».

Ερντογάν: «Από τώρα και στο εξής θα βοηθάμε την τουρκική μειονότητα στη Θράκη»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος AKP, προέβη σε νέα πρόκληση κατά της Ελλάδας.

«Ακολουθούμε όλα τα βήματα της Ελλάδας και παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται. Από τώρα και στο εξής θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη», σημείωσε με νόημα ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα.

«Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας και τα θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση είναι υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας», είπε ακόμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Συνεχίζοντας τους προκλητικούς ισχυρισμούς για το κυπριακό, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ διαπράττονταν όλες αυτές οι θηριωδίες, οι δυτικές οργανώσεις δεν έκαναν τίποτα».

«Με την ‘’ειρηνευτική επιχείρηση’’ της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα χέρια για την ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού λαού. Οι πολιτικές που προσπαθούν να σπάσουν τη βούληση της ανεξαρτησίας των Τουρκοκυπρίων συνεχίστηκαν όλο και περισσότερο από τότε» είπε για τον Αττίλα.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη φιλία μας με όλες τις χώρες, να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας» πρόσθεσε σύμφωνα με το Anadolu.

Η απάντηση της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα για τη Θράκη

Στην προκλητική ρητορική της Τουρκίας διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επέμειναν στην πάγια θέση του ΥΠΕΞ, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά πως «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας.

Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί ένα από τα ζητήματα που φέρνουν αντιμέτωπες Αθήνα και Άγκυρα, καθώς η Τουρκία επιμένει να χαρακτηρίζει την μειονότητα της Θράκης «τουρκική».

Το θέμα φροντίζει να θέτει και στις συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας την πρόθεση της Άγκυρας να μην παραιτηθεί από τη ρητορική της στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Ερντογάν: Η κυβέρνηση να εξέλθει από την κατάσταση διπλωματικού στρουθοκαμηλισμού

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο και να σταματήσει να υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση «καταδικάζει απερίφραστα τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί δήθεν “τουρκικής μειονότητας στη Θράκη”, αλλά και τον χαρακτηρισμό της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ως “ειρηνευτικής επιχείρησης” και καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει επιτέλους και να σταματήσει να υποβαθμίζει τις τουρκικές προκλήσεις».

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «η επανάπαυση της κυβέρνησης στο “θετικό κλίμα” της Διακήρυξης των Αθηνών, είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας και έχει αφήσει περιθώρια για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, όπως οι τουρκικές φιέστες μίσους στην Κύπρο συνοδεία πολεμικών πλοίων, η απόπειρα ανάμειξης της Τουρκίας στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδος, η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κάσο με ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και η εκ νέου αμφισβήτηση του καθεστώτος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης».

«Καλούμε την κυβέρνηση, να εξέλθει από την κατάσταση διπλωματικού στρουθοκαμηλισμού στην οποία έχει περιέλθει και να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο. Κυρίως δε, η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς μικροκομματικούς τακτικισμούς στο πλαίσιο της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σχετικά Άρθρα