Δύο ώρες κακοκαιρία, χάος στην Αττική: Πλημμύρες, κεραυνοί, καταστροφές, πυρκαγιές- Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

 Δύο ώρες κακοκαιρία, χάος στην Αττική: Πλημμύρες, κεραυνοί, καταστροφές, πυρκαγιές- Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία εξπρές που ξεκίνησε το πρωί από την βόρεια Ελλάδα και συνεχίζεται σε πολλές περιοχές με κύριο χαρακτηριστικό την κεραυνική δραστηριότητα, την έντονη βροχόπτωση ακόμη και το χαλάζι. Πάνω από 400 κεραυνοί έπεσαν στην Αττική μέσα σε δύο ώρες. Μάλιστα, οι δεκάδες κεραυνοί που έπεσαν προκάλεσαν την εκδήλωση πυρκαγιών σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ενώ είχαμε ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα.

Η Πολιτική Προστασία έχει καλέσει τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους αλλά και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών, καθώς αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως κεραυνοί.

Πάνω από 400 κεραυνοί καταγράφηκαν από το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας/ meteo στην Αττική και κυρίως στα Βόρεια και Ανατολικά προάστια μέσα σε δύο ώρες, όπως είπε στο protothema.gr ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος.

vroxi-xartis

Άνοιξη, Άγιος Στέφανος και Δροσιά οι πρώτες περιοχές που «χτυπήθηκαν» από καταιγίδες μέχρι και χαλάζι

Λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι, σύμφωνα με τους σταθμούς καταγραφής του Αστεροσκοπείου της Αθήνας/ meteo, καταρρακτώδης βροχή έπεφτε στον Διόνυσο, χαλάζι στον Άγιο Στέφανο, ενώ βροχή έπεφτε σε Βαρυμπόμπη, Εκάλη και Τατόι. Καταρρακτώδης βροχή έπεσε στα Σπάτα.

Βροχή έπεσε επίσης στη Θήβα, τον Νέο Παλαμά Φθιώτιδας, την Αμφίκλεια και την Τραγάνα, ενώ πιο ασθενή ήταν τα φαινόμενα στην Άμφισσα, το Παλαιοχώρι, τον Παρνασσό, την Τανάγρα. Ισχυρή βροχή εκδηλώθηκε και στην Ελασσόνα.

Στον Άγιο Στέφανο το μεγαλύτερο ύψος βροχής

Σύμφωνα με το meteo.gr, από την κακοκαιρία, μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης, επηρεάστηκαν κυρίως τα βόρεια τμήματα του νομού.

Στην εικόνα που δημοσιεύτηκε παρουσιάζονται τα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως τις 14:00 περίπου.

Όπως προκύπτει από αυτή, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο σταθμό του Αγίου Στεφάνου και ήταν ίσο με 53 χιλιοστά. Μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη του καιρού στην Αττική σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στο «Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής».

Στη συνέχεια τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν επίσης την Παλλήνη, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Ραφήνα, ενώ στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε και η περιοχή Λιμικό στο Πόρτο Ράφτη. 

Στην Αττική ενεργοποιήθηκε το 112.

Βόρεια και ανατολική Αττική καταγράφηκαν πολλοί κεραυνοί το μεσημέρι της Πέμπτης

«Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα θα επηρεάσουν: Την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. 

Από το meteo.gr

Προειδοποίηση από Τσατραφύλλια

Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook προειδοποιεί για τον κίνδυνο που υπάρχει αναφέροντας ότι «η καταιγίδα μπορεί να είναι μέχρι 40 km μακρυά σας και να σας χτυπήσει κεραυνός».

«Σήμερα μην βρεθείτε σε ανοικτούς χώρους. Προσπαθήστε να έχετε γύρω σας κτίρια αν είστε έξω ή μέσα στο αμάξι. Η καταιγίδα μπορεί να είναι μέχρι 40 km μακρυά σας (μην βρέχει πάνω από το κεφάλι σας) και να σας χτυπήσει κεραυνός. Μετα τις 21.00 σήμερα θα είμαστε ασφαλείς», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιές

Παράλληλα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «λόγω έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε Διόνυσο, Άνοιξη, Μαραθώνα εκδηλώθηκαν διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις».

Φωτογραφίες με τη στιγμή που drone «λοκάρει» εστία πυρκαγιάς από ξηρό κεραυνό στα Βίλια 

Στις πυρκαγιές που έχουν αντιμετωπίσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω κεραυνών στην Αττική, αναφέρεται σε ανάρτηση του στο X ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. O κ. Κικίλιας έχει αναρτήσει στο Χ φωτογραφία όπου drone του Πυροσβεστικού Σώματος εντοπίζει εστία πυρκαγιάς από ξηρό κεραυνό (χωρίς βροχή) σε δασική έκταση στα Βίλια Αττικής.

Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Drone του Πυροσβεστικού Σώματος εντοπίζει εστία πυρκαγιάς από ξηρό κεραυνό (χωρίς βροχή) σε δασική έκταση στα Βίλια Αττικής. Άμεσα 2 ελικόπτερα μετέβησαν στο σημείο και έκαναν ρίψεις. Μόνο στην Αττική οι πυροσβέστες μας έχουν αντιμετωπίσει πυρκαγιές από κεραυνούς σε Διόνυσο, Ραφήνα, Βραυρώνα, Ρέμα Χαλανδρίου και σε όλο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας». 

Σε επαγρύπνηση η πυροσβεστική

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο μηχανισμός της Πυροσβεστικής λόγω των περιπτώσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς από κεραυνούς και τα πλημμυρικά φαινόμενα, που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Αυτή την ώρα φωτιά είναι σε εξέλιξη στα Βίλια σε χορτολιβαδική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν  20 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες στη Χαλκιδική από το χαλάζι

Χαλάζι έπεσε και σε αγροτικές περιοχές της Νέας Φώκαιας, της Νέας Ποτίδαιας και των Βραστάμων της Χαλκιδικής.

Από το χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου αναμένεται στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε μια πρώτη απογραφή και προεκτίμηση των καταστροφών, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου.

Σύμφωνα με την κ.Ζωγράφου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων της Χαλκιδικής ήταν σε πλήρη ετοιμότητα από χθες για το ενδεχόμενο κακοκαιρίας. Η βροχόπτωση ξεκίνησε γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ωστόσο το ύψος της βροχής που έπεσε στον Νομό δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλο, όσο προέβλεπαν τα μετεωρολογικά μοντέλα.

Το φαινόμενο εξελίχθηκε ομαλά, δίχως να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, ωστόσο οι υπηρεσίες εξακολουθούν και παραμένουν σε επιφυλακή.

Νέο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Η ΕΜΥ με νεότερο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναφέρει ότι οι καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο θα έχουν ιδιαίτερη σφοδρότητα, θα υπάρχει μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα Πέμπτη 04/07/24 θα επηρεάσουν:

α. Την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα.

β. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα.

γ. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο στην Αττική η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι υψηλή, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Η επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το απόγευμα ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα πήραν Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, και Καβάλα από την Τετάρτη (3/7) που προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και το μεσημέρι.

Έκτακτη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για τους κεραυνούς

Οι κεραυνοί δημιουργούνται όταν μεγάλα ηλεκτρικά φορτία περνούν από τα σύννεφα στο έδαφος ή από το ένα σύννεφο στο άλλο.

Έχουν ευεργετική επίδραση στο φυσικό περιβάλλον καθώς εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο, το οποίο προέρχεται από τον ατμοσφαιρικό αέρα και είναι απαραίτητο στο έδαφος για την ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο, τα ισχυρά ρεύματα του κεραυνού προκαλούν καταστροφές. Μπορούν να ανάψουν φωτιά στο δάσος, να δημιουργήσουν σοβαρή βλάβη στις ηλεκτρικές γραμμές και να καταστρέψουν απροστάτευτες εγκαταστάσεις. Ο κεραυνός που χτυπά άνθρωπο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει το θάνατο. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

Πότε κυρίως εμφανίζονται κεραυνοί;

  • Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.
  • Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.
  • Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού

Πρώτα φαίνεται μια μεγάλη λάμψη που σχίζει τον ουρανό, η “αστραπή” και στη συνέχεια ακούγεται ο ήχος του κεραυνού, η “βροντή” δηλαδή μια σειρά από διαδοχικούς κρότους. Πρώτα βλέπουμε και μετά ακούμε τον κεραυνό γιατί το φως ταξιδεύει πιο γρήγορα από τον ήχο.

Θέλεις τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο e-mail σου;

Κάνε εγγραφή στο newsletter του newsbomb.grΕΓΓΡΑΦΗ

Για να υπολογίσουμε την απόσταση ενός κεραυνού από το σημείο που βρισκόμαστε μετράμε το χρόνο από τη στιγμή που θα δείτε την αστραπή μέχρι να ακουστεί ο ήχος του κεραυνού σε δευτερόλεπτα και διαιρούμε τα δευτερόλεπτα δευτερόλεπτα με τον αριθμό τρία για να υπολογίσετε την απόσταση σε χιλιόμετρα.

Για την ατομική μας προστασίας ακολουθούμε μέτρα προστασίας:

Όταν υπάρχει προειδοποίηση για καταιγίδα:

  • Βρείτε αμέσως ένα ασφαλές καταφύγιο σε κτίριο ή αυτοκίνητο και κλείστε τα παράθυρα.
  • Μην καταφεύγετε σε μέρη που μπορεί να πλημμυρίσουν από την βροχή, όπως τα υπόγεια.
  • Ακούτε συνεχώς ραδιόφωνο ή τηλεόραση για την εξέλιξη του καιρού.
  • Μείνετε εκεί μέχρι να ακούσετε ότι έχει λήξει η καταιγίδα και δεν υπάρχει κίνδυνος.

Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας:

  • Μην αγγίζετε τηλεφωνικές γραμμές ή μεταλλικούς σωλήνες που μπορούν να μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα – να γίνουν “αγωγοί”.
  • Μείνετε μακριά από μεταλλικά αντικείμενα.
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτρικές συσκευές (ακόμα και από το ψυγείο!) γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα στο σπίτι από τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από την τηλεφωνική γραμμή και να σας χτυπήσει. Όσο για τα κινητά τηλέφωνα αυτά δεν συνδέονται με καλώδια αλλά μπορεί ο κεραυνός να δημιουργήσει δυνατό θόρυβο που θα προκαλέσει ζημιά στο αυτί σας.
  • Μην κάνετε μπάνιο και μην πλένετε άλλα αντικείμενα.
  • Κλείστε το κλιματιστικό. Οι μεταβολές στην ηλεκτρική ισχύ λόγω των κεραυνών μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο μηχάνημα.
  • Μη στέκεστε κοντά στα παράθυρα.
  • Ο κεραυνός μπορεί να περάσει επίσης στο σπίτι και από τα μεταλλικά τζάκια και τις μεταλλικές καπνοδόχους.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.

Αν σας βρει η καταιγίδα στο ύπαιθρο πρέπει να δράσετε αμέσως:

  • Αν είστε έξω και μπορείτε να ακούτε τον κεραυνό αυτό σημαίνει ότι η καταιγίδα είναι πολύ κοντά σας.
  • Αν είστε έξω με τους φίλους σας και δείτε τα μαλλιά τους να ανασηκώνονται ή νιώσετε στο δέρμα σας τσιμπήματα αυτό σημαίνει ότι είστε σε κίνδυνο γιατί ηλεκτρικό φορτίο συγκεντρώνεται κάπου κοντά σας. Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει από στιγμή σε στιγμή.
  • Μην πηγαίνετε κάτω από δέντρα για καταφύγιο γιατί μπορεί ο κεραυνός να χτυπήσει το δέντρο ή να περάσει από το δέντρο και να σας χτυπήσει.
  • Αν είστε στο δάσος και δεν προλαβαίνετε να μετακινηθείτε σε πιο ασφαλή περιοχή, βρείτε καταφύγιο κάτω από τα πιο χαμηλά δέντρα.
  • Αν μπορείτε, πηγαίνετε σε χαμηλό ανοιχτό μέρος μακριά από δέντρα ή μεταλλικά αντικείμενα.
  • Προσπαθήστε να είστε όσο πιο μικρός στόχος γίνεται.
  • Μην ξαπλώσετε εντελώς στο έδαφος γιατί θα γίνετε μεγαλύτερος στόχος.
  • Αν δεν μπορείτε να βρείτε καταφύγιο τότε πάρτε τη “θέση προστασίας από κεραυνό” δηλαδή καθίστε έτσι ώστε να ακουμπούν στο έδαφος μόνο τα δάκτυλα των ποδιών με τις φτέρνες ψηλά και ενωμένες και με τα χέρια σας καλύψτε το κεφάλι στο ύψος των αυτιών.
  • Αν είστε σε μικρό σκάφος ή κολυμπάτε, βγείτε στη στεριά και βρείτε καταφύγιο αμέσως.
  • Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει από τη βροχή το μέρος που βρήκατε σαν καταφύγιο.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν έχετε προγραμματίσει εκδρομή για περπάτημα στην εξοχή:

  • Πριν ξεκινήσετε ακούστε την πρόγνωση του καιρού για όλη την ημέρα.
  • Καταστρώσετε μαζί με του γονείς ή τους φίλους σας ένα σχέδιο για την προστασία σας από τους κεραυνούς.

Όση ώρα περπατάτε κάποιος πρέπει:

  • Να κοιτάει τριγύρω για χαμηλά σύννεφα που πλησιάζουν προς το μέρος σας ή μεγαλώνουν γρήγορα.
  • Να εντοπίσει μέρη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καταφύγιο. Τα καταφύγια να βρίσκονται πάνω στο δρόμο ώστε να τα χρησιμοποιήσετε αν χρειαστεί κατά την επιστροφή.
  • Να παρατηρεί και να ακούει για κεραυνούς.
  • Να αποφασίσει πότε η ομάδα θα επιστρέψει.

Τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος χτυπηθεί από κεραυνό:

  • Δεν είναι επικίνδυνο να αγγίξετε κάποιον που μόλις χτυπήθηκε από κεραυνό.
  • Αν κάποιος χτυπηθεί από κεραυνό ενώ συνεχίζεται η καταιγίδα, πρέπει να μεταφερθεί στο κοντινότερο καταφύγιο.
  • Μόλις μεταφέρετε το άτομο στο καταφύγιο, καλέστε βοήθεια.
  • Αν έχετε εκπαιδευτεί, δώστε τις πρώτες βοήθειες. Αν το άτομο δεν αναπνέει πρέπει να γίνει αμέσως τεχνητή αναπνοή.
keraunoi-1000x700.jpg

Σχετικά Άρθρα