Οι υπέροχες παραλίες της Ανάφης

 Οι υπέροχες παραλίες της Ανάφης

Τα νησιά των Κυκλάδων συγκεντρώνουν εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχουν ακόμα προορισμοί που δεν έχει «αγγίξει» ο μαζικός τουρισμός. Όμως, η Ανάφη είναι από τα νησιά που σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει αυτό.

Το νησί είναι γεωγραφικά τοποθετημένο στο νότιο άκρο των Κυκλάδων, ανατολικά της Σαντορίνης. Τα δύο νησιά είναι σε σχετικά μεγάλη γεωγραφική απόσταση από τις υπόλοιπες Κυκλάδες και είναι η θέση τους που τα έχει συνδέσει ιστορικά και κοινωνικά. Οι περισσότερες οικογένειες ντόπιων στην Ανάφη έχουν και κάποια αναφορά στη Σαντορίνη.

Η Ανάφη δεν έχει φυσικά την τουριστική δημοφιλία της «μεγάλης αδερφής» της αλλά αν υπάρχει ένας τομέας που ίσως και να την ξεπερνάει, αυτός είναι οι παραλίες της. Οι περισσότερες με υπέροχα και δροσερά νερά, κάποιες με δυσκολότερη πρόσβαση και χωρίς υποδομές, όλες όμως αξίζουν τον χρόνο σας. Ακολουθούν οι καλύτερες επιλογές για παραθαλάσσια διασκέδαση και χαλάρωση σε αυτή την ιδιαίτερης γοητείας γωνιά του Αιγαίου.

Κλεισίδι/Photo: Shutterstock
Κλεισίδι/Photo: Shutterstock
Κλεισίδι, Ανάφη/Photo: Shutterstock

Κλεισίδι

Το Κλεισίδι είναι ίσως η πιο εύκολη στην πρόσβαση παραλία του νησιού. Από τη Χώρα και το Λιμάνι απέχει ελάχιστα με το αυτοκίνητο ενώ μπορείτε να φθάσετε σε αυτήν ακόμα και με τα πόδια περπατώντας από 15 έως 30 λεπτά. Τα νερά της είναι ρηχά και σε μεγάλο βαθμό είναι προστατευμένη από τους ανέμους. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαθέτει κάποιες υποδομές για φαγητό και καφέ την κάνει δημοφιλή και σε οικογένειες. Υπάρχουν αρμυρίκια και ένας μεγάλος βράχος στην αριστερή πλευρά της παραλίας, που προσφέρουν φυσική σκιά, κάτι που κάνει το Κλεισίδι μια εξαιρετική επιλογή για απογευματινό μπάνιο. Από το Κλεισίδι, ξεκινάει ένα μονοπάτι που θα σας φέρει σε μια άλλη πανέμορφη παραλία της Ανάφης.

Κατσούνι- Φλαμουρού

Πριν λίγα χρόνια το Κατσούνι θα μπορούσε να θεωρηθεί και το «καλύτερο μυστικό» της Ανάφης. Πλέον η παραλία είναι αρκετά γνωστή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει όμορφη και -αναλογικά- ερημική. Για να φθάσετε στο Κατσούνι θα ακολουθήσετε ένα μονοπάτι που ξεκινάει από το Κλεισίδι, το οποίο είναι ήπιας δυσκολίας και θα χρειαστείτε 10-15 λεπτά για να φθάσετε εκεί.

Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και ρηχά, η άμμος της ψιλή αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό, ενώ η ομορφιά του τοπίου δεδομένη. Αν σας αρέσει το κολύμπι, μπορείτε να φθάσετε μέσω θαλάσσης στην γειτονική παραλία Φλαμουρού. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Κατσούνι δεν υπάρχουν υποδομές οπότε καλό θα είναι να έχετε μαζί σας προμήθειες, σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον πόσιμο νερό.

Άγιος Νικόλαος/Photo: Shutterstock

Λιμάνι- Άγιος Νικόλαος

Το πόσο προικισμένη είναι στο θέμα των παραλιών η Ανάφη, αναδεικνύεται από το πως ακόμα και στο λιμάνι του νησιού -ο όρμος του Αγίου Νικολάου-, η παραλία είναι υπέροχη. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και δροσερά και το ειδυλλιακό σκηνικό συμπληρώνει μια μικρή αμμουδιά. Πολύς χώρος για ομπρέλες δεν υπάρχει, αλλά ένας βράχος σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί φυσική σκιά. Επιπλέον, καθώς εδώ είναι το λιμάνι του νησιού, η πρόσβαση σε αυτήν από τη Χώρα είναι εύκολη ενώ τριγύρω υπάρχουν και επιλογές διαμονής και εστίασης. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι είναι προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους.

