Πύρινα μέτωπα:Φωτιά στο Ηρακλείο-112 για 4 χωριά-Μάχες σε Κέρκυρα, Ιωάννινα, Σουφλί, Κιλκίς, Τζιά

 Πύρινα μέτωπα:Φωτιά στο Ηρακλείο-112 για 4 χωριά-Μάχες σε Κέρκυρα, Ιωάννινα,  Σουφλί, Κιλκίς, Τζιά

Ο εκρηκτικός συνδυασμός με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους δημιουργούν τόσο σήμερα Δευτέρα αλλά και αύριο Τρίτη (16.07.2024) τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών. Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κουλούρα Κέρκυρας. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης σε δασική έκταση και στην περιοχή Κυριακή Σουφλίου.

Ηράκλειο: Νέο μέτωπο πυρκαγιάς – Μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε περιοχή του δήμου Γόρτυνας. Πιο συγκεκριμένα, οι φλόγες κατακαίουν κυρίως χορτολιβαδική έκταση , κοντά στο χωριό ‘Ανω ‘Ακρια, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να απειλείται ο οικισμός, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Γιάννη Λεονταράκη.

” Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη, τόσο σε αριθμό οχημάτων, όσο και σε πλήθος πυροσβεστών. Το αισιόδοξο είναι ότι οι φλόγες δεν απειλούν το χωριό, ενώ ήδη στην προσπάθεια της πυροσβεστικής που είναι δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, συνδράμουν τεχνικά μέσα τόσο της Περιφέρειας Κρήτης όσο και του Δήμου Γόρτυνας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.

Φωτιά στην Πρέβεζα

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας (15/7) στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Σερζιανά στην Πρέβεζα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ γίνονται ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες, 12 οχήματα και πέντε αεροσκάφη.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά βρίσκεται κοντά σε κατοικίες.

Φωτιά στο Κιλκίς -Στη μάχη και εναέρια μέσα

Φωτιά ξέσπασε στο Κιλκίς στην περιοχή Καλλιρόη σε αγροτοδασική έκταση το απόγευμα της Δευτέρας (15/07/2024).

Για την φωτιά στο Κιλκίς έχουν επιστρατευθεί 50 πυροσβέστες, δυο ομάδες πεζοπόρων, 15 οχήματα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Φωτιά στην Κέρκυρα

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Κουλούρα Κέρκυρας.

Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 15ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα και 5 αεροσκάφη ενώ υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Πυρκαγιά και στο Σουφλί

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση και στην περιοχή Κυριακή Σουφλίου. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου της 7ης ΕΜΟΔΕ και 11 οχήματα ενώ κινητοποιήθηκαν 4 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Παράλληλα, υπάρχει συνδρομή από από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Διάσπαρτες εστίες στην Τζια μετά την εντολή εκκένωσης

Την ίδια ώρα, διάσπαρτες εστίες φωτιάς, αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κέα, παίρνοντας γρήγορα διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12:00 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας 15/7 στην περιοχή Κούνδουρος, κινητοποιώντας δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Στο σημείο έχουν σπεύσει ένα όχημα με δύο πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρεί ένα αεροσκάφος.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112, το οποίο ανέφερε ότι λόγω της πυρκαγιάς όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Λυγιάς να απομακρυνθούν προς τις Πήσσες.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ενδέχεται να μεταφερθούν και άλλες δυνάμεις στην Τζιά μέσω του Λαυρίου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εντολή εκκένωσης δόθηκε για προληπτικούς λόγους.

Λίγη ώρα αργότερα, η φωτιά περιορίστηκε και οι δυνάμεις επιχειρούν στην κατάσβεση των διάσπαρτων εστιών.

Καλύτερη εικόνα στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου 

Σε ύφεση είναι η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας σε χαμηλή βλάστηση στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου Κρήτης.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ πριν λίγη ώρα εστάλη μήνυμα από το 112 ζητώντας από τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή του φρουρίου Ρόκα.

Μέσω του μηνύματος καλούνται όσοι βρίσκονται στην περιοχή να απομακρυνθούν προς το Ηράκλειο.

Χωρίς ενεργό η πυρκαγιά στο Θράψανο Ηρακλείου Κρήτης

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Θράψανο Ηρακλείου Κρήτης.

Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 3ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τη μισή Ελλάδα: Οι 16 περιοχές με «πορτοκαλί» συναγερμό

Ο εκρηκτικός συνδιασμός με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους δημιουργούν και αύριο Τρίτη (16.07.2024) τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν τουλάχιστον ως την Παρασκευή. Ο χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών που εξέδωσε για αύριο η Πολιτική Προστασία, έδειξε πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός και κατατάσσεται στην κατηγορία 4 για 16 περιοχές. Στην κατηγορία 3 (υψηλός κίνδυνος) βρίσκεται σχεδόν όλη η υπόλοιπη χώρα.

Οι 16 περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό είναι:

  • Αττική
  • Βοιωτιά, Φθιώτιδα
  • Εύβοια
  • Αργολίδα, Ηλεία, Κόρινθο, Λακωνία, Αχαΐα
  • Λέσβος, Χίος, Ψαρά
  • Ολόκληρη η Κρήτη
  • Έβρος, Ρόδοπη, Ξάνθη

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σχετικά Άρθρα