Κεντροαριστερά: Ζυμώσεις, διεργασίες, δηλώσεις- Πεδίο παρεμβάσεων η Διεθνής Διάσκεψη

 Κεντροαριστερά: Ζυμώσεις, διεργασίες, δηλώσεις- Πεδίο παρεμβάσεων η Διεθνής Διάσκεψη

Και ενώ οι διεργασίες στην κεντροαριστερά είναι σε πλήρη εξέλιξη, η Διεθνής Διάσκεψη του “Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας” (Ι.Α.Τ.) για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξης σήμερα και αύριο στο Ωδείο Αθηνών αναμένεται να δώσει τροφή για το μέλλον των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις απέναντι στην νεοφιλελεύθερη και ακροδεξια συνταγή μέσα από τις ομιλίες μεταξύ άλλων και των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, Αλέξη  Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου αντίστοιχα, αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

“Καλημέρα και καλή Κυριακή ! Πριν λίγο ανέβηκε το καινούργιο μας site… Στις σελίδες του έχω ένα μήνυμα για σας. Ανοίξτε το και περιηγηθείτε.” ήταν το κάλεσμα χθες του Αλέξη Τσίπρα από το facebook με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του site του ΙΑΤ, intsipras.gr ο οποίος περιγράφοντας το στίγμα του υπό τον τίτλο “Ένα Μήνυμα Για Σένα” τονίζει “Φιλοδοξούμε να εκφράζουμε με όρους ιδεών, αλλά και πρωτοβουλίας, τη λογική της αισιοδοξίας, από την οποία έχει ανάγκη η εποχή μας. Την αισιοδοξία της βούλησης, που ξέρει και μπορεί να συνδυάζεται με την απαισιοδοξία της νόησης”, επισημαίνοντας  πως “σε ένα κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της άκρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, το διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο”.

Ενώ παράλληλα σε σχέση με τη Διάσκεψη αναφέρει στο λογαριασμό του στο facebook “Το Ινστιτούτο που ετοιμάζουμε καιρό τώρα, οι συνεργάτες μου κι εγώ, ήρθε η ώρα να αρχίσει το ταξίδι του. Την προσεχή Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) ξεκινάμε με την πρώτη μεγάλη δημόσια εκδήλωση. Τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στο Ωδείο Αθηνών, την Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου, έξι ακριβώς χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών.”

“Τη Διεθνή Διάσκεψη φιλοδοξούμε να συνδιοργανώνουμε κάθε Ιούνη μαζί με το Ίδρυμα Ζάεφ, με στόχο να προωθούμε το μήνυμα της Ειρήνης και της συνεργασίας των λαών, να εμβαθύνουμε στο διάλογο αλλά και να αναδεικνύουμε προοδευτικές ιδέες, λύσεις και συγκλίσεις  στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.τονίζει με νόημα και επισημαίνει “Στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο Ωδείο Αθηνών, έχουν ανταποκριθεί και θα συμμετέχουν διακεκριμένοι καλεσμένοι, κορυφαίοι πολιτικοί και  πολιτειακοί παράγοντες, νυν και πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι, ειδικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι και αναλυτές από κορυφαία think tanks, από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Αμερική. Η Διάσκεψη θα είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες που θέλουν να παραβρεθούν και να την παρακολουθήσουν, με σειρά προσέλευσης. Ενώ θα καλυφθεί ζωντανά με live streaming μετάδοση  στο διαδίκτυο. Καλή μας αρχή λοιπόν!”.

Το παρών στη Διάσκεψη θα δώσει το απόγευμα  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα  στο MEGA δήλωσε  είχε το εξής διάλογο επί του θέματος:

  • Ρ. Τζίμα: Κύριε Πρόεδρε, την επόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου του κ. Τσίπρα. Γνωρίζω ότι έχετε λάβει πρόσκληση, όπως νομίζω και ο πρωθυπουργός, όπως οι αρχηγοί κομμάτων, πολύς κόσμος πολιτικός. Θα πάτε;
  • Στ. Κασσελάκης: Φυσικά σκοπεύω να πάω. Κοιτάμε και το πρόγραμμά μου, διότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα αυτή τη στιγμή στον αέρα, αλλά προφανώς έχω σκοπό να είμαι παρών. Και επίσης θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει.
  • Γ. Πρετεντέρης: Και θα μιλήσετε εκεί δηλαδή, ή θα πάτε απλώς;
  • Στ. Κασσελάκης: Όχι.
  • Γ. Πρετεντέρης: Δεν θα μιλήσετε; Δεν σας ζητήθηκε να μιλήσετε στο συνέδριο;
  • Στ. Κασσελάκης: Όχι, δεν θα μιλούσα γιατί δεν είναι σωστό σε ένα ινστιτούτο που φέρει το όνομά του και που έχει έναν σκοπό, έναν στόχο πολύ μεγαλύτερο από τα εσωτερικά μας, εντός της Ελλάδας, να το πολιτικοποιήσουμε με μια δική μου ομιλία. Δεν είναι εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή. Είναι εκδήλωση ενός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αφήσει μια παρακαταθήκη. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί λάθη, αλλά έχει αφήσει και μια παρακαταθήκη. Από το «μαξιλάρι» μέχρι τις Πρέσπες, οι οποίες δυστυχώς για άλλη μια φορά μας χτύπησαν στη Μακεδονία, αλλά τουλάχιστον υπήρξαμε έντιμοι προς τον ελληνικό λαό

Στο μεταξύ οι δηλώσεις από στελέχη εντός και εκτός των τειχών συνεχίζονται, με την Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει στο Action24 “το αίτημα του κόσμου ήταν ένα σε όλη την προεκλογική περίοδο, “Κάντε κάτι να φύγει ο Μητσοτάκης”. Αυτή ακριβώς η λαϊκή απαίτηση και προσδοκία μίας συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων αποτυπώνεται και δημοσκοπικά… Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει λύση. Αυτό σημαίνει νέα κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης”, τον Χρήστο Σπίρτζη να τονίζει με νόημα “οι πρόεδροι των κομμάτων δεν είναι coca cola, δεν πάνε με όλα”, απαντώντας στην κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να δηλώσει “παρών” για την ηγεσία σε ένα νέο κεντροαριστερό φορέα και τον Χάρη Τσιόκα να επισημαίνει “αντί για εσωστρεφή συνέδρια επιβεβαίωσης γραφειοκρατικών ομάδων πρέπει να ανοίξει με κοινωνικούς και πολιτικούς όρους ένας διάλογος για το πρόγραμμα διακυβέρνησης του προοδευτικού χώρου και τα όργανα συντονισμού”.

Πάντως το γεγονός ότι κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του χαιρετίζει “την προγραμματική συμφωνία των αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων για το νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία,  μοναδικό, ισχυρό ανάχωμα στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν” δηλώνει πολλά για το πως βλέπει τις εξελίξεις η ηγεσία του κόμματος καθώς επιπλέον υπογραμμίζει “Το μήνυμα ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων από τη Γαλλία δείχνει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς περνά μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών για σύγκλιση, για λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας μαζί με τον κόσμο της εργασίας, του πολιτισμού, τους νέους ανθρώπους για ζωή με αξιοπρέπεια”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στο πλευρό του νέου Λαϊκού Μετώπου, στο πλευρό των δυνάμεων της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, στην Γαλλία, την Ελλάδα, παντού” καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

Σχετικά Άρθρα