ΣΥΡΙΖΑ: Αποφάσεις για ΑΥΓΗ και τα άλλα Μέσα του κόμματος-Νέα ΠΓ μετά τη θυελλώδη ΚΕ
Οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς…συντρόφους! Η παράφραση της λαϊκής σοφίας αποτελεί πλέον τον κανόνα για τον Στέφανο Κασσελάκη όσον αφορά τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών και του ιδίου και στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα των “διαφωνούντων” περί συλλογικότητας στη λήψη των αποφάσεων, αλλά προειδοποιώντας ότι τα εν…κόμμα μη εν δήμω διαφορετικά θα υπάρχουν συνέπειες. Αυτό φάνηκε άλλωστε στην πράξη στην δεκάωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν πριν πάρει το λόγο για να κλείσει τις εργασίες της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα διάλογο με τον Θύμιος Γεωργόπουλος, ο μιλούσε στους δημοσιογράφους για το τι είπε στην ομιλία του για τα οικονομικά του κόμματος, και ο Στέφανος Κασσελάκης του είπε ενοχλημένος “Στα όργανα τα λέμε, Θύμιο. Το ξέρεις ότι αυτό που κάνεις είναι αντικαταστατικό;”, με τον πρώην οικονομικό διευθυντής του κόμματος να απαντά “τους λέω αυτά που είπα μέσα στην ομιλία μου”..
“Δεσμεύομαι ότι από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα” τόνισε στη συνέχεια στη δευτερολογία του ο κ. Κασελάκης και πρόσθεσε με νόημα απευθυνόμενος κυρίως στην “εσωκομματική αντιπολίτευση”(κίνηση “87”): “Αλλά, και είμαι ξεκάθαρος σε αυτό γιατί είναι το μόνο έντιμο πράγμα να πω και να πούμε όλοι μας και να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα όντως μπορείτε να πείτε ό, τι θέλετε. Αν όμως, την επόμενη μέρα είστε σε μια δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκει με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων, χωρίς να τηρούμε το καταστατικό, το καταστατικό που διαχωρίζει προσωπική θέση από την κομματική θέση τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο πρόεδρός του να πάρουν θέση.” Και υπογράμμισε “Δεν είναι απειλή, είναι απλή λογική”
Η “πλειοψηφία” Κασσελάκη επικράτησε στις εργασίες της ΚΕ, καθώς υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Καταστατικό συνέδριο στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου, ενώ καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του οργάνου η πρόταση των “87” για δύο δημοψηφίσματα περί της συνεργασίας των προοδευτικων δυνάμεων και επί των καταστατικών αλλαγών. Σημειώνεται ότι η Κ.Ε. όρισε την Οικονομική Επιτροπή, όπως αντίστοιχα και το νέο οικονομικό διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, είναι οι: Αλεξιάδης Τρύφωνας, Κασιμάτη Νίνα, Κασσάρας Γιώργος, Μελαχροινός Παναγιώτης, Πούλου Γιώτα, Σκούφας Βαγγέλης και Χρηστίδου Ραλλία.
Μάλιστα λίγες ώρες μετά το τέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και τη δέσμευση του Στέφανου Κασσελάκη για συνεχή συνεδρίαση των οργάνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στο γραφείο του προέδρου στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρία του με αντικείμενο την οικονομική κατάσταση στο κόμμα αλλά και στα κομματικά μέσα ενημέρωση, ενώ την Πέμπτη 11/7, στις 11:00′ το πρωί θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία.
Βασικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι τα οικονομικά του κόμματος και το μέλλον της “Αυγής”. Να σημειωθεί ότι στην εισήγησή του προς τη Κ.Ε ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει τώρα τους κραδασμούς του 17,8% που μείωσαν στο μισό τα έσοδά του από την κρατική επιχορήγηση” και εξήγησε:
“Την τετραετία 2015-2018 με διπλές εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα, και συνέδριο, είχαμε κρατική χρηματοδότηση 22,7 εκ. από τα οποία τα 7,4 δόθηκαν για την εξόφληση Δανείου. Δηλαδή την τετραετία 15-18 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 15,3 εκ.