Ρούκουνας/Photo: Shutterstock
Ρούκουνας/Photo: Shutterstock

Ρούκουνας

Ο Ρούκουνας είναι με διαφορά η πιο γνωστή παραλία της Ανάφης και ένα από τα διαχρονικά «εναλλακτικά» σημεία αναφοράς των Κυκλάδων. Τα νερά είναι υπέροχα, αρχικά ρηχά και σταδιακά βαθαίνουν, υπάρχουν σημεία με φυσική σκιά αλλά τη high season θα είναι δύσκολο να προλάβετε θέση σε αυτά. Η πρόσβαση σε αυτήν μπορεί να γίνει και με το λεωφορείο και έπειτα με ελάχιστο περπάτημα ενώ για καφέ και φαγητό εξυπηρετεί την παραλία ταβέρνα με «μαμαδίστικες» γεύσεις. Το βέβαιο είναι ότι κάθε παραθεριστής στην Ανάφη θα επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά τον Ρούκουνα και πιθανότατα θα περάσει το μεγαλύτερο «παραλιακό» μέρος των διακοπών του εκεί.

Μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας/Photo: Shutterstock
Μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας/Photo: Shutterstock

Μοναστήρι -Πρασιές

Ο Μονόλιθος είναι το γνωστότερο φυσικό αξιοθέατο της Ανάφης. Ένας ασβεστολιθικός βράχος 460 μέτρων στο όρος Κάλαμος. Είναι ο δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Μεσογείου, μετά από εκείνον του Γιβραλτάρ. Στην κορυφή του βρίσκεται η μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας. Στη σκιά του Μονόλιθου βρίσκεται αυτή η μεγάλη παραλία με την χοντρή άμμο και το λεπτό βότσαλο. Το να συνδυαστεί μπάνιο και επίσκεψη στον Μονόλιθο δεν είναι το πιο εύκολο καθώς η ανάβαση απαιτεί κάποιες ώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει.

Λιβοσκοπός

Μικρή παραλία με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά στη βόρεια πλευρά του νησιού. Για να φθάσετε, αφήνετε το αυτοκίνητο μετά τον χωματόδρομο και κατεβαίνετε το -μέτριας δυσκολίας- μονοπάτι.

Η ευκολότερη λύση βέβαια είναι να πάτε με το καραβάκι που κάνει τον γύρο του νησιού. Σε κάθε περίπτωση, θα αποζημιωθείτε από τα υπέροχα πεντακάθαρα νερά και την θέα. Δεν είναι οργανωμένη και εάν εξαιρέσετε δύο αρμυρίκια δεν έχει σκιά, ενώ καλό θα είναι να την αποφύγετε σε μια μέρα με βοριά.

Άγιοι Ανάργυροι, Ανάφη/Photo: Κλαίρη Μουσταφέλου

Άγιοι Ανάργυροι

H διαδρομή για τους Αγίους Αναργύρους περιλαμβάνει και αρκετά δύσκολη κατάβαση για περίπου 10 λεπτά και αντίστοιχου χρόνου ανάβαση στην επιστροφή. Όμως, η παραλία σας αποζημιώνει. Η άμμος είναι ψιλή, σχεδόν σαν πούδρα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και διάφανα, θα βλέπετε τον βυθό και χωρίς μάσκα ενώ το όμορφο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων ολοκληρώνει ιδανικά το σκηνικό. Εννοείται ότι πρέπει να έρθετε εδώ με τις προμήθειές σας, τουλάχιστον άφθονο νερό καθώς δεν υπάρχουν υποδομές ενώ τις πρωινές ώρες πρέπει φέρετε μαζί σας ομπρέλα γιατί το μεγάλο μειονέκτημα της παραλίας είναι η έλλειψη σκιάς. Επιπλέον, αν έχετε τη δυνατότητα, αποφύγετε να έρθετε σε αυτή την παραλία την περίοδο υψηλής ζήτησης, καθώς η αμμουδιά δεν είναι μεγάλη και πιθανόν να μην είστε ιδιαίτερα άνετα. Εναλλακτικά, μπορείτε να έρθετε το απόγευμα για να απολαύσετε και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Ανάφη/Photo: Shutterstock
Ανάφη/Photo: Shutterstock
Χώρα Ανάφης/Photo: Shutterstock

Mερικές συμβουλές για την Ανάφη και τις παραλίες της

Καθώς σε αρκετές παραλίες του νησιού η πρόσβαση απαιτεί κάποιο περπάτημα, καλό θα είναι να φέρετε μαζί σας τουλάχιστον ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο εξοπλισμός παραλίας που θε φέρετε μαζί σας είναι προτιμότερο να είναι ελαφρύς και να μεταφέρεται εύκολα.

Όπως θα έγινε σαφές και από το κείμενο, τα νερά στην Ανάφη είναι υπέροχα. Από την άλλη, αν αναζητάτε παραλίες με beach bar ή πολλές υποδομές και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα άλλο νησί.

H Ανάφη συνδέεται το καλοκαίρι τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα με το λιμάνι του Πειραιά και το Λαύριο με το ταξίδι για αυτήν να διαρκεί κατά μέσο όρο 10-11 ώρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε αεροπορικώς στη Σαντορίνη, με την οποία συνδέεται καθημερινά ακτοπλοϊκώς. Το ταξίδι Σαντορίνη- Ανάφη διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Η Ανάφη είναι πραγματικά ένας πεζοπορικός παράδεισος καθώς διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών το οποίο φθάνει τα 18 χιλιόμετρα.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα