Αντιμέτωπη με λειψυδρία και η Αττική:Κίτρινος συναγερμός, σε εφαρμογή το “Plan B”
Το πρόβλημα της λειψυδρίας, γνωστό σε πολλά ελληνικά νησιά χτυπά πια την πόρτα και στην Αττική, η οποία μπαίνει σε κίτρινο συναγερμό λόγω της λειψυδρίας και των ταμιευτήρων νερού που αδειάζουν. Η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων δύο ετών, η έλλειψη χιονοπτώσεων και η συνεχιζόμενη ξηρασία έχουν φέρει την Αττική σε δύσκολη κατάσταση, καθώς καταγράφεται έλλειμμα εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, το οποίο παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, από αυτήν την εβδομάδα μπαίνει σε εφαρμογή το «Plan B» και ξεκινά η λειτουργία των εφεδρικών συστημάτων πηγών και γεωτρήσεων.
- Η Αττική -η οποία φιλοξενεί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας- πλέον έχει αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες που αρκούν για τα επόμενα τρία χρόνια.
Έτσι, το λεκανοπέδιο μπαίνει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
- Την ίδια ώρα, η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται ένα βήμα πριν την απάντληση και μεταφορά νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής από τις πηγές της Μαυροσουβάλας κάτω από την Πάρνηθα και τις πηγές του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού, οι οποίες είναι κοντά στην Υλίκη.
«Η χρήση αυτών των γεωτρήσεων θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα, αν υπεραντληθούν και τα υπόγεια ύδατα μιλάμε για πρόωρη ερημοποίηση», προειδοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Γιώργος Ντασιώτης.
Οι ταμιευτήρες αδειάζουν την τελευταία διετία
- Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Φίλιππος Σαχίνης ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι «όσο νερό μπαίνει στους ταμιευτήρες μας τόσο νερό βγαίνει, μπαίνουν 400 εκατομμύρια κυβικά και βγαίνουν 400 εκατομμύρια κυβικά. Αυτήν τη στιγμή θα έλεγα ότι είμαστε σε έναν ‘κίτρινο συναγερμό’».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ταμιευτήρες αδειάζουν τα τελευταία δύο χρόνια.
- Οι ταμιευτήρες είχαν 1.100 εκατ. κυβικά μέτρα. Αντί να μείνουν σταθερά τον Σεπτέμβριο του 2023, μειώθηκαν στα 950 εκατ. κυβικά μέτρα (χάσαμε 150 εκατ.). Τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να πέσει στα 700 εκατ. κυβικά μέτρα που θα αρκούν για τα επόμενα 3 χρόνια (έλλειμμα 250 εκατ. κυβικών μέτρων, το οποίο παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες).
Ο κ. Σαχίνης τονίζει ότι «τα τελευταία 2 χρόνια, λοιπόν, έχουμε ένα έλλειμμα 200.000.000 κυβικών μέτρων. Ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει βρέξει»
Αν δεν αυξηθούν τα αποθέματα, η τελευταία σανίδα σωτηρίας είναι η αφαλάτωση καθώς η Αττική περιβάλλεται σε μεγάλο βαθμό από θάλασσα.
- Ωστόσο, η μέθοδος αυτή, αν και εφαρμόζεται σε χώρες όπως το Ισραήλ, με μία από τις εγκαταστάσεις θα μπορούσε να καλύψει μόνο το 1/3 των αναγκών της Αθήνας. Επιπλέον, έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Reuters: Λειψυδρία απειλεί τα ελληνικά νησιά
Στα προβλήματα έλλειψης νερού, εξαιτίας και της παρατεταμένης ανομβρίας, που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά την ώρα που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος αναφέρεται σε ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters. Η μεγαλύτερη δεξαμενή στο ελληνικό νησί της Νάξου έχει στεγνώσει. Το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια πηγάδια άρδευσης, βλάπτοντας την πολύτιμη καλλιέργεια πατάτας του νησιού.Πιο νότια, στο νησί της Κάρπαθου, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς για τις πισίνες, ενώ στη Θάσο, αξιωματούχοι αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να καταστεί πόσιμο το θαλασσινό νερό.
Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει να δει βροχές εδώ και μήνες, επισημαίνει το Reuters, το οποίος φιλοξενεί δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση.
«Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές μας δεξαμενές είναι άδειες», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.
Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τους αρχαίους χώρους, τις παρθένες παραλίες και τα τιρκουάζ νερά της.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των ασταθών βροχοπτώσεων και των πυρκαγιών απειλούν το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομικής κινητήριας δύναμης της χώρας.
Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί, οι πυρκαγιές άρχισαν ασυνήθιστα νωρίς, μερικές σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι.
Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Μάικλ Μόσλεϊ , πέθαναν τον περασμένο μήνα καθώς οι καύσωνες σάρωσαν τη χώρα.
Οι ειδικοί για το κλίμα φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus, δήλωσε ότι μόλις γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.”Πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, (αντ’ αυτού) κοιτάζοντας την πρόληψη και την ετοιμότητα”, είπε ο Toreti.
Κίνδυνος για την πατάτα
Έντονη η λειψυδρία στη Νάξο, ένα ορεινό νησί 20.000 κατοίκων σε ένα από τα πιο δημοφιλή – και ξηρά – σημεία του Αιγαίου. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στις ακτές του κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι δύο δεξαμενές του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα χρησιμοποιήσιμου νερού, το ένα τρίτο του επιπέδου του περασμένου έτους και το ισοδύναμο μόλις μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισίνων.
Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να είναι πόσιμο, και οι οποίες, όπως είπε ο δήμαρχος κ. Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες. Αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν κανένα από το επεξεργασμένο νερό και πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες της θάλασσας.
Οι αγρότες είπαν ότι αυτή η μόλυνση εμφανίζεται όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.
Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης καλλιεργεί τις περίφημες πατάτες της Νάξου, οι οποίες είναι αγαπητές στην Ελλάδα για τη βουτυράτη γεύση τους και προστατεύονται από την απομίμηση σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Οι αποδόσεις του θα είναι περισσότερο από το μισό φέτος λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης, είπε.«Είναι μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπούσε και τις πόρτες μας», είπε καθώς μια χούφτα εργαζομένων μάζευαν πατάτες κοντά.
Λίγες προμήθειες
Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους με νερό χρησιμοποιώντας αφαλάτωση, αλλά οι προμηθευτές είπαν ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.
Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι υπεύθυνοι είπαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.
Ο κατασκευαστής Sychem με έδρα την Ελλάδα δεν μπορούσε να καλύψει πλήρως τη ζήτηση των πελατών αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερου χρόνου κατασκευής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής.
Οι νέες μονάδες θα είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο.«Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, οποιοσδήποτε προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί», είπε ο Υφαντής.