Παρίσι 2024:Ανακοινώθηκε η ομάδα των προσφύγων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες 

 Παρίσι 2024:Ανακοινώθηκε η ομάδα των προσφύγων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες 

 Ενώ απομένουν 50 ημέρες μέχρι τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) ανακοίνωσε σήμερα (9/7) συνολικά εννέα πρόσφυγες θα συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ως μέλη της μεγαλύτερης ομάδας προσφύγων.

 Οι αθλητές έχουν έδρα σε έξι διαφορετικές χώρες και θα αγωνιστούν σε έξι αθλήματα: παρά – στίβος, άρση βαρών, πινγκ-πονγκ, ταεκβοντό, τρίαθλο και ξιφασκία με αναπηρικό αμαξίδιο.
 Εκτός από οκτώ αθλητές, η ομάδα περιλαμβάνει και έναν οδηγό δρομέα. Η προσφυγική ομάδα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021 αποτελούνταν από έξι αθλητές, ενώ στο Ρίο από δύο.

 Οι αθλητές:

  • Ζακία Κουνταντάντι (Παρά Τάεκβοντό)-μοναδική γυναίκα στην ομάδα
  • Γκιγιόμ Τζούνιορ Ατανγκάνα (Παρά Στίβος) με οδηγό τον πρόσφυγα Ντόναρντ Ντιμ Νιαμιούα
  • Ιμπραίμ Αλ Χουσείν (Παρά τρίαθλο)
  • Σαλμάν Αμπαρίκι (Παρά στίβος)
  • Χάντι Νταρβίς (Παρά άρση βαρών)
  • Σάγεντ Αμίρ Χοσείν Πουρ (Παρά πινγκ πονγκ)
  • Αμέλιο Κάστρο Γκρουέζο (Παρά ξιφασκία με αναπηρικό αμαξίδιο)
  • Χάντι Χασαντζάντα (Παρά τάεκβοντό)

 «Δυστυχώς, ο κόσμος έχει περισσότερους από 120 εκατομμύρια εκτοπισμένους με τη βία σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής της IPC, Άντριου Πάρσονς.
«Πολλοί ζουν σε άθλιες συνθήκες. Αυτοί οι αθλητές έχουν επιμείνει και έχουν δείξει απίστευτη αποφασιστικότητα να φτάσουν στο Παρίσι 2024 και να δώσουν ελπίδα σε κάθε πρόσφυγα σε όλο τον κόσμο.» 

 Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, δήλωσε:  «Για τρίτους συνεχόμενους Παραολυμπιακούς, μια ομάδα αποφασιστικών, εμπνευσμένων αθλητών προσφύγων θα δείξει στον κόσμο τι μπορούν να επιτύχουν αν τους δοθεί η ευκαιρία. Οι πρόσφυγες ευδοκιμούν όταν τους δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν, να αναπτύξουν και να επιδείξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους, στον αθλητισμό και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής. Εμείς στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είμαστε πολύ ευγνώμονες στην IPC ως βασικό παράγοντα στην αυξανόμενη διεθνή συνεργασία μας για να φέρουμε τον αθλητισμό στους πρόσφυγες. Ο αθλητισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική τους ευεξία, καθώς και για την ένταξή τους και την ενσωμάτωσή τους με τις κοινότητες που τους φιλοξενούν».

 Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν μεταξύ 28 Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. 8, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στη γαλλική πρωτεύουσα.
 
 Οι πρώτες ομάδες προσφύγων για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάστηκαν στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν για το θέμα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και αλλού, ξεφεύγοντας από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια.
 Γρήγορα έγινε μια από τις ευχάριστες ιστορίες αυτών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την IPC να αποφασίζουν να τις συμπεριλάβουν σε μελλοντικές διοργανώσεις.

Σχετικά Άρθρα