AP/Οι Δημοκρατικοί πάτησαν το “κουμπί πανικού” μετά το φιάσκο Μπάϊντεν στο ντιμπέϊτ- Ποιά είναι τα σενάρια

 AP/Οι Δημοκρατικοί πάτησαν το “κουμπί πανικού” μετά το φιάσκο Μπάϊντεν στο ντιμπέϊτ- Ποιά είναι τα σενάρια

Είναι πιθανό οι Δημοκρατικοί να φθάσουν στο δεύτερο προγραμματισμένο προεδρικό ντιμπέϊτ της 9ης Σεπτεμβρίου με άλλον υποψήφιο από τον Τζο Μπάϊντεν; Μοιάζει πολύ δύσκολο, σχεδόν αυτοκαταστροφικό, ωστόσο εάν οι “επιδόσεις” του Αμερικανού προέδρου στην πρώτη τηλεμαχία συνεχιστούν, τα γνωστά προβλήματα της ηλικίας και της αντιληπτική του ικανότητας μπορεί να αποτελέσουν αφορμές για μία σχετικά εύκολη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές της πρώτης Πέμπτης του Νοεμβρίου, όπως επισημαίνουν πιά αρκετοί αναλυτές στις ΗΠΑ. Η χτεσινή νύχτα ήταν μία δύσκολη νύχτα για τον Τζο Μπάϊντεν απέναντι σε έναν ευφραδή αν και “ψεύτη” (όπως τον αποκαλούν” Ντόναλντ Τραμπ, και όλα μοιάζουν τώρα πιθανά.

Το AP αναλύει τα νέα δεδομένα και επισημαίνει την περιπέτεια στην οποία έχουν εισέλθει οι Δημοκρατικοί, μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Πάνω απ ‘όλα, οι σύμμαχοι του Τζο Μπάιντεν ήθελαν να επιδείξει δύναμη και ενέργεια στη σκηνή των συζητήσεων για να βοηθήσει να λυθούν τα ερωτήματα σχετικά με τη σωματική και πνευματική οξύτητα του 81χρονου Δημοκρατικού.

Αλλά στη μεγαλύτερη σκηνή της πολιτικής των ΗΠΑ το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπάιντεν δεν ανταποκρίθηκε στις μέτριες προσδοκίες τους.

Και μέχρι το τέλος της 90λεπτης αναμέτρησης , οι σύμμαχοι του Δημοκρατικού Προέδρου —στρατηγικοί αναλυτές του κόμματος όσο και ψηφοφόροι ευρείας κλίμακας— έπεσαν σε πανικό μετά από μια παράσταση συζήτησης που χαρακτηρίστηκε από επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις, άβολες παύσεις και ένα υπερβολικά ήσυχο στυλ ομιλίας που συχνά ήταν δύσκολο να κατανοηθεί. Δημόσια και ιδιωτικά, οι Δημοκρατικοί αμφισβήτησαν εάν το κόμμα θα μπορούσε ή θα έπρεπε να τον αντικαταστήσει ως υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος έναντι του 78χρονου Ρεπουμπλικανό πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυτό το φθινόπωρο.

«Δεν είμαι ο μόνος που η καρδιά του ραγίζει αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το παρακολούθησαν απόψε και ένιωσαν τρομερά για τον Τζο Μπάιντεν», δήλωσε η πρώην Δημοκρατική γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ στο MSNBC. «Δεν ξέρω αν μπορούν να γίνουν πράγματα για να διορθωθεί αυτό».”.

Το AP προσπαθεί να διερευνήσει εάν η ζημιά που έγινε είναι ή δεν είναι αναστρέψιμη.

“Προς το παρόν, το μεγαλύτερο ερώτημα για τον Μπάιντεν είναι αν η ζημιά είναι μόνιμη. Πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη συντονιστεί στο κλίμα των εκλογών που απέχουν ακόμη περισσότερο από τέσσερις μήνες. Ο πρόεδρος και οι σύμμαχοί του διαθέτουν εκατομμύρια δολάρια που δεν έχουν ακόμη δαπανηθεί για διαφήμιση και στήριξη κρατικών υποδομών. Και υπάρχει προηγούμενο για ανάκαμψη από τις σκληρές επιδόσεις των συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης του Μπαράκ Ομπάμα από μια άνιση συνάντηση με τον Μιτ Ρόμνεϊ το 2012. Ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν συνέχισε και νίκησε έναν Ρεπουμπλικανό αντίπαλο το 2022 μετά από μια αντιπαράθεση αρκετούς μήνες αφότου υπέστη εγκεφαλικό.
Η εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν το 2024 βασιζόταν πάντα σε ένα στοίχημα που οι ψηφοφόροι θα υποστήριζαν τελικά έναν 81χρονο ισόβιο πολιτικό με αδύναμα ποσοστά αποδοχής σε έναν επαναληπτικό αγώνα που λίγοι Αμερικανοί θέλουν. Παρά αυτές τις υποχρεώσεις, η ομάδα του Μπάιντεν επέμεινε ότι ήταν σε μοναδική θέση για να εμποδίσει τον Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο – ακριβώς όπως έκανε πριν από τέσσερα χρόνια.

Προτροπές για αποφυγή πανικού

“Έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι ο νικηφόρος πολιτικός συνασπισμός του Μπάιντεν θα αγκάλιαζε τελικά τον Δημοκρατικό Πρόεδρο αφού υπενθύμισε επαρκώς τη χαοτική ηγεσία του Τραμπ. Αλλά υπήρχαν ελάχιστα σημάδια τέτοιας εμπιστοσύνης στον απόηχο της ανεπιτήδευτης επίδοσης του Μπάιντεν στη συζήτηση.

«Ήταν ένα αργό ξεκίνημα. Αυτό είναι προφανές σε όλους. Δεν πρόκειται να συζητήσω αυτό το θέμα», δήλωσε η Αντιπρόεδρος Kamala Harris στο CNN μετά τη συζήτηση . «Μιλάω για την επιλογή τον Νοέμβριο. Μιλάω για μια από τις πιο σημαντικές εκλογές στη συλλογική μας ζωή».

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ , ένας πιθανός μελλοντικός υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος ήταν ο πιο εξέχων αντικαταστάτης του Μπάιντεν στο spin room της Ατλάντα, προέτρεψε τους Δημοκρατικούς να μην πανικοβληθούν.

«Νομίζω ότι δεν βοηθάει. Και νομίζω ότι είναι περιττό. Πρέπει να μπούμε μέσα, πρέπει να έχουμε το κεφάλι ψηλά», είπε ο Newsom σε συνέντευξή του στο MSNBC. «Πρέπει να έχουμε την πλάτη αυτού του προέδρου. Δεν γυρνάς πίσω εξαιτίας μιας παράστασης. Τι είδους πάρτι κάνει αυτό;»

Σχετικά Άρθρα