Σκληρή απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: Λυπούμαστε που παραλείψαμε να “ευχαριστήσουμε” τις δυνάμεις εισβολής
Δηκτική ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα, μετά την ανήθικη επίθεση εναντίον του Νίκου Δένδια, με αφορμή τις δηλώσεις του, για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να «ευχαριστήσει» τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις «υπηρεσίες» τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας.
Η «επίθεση» του τουρκικού υπουργείου Άμυνας
Νωρίτερα, η Άγκυρα έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για ψεύδη και συκοφαντίες και ότι «προσπαθεί να κάνει πολιτική καριέρα σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ τουρκικού και ελληνικού λαού», με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει για την τουρκική εισβολή.
«Καταδικάζουμε έντονα την ψευδή και συκοφαντική δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Δένδια, με στόχο τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό.
Ο ηρωικός τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το εγγυητικό δικαίωμα της Τουρκίας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υπέστη κάθε είδους καταπίεση από την ελληνική πλευρά μεταξύ 1963 και 1974, από μια απόπειρα γενοκτονίας» υποστήριζε στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.
Yunanistan Savunma Bakanı'nın İftira Dolu Sözleri Hakkında Açıklama#MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/zaqRqyrOdr
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 17, 2024
«Χάρη στο θάρρος και την παρουσία του Τούρκου στρατιώτη, δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, η πίεση της χούντας της Ελλάδας στον ελληνοκυπριακό λαό έχει εξαλειφθεί, το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει και η επιστροφή στη δημοκρατία κατέστη δυνατή.
Ο τουρκικός στρατός θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο αύριο, όπως χθες και σήμερα. Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας να σταματήσει να προσπαθεί να υπονομεύσει την κοινή θέση που διατύπωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας με εποικοδομητική προσέγγιση. Οι προσπάθειες του κ. Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ τουρκικού και ελληνικού λαού δεν θα αποδώσουν», κατέληγε στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Τι είχε δηλώσει ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Κύπρο είχε αναφέρει: «Καταρχήν πρέπει να ξεκινήσω από την μνεία της σημερινής Μαύρης Επετείου. Σήμερα συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την 15η Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού Πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε.
Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μου προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της Δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης το 1974, απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος.
Τους θυμόμαστε με σεβασμό και τιμάμε διαχρονικά την προσφορά τους. Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο».
Κάλυψη Μαρινάκη
Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του η Τουρκία μέσω ανακοίνωσης του τουρικού υπουργείου Άμυνας παρήχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Talk Radio 98,9 «εγώ δεν βλέπω καμία υπονόμευση και δεν υπάρχει κανένα θέμα έκφρασης διαφορετικών θέσεων. Η θέση της Ελλάδας διατυπώνεται από το σύνολο της κυβέρνησης και των πολιτών και θα τη διατυπώσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός στην Κύπρο σε μια ιστορική ομιλία για την μαύρη επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή. Η ιστορία δεν μπορεί να γραφτεί ξανά. Ελλάδα και Κύπρος ζητάνε μια λύση που θα κοιτάει στο μέλλον στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και σίγουρα δεν μπρουμε να μιλάμε για μια λύση δύο κρατών».
«Είναι ανάγκη η Κύπρος να σταματήσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη χώρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα διατύπωσης διαφορετικών θέσεων» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.
Όπως τόνισε «χρειάζεται να κοιτάξουμε μπροστά, πιστεύουμε στο θετικό κλίμα και ο διάλογος έχει οφέλη αλλά η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει σπιθαμή από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο διάλογος δεν σημαίνει αφελή προσέγγιση της πραγματικότητα. Η θέση η Ελληνική είναι η θέση η Κυπριακή»