Politico: Οι επικρατέστεροι για τη θέση του πρωθυπουργού στη Γαλλία
Το ερώτημα που τίθεται, μετά την ιστορική νίκη της Ενωμένης Αριστεράς, είναι το πώς θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, καθώς μπορεί μεν η εντολή για τον διάδοχο του Ατάλ στην πρωθυπουργία να περνά από τον Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο ο ίδιος θα πρέπει να αναδείξει πρόσωπο που να χαίρει αποδοχής από το νέο κοινοβούλιο. Το Politico αναλύει την κατάσταση και αναδεικνύει τα πέντε πρόσωπα που φαντάζουν ως τα «φαβορί».
«Η μεγάλη ερώτηση είναι το ποιον θα επιλέξει η Αριστερά. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το Μέτωπο επέλεξε να μην αναδείξει κάποιον, σε αντίθεση με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν που έβγαλε μπροστά τον Ζοάν Μπαρντελά, αλλά και την παράταξη Μακρόν, όσον αφορά τον Ατάλ.
Ο λόγος ήταν ξεκάθαρος. Τα κόμματα που συγκρότησαν τον συνασπισμό δεν μπορούσαν να έρθουν σε συμφωνία για τον “μπροστάρη”. Μετά τη νίκη, δεκάδες νεοεκλεγέντες αριστεροί βουλευτές θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις του Μετώπου, η “Ανυπόταχτη Γαλλία” και οι Σοσιαλιστές θα αναλάβουν το βάρος των συνομιλιών, θέτοντας εκτός την πρόεδρο των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ.
Η «Ανυπόταχτη Γαλλία», το πιο ριζοσπαστικό εκ των τεσσάρων κυρίων κομμάτων του Μετώπου, θα πάρει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο. Η δύναμή τους σε συνδυασμό με την εξαιρετική παρουσία του Μελανσόν στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα στην Ανυπόταχτη Γαλλία να δηλώνει ότι ο μελλοντικός επικεφαλής της κυβέρνησης θα προέλθει από τις τάξεις τους.
Εάν ήταν στο χέρι του Μετώπου, η προφανής επιλογή θα ήταν ο ίδιος ο Μελανσόν, αλλά η σκληροπυρηνική στάση του σε ζητήματα όπως η φορολογία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, τον έχουν μετατρέψει σε «persona non grata» μεταξύ των Κεντρώων ψηφοφόρων.
Επίσης, οι ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων του σχηματισμού ήταν ξεκάθαροι στο ότι δεν θα υποστηρίξουν τον 72χρονο πολιτικό, ενώ και ο ίδιος ο Μελανσόν είχε δηλώσει ότι δεν θα αυτοπροταθεί.
Τα ονόματα που έχουν πέσει επί τάπητος είναι του Μανουέλ Μπομπάρντ (συντονιστή του Μετώπου), της Ματίλντ Πανό (πρόεδρος της Κ.Ο), η Κλεμάνς Γκετέ ή ο Ερικ Κοκερέλ πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Έχουν προταθεί και άλλα ονόματα πιστών του LFI, όπως ο συντονιστής του κινήματος Manuel Bompard, η πρόεδρος της ομάδας του στο κοινοβούλιο Mathilde Panot, η ανερχόμενη προσωπικότητα Clémence Guetté ή ο Eric Coquerel, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Πιθανός νικητής (σύμφωνα με το Politico): Ζαν Λικ Μελανσόν
Κάποτε βρίσκονταν στο πλευρό του, αλλά πλέον δεν διατηρούν πολιτικούς δεσμούς μαζί του. Πρόκειται για ένα γκρουπ υποψηφίων που εναρμονίζεται με τις βασικές ιδέες του Νέου Λαϊκού Μετώπου και θεωρούνται από τους αναλυτές πιο ήρεμοι από τον επικεφαλής της Ανυπόταχτης Γαλλίας.
Ο Φρανσουά Ρουφέν, πρώην δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής είναι ένα πρόσωπο που έχει ως στόχο την υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Έχει επικρίνει στο παρελθόν το Μέτωπο για έλλειψη προσέγγισης στις αγροτικές περιοχές.
Επίσης, η Κλεμεντίν Οτέν θα μπορούσε να θέσει και η ίδια το όνομά της επί τάπητος. Είχε άλλωστε δηλώσει ότι «είναι μία από εκείνους που μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση του πρωθυπουργού.
Πιθανός νικητής (σύμφωνα με το Politico): Φρανσουά Ρουφέν
Από το ιστορικό χαμηλό του 2022 και το 1,7% στις προεδρικές εκλογές, το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα επέστρεψε με το 14% στις ευρωεκλογές.
Οι σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να προτείνουν υποψηφίους, έχοντας ενισχύσει τη θέση τους, όπως ο Όλιβερ Φορέ, του νυν επικεφαλής του Κόμματος, αλλά και του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Βαλό, αλλά και του επικεφαλής υποψηφίου στις Ευρωεκλογές, Ραφαέλ Γκλίκσμαν.
Σύμφωνα με το Politico, θα επιχειρήσει να έχει λόγο και ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.
Πιθανός νικητής (σύμφωνα με το Politico): Μπορίς Βαλό
Το Politico βλέπει και ως λύση την επιλογή ενός προσώπου εκτός πολιτικής σκηνής, για να κατευναστούν οι διαφωνίες που θα προκύψουν στην Αριστερά.
Η πρώτη νύξη ήρθε από τον Ραφαέλ Γκλίκσμαν, ο οποίος είχε προτείνει τον πρώην ηγέτη του Συνδικάτου CFDT, Λορέν Μπέργκερ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει «συμπάθειες» και στην αριστερά και στη δεξιά, ως ένα πρόσωπο που επιτυγχάνει τη «συναίνεση».
Για τον λόγο αυτόν, ο Μπέργκερ θεωρείται ως ο επικρατέστερος εάν επικρατήσει αυτή η λύση.