Την τετραετία 2019-2022 με διπλές εκλογές εθνικές και ευρωεκλογές, και συνέδριο με εκλογή προέδρου και ΚΕ: Είχαμε κρατική χρηματοδότηση 35 εκ από τα οποία τα 4,1 δόθηκαν για την ολική εξόφληση του δανείου. Δηλαδή την τετραετία 19-22 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 30,9 εκ, διπλάσια δηλαδή από την προηγούμενη τετραετία.
Το 2023 με διπλές εθνικές εκλογές και Αυτοδιοικητικές, και με εσωκομματικές εκλογές, η κρατική χρηματοδότηση που λάβαμε ανήλθε στα 11,5 εκ.
Για το 2024, η τακτική χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 4,5 εκ.
Και για να έχετε μέτρο σύγκρισης, επειδή όπως έχετε σίγουρα παρακολουθήσει, προσπαθούμε να στηρίξουμε την Αυγή και το Κόκκινο.
Για το 2015, η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέσα ήταν 969,000 ευρώ.
Το 2019, σκαρφάλωσε στα 3,1 εκ.
Το 2021, στα 3,6 εκ.
Και φέτος, προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 εκ.”
“Όπως καταλαβαίνετε, έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτά μέσα του κόμματος. Και γι’ αυτό θα συγκαλέσω εκ νέου ξεχωριστή Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα. Να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν.” σημείωσε.
Στη δευτερολογία του μάλιστα αναφερόμενος στο μέλλον της “Αυγης”, σημειωτέον χθες κυκλοφόρησε το Κυριακάτικο φύλλο, ο πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ παρακάλεσε τα μέλη της Κ.Ε. “Αγοράστε δύο και δώστε ένα σε ένα φίλο ή μία φίλη σας” και και συνέχισε “Για να σας πω και την αλήθεια, από αυτό εδώ το όργανο, και με μεγάλη λύπη το λέω, έχουμε μπορέσει να συγκεντρώσουμε λιγότερο από 7.000 ευρώ για τη στήριξη των μέσων μας από τότε που απηύθυνα αυτή την παράκληση. Δεν θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει ούτε τη βούληση ούτε την πραγματικότητα αυτού του οργάνου το να είναι τόσο μικρό αυτό το ποσό και τόσο μικρή συμμετοχή. Ειδικά όταν έβαλα ένα ποσό που είναι τρεις φορές παραπάνω. Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι στην ευθύνη μπροστά στο κόμμα και σε αυτή την ιστορική εφημερίδα και να συνεισφέρουμε κάτι. Τουλάχιστον να συμμετέχει όλη η Κεντρική Επιτροπή”.
Σχολιάζοντας την “καλοπροαίρετη κριτική”, όπως είπε, για το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου ανέφερε ότι “αυτό έγινε στο πνεύμα όχι μόνο των παλαιότερων συζητήσεωνς στα όργανα και στο εκτελεστικό γραφείο αλλά και στο πνεύμα της πολύ απλής οικονομικής πραγματικότητας ότι δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το κυριακάτικο φύλλο που είναι προσοδοφόρα. Στην πρόταση που θα ακολουθήσει στο προεδρείο θα προσπαθήσουμε να έχουμε την εξουσιοδότηση να μπορεί να μας βοηθήσει να προβούμε στον εξορθολογισμό που πρέπει να γίνεται” και υπογράμμισε “Οι μόνοι που δεν λένε mea culpa είναι εκείνοι που δεν τολμούν και δεν αποφασίζουν. Βάζω τον εαυτό μου μπροστά, κάνω ό,τι μπορώ, τρέχω παντού και δεν ζητώ παράσημα, ζητώ μόνο τη στήριξή σας συλλογικά για να μπορέσει αυτός ο χώρος που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα να πετύχει ακριβώς αυτό”
Πάντως η προσεχής περίοδος, αν και καλοκαίρι δεν προβλέπεται ανέφελη για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναμένονται έντονες αναταράξεις, καθώς οι “ιδέες” Κασσελάκη που αλλάζουν άρδην το κομματικό τοπίο αναφορικά με τη δομή και την οργάνωσή του είναι σχεδόν βέβαια ότι θα τύχουν έντονης αμφισβήτησης, καθώς ήδη γίνεται λόγος για… “ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ”!
Στη δευτερολογία του κ. Κασσελάκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των “διαφωνούντων” ξεκαθαρίζοντας ότι οι καταστατικές αλλαγές που προτείνει αποτελούν “ιδέες” και όχι προτάσεις που μπορούν μάλιστα να αλλάξουν. “Είπα ότι μπορεί να αλλάξω την άποψή μου. Λογοκρισία στην Αριστερά δεν υπάρχει. Άρα λοιπόν, ας πάρουμε τις ιδέες, όλων τις ιδέες και ας πορευτούμε. Ρευστοποίηση του κόμματος δεν πρόκειται να υπάρξει, ρευστοποίηση των οργάνων δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα υπάρξει κοινή λογική και αποδοτικότητα και νομίζω αυτό το θέλουμε όλες και όλοι.” τόνισε.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην εισήγησή του πρότεινε τις εξής “ιδέες”:
– Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος., τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και τις Προκριματικές Εκλογές.
– Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
– Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό: Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα: Ιανουάριος : Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan), Ιούλιος : Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις. Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος. Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών. Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.
– στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη: τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο. Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων
– την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης”.
Οι σαρωτικές αλλαγές που προτείνει ο Στ. Κασσελάκης όπως και η γενικότερη αντίληψη που έχει για τη πορεία του κόμματος θα αποτελέσει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, ένα δυναμικό εσωκομματικό μπρα-ντε-φερ, ενόψει το Καταστατικού Συνεδρίου τον Οκτώβριο. Στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Χρήστος Σπίρζης κ.α. στις ομιλίες τους ήταν ιδιαίτερα επικριτικά στις ομιλίες τους στην Κ.Ε. που ήταν στηριγμένες στα δύο κείμενο των “87”, ενώ την ίδια ώρα Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης στήριξαν τις επιλογές του προέδρου
Αναφορικά με τη συζήτηση για την “προοδευτική συμμαχία” και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, ο Στέφανος Κασσελάκης στη βάση της δικής του λογικής προσέγγισης επανέλαβε ότι “η αξιωματική αντιπολίτευση θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας και ο ίδιος προσωπικά αρχίζοντας από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. “Υπάρχουν δύο αυτή τη στιγμή πρωτοβουλίες που είναι σημαντικές για όλο το λαό και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας: Για το ιδιωτικό χρέος που πρέπει να έχει λύση με κοινωνικό πρόσημο. Για αυτή την απειλή που πρέπει να γίνει ρύθμιση νόμου, για τα υπερκέρδη των τραπεζών. Ως άνθρωπος που έχει δουλέψει σε τράπεζα σε μία χώρα που είναι άκρως ανταγωνιστική και υπάρχει κράτος δικαίου, ξέρω πόσο δύσκολο είναι μία τράπεζα να βγάλει κέρδος. Η Ελλάδα έχει μία κοροϊδία στον τραπεζικό της κλάδος. Χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση” είπε.
Και επισήμανε ότι για τις δύο προτάσεις “θα πάρω τηλέφωνο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όποια και αν είναι αυτή, και θα τους προσκαλέσω να συνεργαστούμε στην επεξεργασία τους. Και εγώ προσωπικά θα συνεργαστώ με τους βουλευτές μας, τους ειδικούς μας, τους δικούς του βουλευτές και τους δικούς τους βουλευτές εφόσον το επιθυμούν. Θα πάρουμε την πρωτοβουλία για μία πολύ φιλολαϊκή πολιτική και θα δούμε τι θα πούμε. Θα πάρουμε την πρωτοβουλία όπως οφείλει, ως μία αξιωματική αντιπολίτευση που διεκδικεί την εξουσία”.
Εν κατακλείδι “προεδρικοί” και “διαφωνούντες” έδωσαν επί της ουσίας ραντεβού στο Καταστατικό Συνέδριο με τον Στέφανο Κασσελάκης να ζητά “συντροφικότητα και συλλογικότητα”και διαμηνύοντας παράλληλα “Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να βιοπορίζεσαι. Στην δική μου «βάρδια» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος. Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου. Ακούω τους πάντες, καρτερικά, όσο σκληροί και να είναι μαζί μου. Και δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει bullying σε οποιονδήποτε στο όνομά μου.”