Δολοφονία τοπογράφου: Εξελίξεις για τις έρευνες στη Μύκονο
Η έρευνα στη Μύκονο έχει ως επίκεντρο πρόσωπα που ήξεραν τον 54χρονο τοπογράφο Παναγιώτη Στάθη και θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τις πληροφορίες τους. Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους ένα κατάλογο από άτομα του περιβάλλοντος του τοπογράφου που βρίσκονται στην Αθήνα, τα οποία περιέγραψαν προφορικά κάποιες από τις δραστηριότητές του. Παράλληλα, έχουν συλλεγεί πληροφορίες για «τριβές» που είχαν υπάρξει κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν και εν συνεχεία να αποτελέσουν βάση έρευνας.
Η «επίσκεψη» του κλιμακίου από την Αθήνα στο νησί των ανέμων αφορά στο σκέλος του κινήτρου και του εντολέα της δολοφονικής επίθεσης και όχι στο σκέλος του εκτελεστή με τα δύο εννιάρια πιστόλια, ο οποίος εκτιμάται ότι δεν έχει σχέση με τη Μύκονο αλλά μισθώθηκε για να εκτελέσει το εγκληματικό του σχέδιο. Οι αστυνομικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποια εκτίμηση σε σχέση με το εάν πρόκειται για «εισαγόμενο» εκτελεστή ή για κάποιον «εγχώριο» που συγκαταλέγεται στη λίστα με αυτούς που πληρώνονται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να δολοφονήσουν με «ανάθεση».
Το άλλο ερώτημα είναι ποιος έδωσε την εντολή και εάν σχετίζεται με προηγούμενους ξυλοδαρμούς.
Το Ανθρωποκτονιών γνωρίζει για δύο επιθέσεις που είχε δεχτεί κατά το παρελθόν το θύμα σε Χαλάνδρι και Ψυχικό από «επαγγελματίες», οι οποίοι χειροδίκησαν εναντίον του και εξαφανίστηκαν. Η μία από τις δύο είχε καταγγελθεί στις Αρχές.
Ανάλογη καταγγελία δεν υπήρχε για τη Μύκονο. Ωστόσο, η Αστυνομία έλαβε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο τοπογράφος είχε στοχοποιηθεί και στο νησί. Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν την πιστότητα των πληροφοριών αυτών και να εξακριβώσουν -σε περίπτωση επιβεβαίωσής τους- ποια ήταν η «ομάδα» που βρισκόταν πίσω από την ενέργεια. Σχολιάζοντας το θέμα επιχειρηματίας της Μυκόνου αναφέρει: «Εδώ οι σφαλιάρες δεν καταγγέλλονται εύκολα…».
Σύμφωνα με το iEidiseis.gr οι αστυνομικοί ήδη έχουν «χαρτογραφήσει» τις «ομάδες κρούσης», που αποτελούν μέρος της περιβόητης «μαφίας της οικοδομής». Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι με την υπόθεση δεν ασχολείται μόνο το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, που έχει αναλάβει την προανάκριση, αλλά και ειδικές υπηρεσίες που ήδη έχουν απλώσει πληροφοριακό δίχτυ και συλλέγουν μαρτυρίες.
Από την πλευρά τους παράγοντες της Μυκόνου λένε ότι «η δολοφονία ενός τοπογράφου με πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα -από το 1998- στο νησί έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από περιστατικά που πλήττουν την εικόνα της Μυκόνου, που φέτος δεν διανύει την καλύτερή της φάση στο μέτωπο του τουρισμού. Τα δημοσιεύματα για δράση του οργανωμένου εγκλήματος στο νησί δεν περνούν απαρατήρητα από τον διεθνή Τύπου και τους επισκέπτες».
Επιχειρηματίες και δικηγόροι του νησιού προσθέτουν ότι πέρυσι ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος είχε αναλάβει να «βάλει τάξη» στις αυθαιρεσίες της Μυκόνου, κατάφερε σημαντικά πράγματα και περιόρισε τις παρανομίες, καθώς τα κυκλώματα κατάλαβαν ότι έχουν μπροστά τους έναν μάχιμο και αποφασισμένο Εισαγγελέα. Η αποκατάσταση της νομιμότητας, ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι της Μυκόνου, δεν συνεχίστηκε φέτος το καλοκαίρι.
Στελέχη της Αστυνομίας σημειώνουν ότι «είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει χώρα μία σειρά από επιθέσεις που έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με δραστηριότητες στη Μύκονο. Και αυτό διότι η μαφία έλκεται από τις περιοχές όπου συγκεντρώνεται πακτωλός χρημάτων. Είναι γνωστό στις Αρχές ότι υπάρχουν ομάδες που κάθε καλοκαίρι «μετακομίζουν» από την Αθήνα στη Μύκονο. Για τους παραπάνω λόγους η νέα υπερ-υπηρεσία θα δώσει έμφαση στη Μύκονο, όπου τα συμφέροντα είναι τέτοια που μόνο μία κεντρική υπηρεσία με συγκεκριμένα τεχνικά μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο “περιβάλλον”».