ΑΠΟΣΤΟΛΗ LIBRE ΣΚΟΠΙΑ/Διεθνής ανησυχία σε εσωστρεφές πολιτικό περιβάλλον-Αποκάλυψη Ταραβάρι για Μίτσκοσκι-Επεισοδιακή συνάντηση με Σιλιάνοφσκα (vid)

 ΑΠΟΣΤΟΛΗ LIBRE ΣΚΟΠΙΑ/Διεθνής ανησυχία σε εσωστρεφές πολιτικό περιβάλλον-Αποκάλυψη Ταραβάρι για Μίτσκοσκι-Επεισοδιακή συνάντηση με Σιλιάνοφσκα (vid)

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 8ης Μαΐου στη Βόρεια Μακεδονία, εκτός από τη συντριπτική ήττα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) προκάλεσε έντονο προβληματισμό στις γειτονικές χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την σαρωτική νίκη του VMRO-DPMNE, που για τρεις έδρες δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των 61 εδρών στην 120μελή Εθνοσυνέλευση. Το εθνικιστικό κόμμα με ηγέτη τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είχε εναντιωθεί σφόδρα στις δυο συμφωνίες που υπέγραψε η Βόρεια Μακεδονία, την «Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας» με την Βουλγαρία το 2017 και την «Συμφωνία των Πρεσπών» με την Ελλάδα το 2018.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Σπύρος Σιδέρης, Παναγιώτης Ι. Δρίβας

Οι δηλώσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα ΣιλιάνοφσκαΝτάφκοβα, ενέτειναν τον προβληματισμό καθώς με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της δεν χρησιμοποίησε το Συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά ορκίστηκε στη Μακεδονία. Το γελοίο της αναφοράς βέβαια, όπως επισήμαναν βορειομακεδόνες συνομιλητές μας, είναι σε ποια Μακεδονία ορκίστηκε, καθώς εδαφικά η αρχαία Μακεδονία απλώνεται σε τέσσερεις σημερινές χώρες, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Αλβανία.

Όσο περνούσαν οι μέρες μετά την εκλογή της εκλεκτής του VMRO-DPMNE για την Προεδρία, τόσο πιο συχνές γίνονταν οι παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, δια στόματος Σιλιάνοφσκα. Ως απάντηση στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων επικαλείται μόνιμα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού κι ότι κανείς δεν μπορεί να της απαγορεύσει να αυτοπροσδιορίζεται και να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία».

  • Το κλίμα για τη Βόρεια Μακεδονία αρχίζει και γίνεται διακριτικά «εχθρικό» όχι μόνο από την άμεσα ενδιαφερόμενη ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τα ευρωπαϊκά όργανα και τις ΗΠΑ που με διάφορους τρόπους στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα για σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ενημέρωση στην Ελλάδα για τα τεκταινόμενα στη βόρεια γείτονα της, ήταν τουλάχιστον αποσπασματική και χωρίς βάθος, με το Libre να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μιας δημοσιογραφικής αποστολής στα Σκόπια για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τι πραγματικά συμβαίνει και να τα μεταφέρουμε στους αναγνώστες.

Με το που κλείδωσε η αποστολή στα Σκόπια στείλαμε επίσημα αιτήματα στις ηγεσίες των κομμάτων και την Προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας ζητώντας συναντήσεις για δηλώσεις ή συνεντεύξεις. Θέλαμε να δούμε τι έγινε και τι δεν έγινε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι σκέφτονται τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί πίσω από τις δημόσιες δηλώσεις τους, πως σκέφτεται ο κόσμος και πόσο τους επηρέασαν οι Πρέσπες στην καθημερινότητα τους.

  • Εξάλλου για τα 6 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τα ιδρύματα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ συνδιοργανώνουν στις 17-18 Ιουνίου στην Αθήνα, Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Προσωπικά είχα περάσει από τη Βόρεια Μακεδονία την Άνοιξη του 2023, όμως δεν είχα πάει Σκόπια κυρίως λόγω της πανδημίας. Το ταξίδι πάντα ξεκινά οδικώς από τη Θεσσαλονίκη όταν ο προορισμός είναι η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας. Ούτε θυμάμαι πόσες φορές έχω κάνει αυτή τη διαδρομή από το 1977, με τις αλλαγές να είναι εντυπωσιακές προς το καλύτερο σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο.

Η πρώτη εικόνα στα σύνορα είναι η κοκκινοκίτρινη σημαία της χώρας και οι πινακίδες που έγραφαν ξεκάθαρα με μεγάλα γράμματα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο όνομα ήταν γραμμένο και στις στολές των αστυνομικών και των τελωνειακών.

  • Εντάξει, σκέφτηκα δεν άλλαξαν το όνομα, παραμένει το ίδιο. Ίδιες ήταν και οι πινακίδες που έγραφαν αυτοκινητόδρομος «Φιλίας», αντικαθιστώντας το παλιό όνομα «Αλέξανδρος ο Μακεδών». Βέβαια κάποιοι προσπάθησαν να σβήσουν το αγγλόγλωσσο «Friendship» με σπρέι μαύρου χρώματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Φτάνοντας έξω από τα Σκόπια η πινακίδα για το αεροδρόμιο δεν έγραφε όπως παλιά Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» αλλά Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων, όπως προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πινακίδα για το αεροδρόμιο δεν έγραφε όπως παλιά Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» αλλά Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων, όπως προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά από σχεδόν τρεις ώρες που κράτησε το ταξίδι που είχαμε με τον Πάνο Δρίβα την πρώτη μας συνάντηση με συναδέλφους δημοσιογράφους για να πάρουμε κλίμα από αυτά που συμβαίνουν στη χώρα.

Η ανησυχία είναι διάχυτη για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας αλλά και το ζήτημα της ελευθεροτυπίας και το μέλλον των δημοσιογράφων. Από το 2017 που ανέλαβε την εξουσία η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση με ηγέτη τον Ζόραν Ζάεφ στην κυβέρνηση συνασπισμού με το αλβανικό κόμμα «Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη» (DUI), η Βόρεια Μακεδονία έκανε ένα άλμα στους δείκτες για την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης, κατακτώντας την πρώτη θέση στην περιοχή των Βαλκανίων και την 36η παγκοσμίως.

Η Σιμονίδα Κατσάρσκα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στη Βόρεια Μακεδονία, απαντώντας σε ερώτηση του Libre σημειώνει ότι «όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, η χώρα τα πηγαίνει πολύ καλά. Καλύτερα από την Ελλάδα, καλύτερα από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Είμαστε στην πρώτη θέση στην περιοχή».

Όπως εξήγησε «αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η προηγούμενη κυβέρνηση που ήρθε το 2017 στην εξουσία αποφάσισε να περικόψει κάθε κρατική χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ με κρατικές διαφημίσεις και αποφάσισε να εφαρμόσει περίπου μια πολιτική αυτοδιαχείρισης στον τομέα των ΜΜΕ η οποία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της όπως γνωρίζουμε από άλλες εμπειρίες. Έτσι, όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της έκφρασης, αυτοί ήταν στην πραγματικότητα οι τομείς με τις καλύτερες επιδόσεις που έχουμε δει τώρα στη χώρα».

Όμως το παρελθόν και ο τρόπος που αντιμετώπιζε την ελευθεροτυπία, επί εποχής Νίκολα Γκρούεφσκι το VMRO-DPMNE, εγείρουν ανησυχίες, καθώς δύσκολα κατακτάς την πρώτη θέση άλλα εύκολα κατρακυλάς, όπως συνέβη με την Ελλάδα που χαμηλά στην κατάταξη των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα».

  • Ρωτήσαμε επίσης την κ. Κατσάρκα για το αν η ρητορική τόσο του κ. Μίτσκοσκι όσο και της πρόεδρου Σιλιάνοφσκα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ενώ στην παρατήρησή μας ότι οι σχεδόν όλοι αποκαλούν τη Βόρεια Μακεδονία σκέτα Μακεδονία απάντησε:

Παράλληλά όπως μας εξήγησαν η Λέπα Ντζούντεβα πολιτική συντάκτης στην Τελεβίζια 24 και η Σλομποντάνκα Γιοβάνοφσκα, πολιτική αναλύτρια της «Νεζάβισεν», παρότι είχε περάσει ένας μήνας από τις εκλογές της 8ης Μαΐου, τα κόμματα έχουν μπει σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και εσωστρέφειας.

Το VMRODPMNE παρότι ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 61 εδρών που θα του έδινε την απόλυτη πλειοψηφία καθιστώντας το πολιτικά απόλυτα κυρίαρχο

Οι διεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Αν και κάποια στιγμή, μετά τις εκλογές, ο Χριστιάν Μίτσκοσκι ανακοίνωσε ότι είχε τις 61 έδρες από την 120μελή Εθνοσυνέλευση, τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ψέμα κι αναγκάστηκε να συρθεί σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

  • Οι επιλογές του επικεντρώθηκαν στον αλβανικό συνασπισμό VLEN και το ΖΝΑΜ, αφήνοντας απ’ έξω τον έτερο αλβανικό συνασπισμό του «Ευρωπαϊκού Μετώπου» υπό την ηγεσία του αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι και το εθνικιστικό κόμμα «Αριστερά» (Levitsa) που ως προαπαιτούμενο για να συνεργαστεί έβαζε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά και την κατάργηση των συμφωνιών Φιλίας με τη Βουλγαρία και Πρεσπών με την Ελλάδα.

Η επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον αλβανικό συνασπισμό VLEN και το ΖΝΑΜ, δείχνει αν μη τι άλλο την επιθυμία του VMRO-DPMNE να συνεχίσει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Από την, άλλη μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) μπήκε σε διαδικασία ανασυγκρότησης και εκλογής νέου αρχηγού με τον πρώην Υπουργό Υγείας Βένκο Φίλιπτσε να φαντάζει ο επικρατέστερος για την προεδρία του κόμματος.

  • Σε ότι αφορά το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, για πρώτη φορά δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, παρόλο που κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των αλβανικών κομμάτων. Στο κενό έπεσαν και οι προσπάθειες του να πιέσει το VMRO-DPMNE για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση κάνοντας επίκληση της Συμφωνίας-Πλαίσιο της Οχρίδας κι ότι αυτή παραβιάζεται.

Η παραβίαση, κατά το DUI, της Συμφωνίας-Πλαίσιο της Οχρίδας, ήταν λόγω της μη συμμετοχής του πρώτου αλβανικού κόμματος στην κυβέρνηση, καθώς όπως εξηγούσαν το πρώτο «μακεδονικό» κόμμα σε ψήφους και το πρώτο αλβανικό θα έπρεπε να σχηματίσουν κυβέρνηση. Όμως το DUI είχε ξεχάσει ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό με το SDSM, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση ήταν δεύτερο «μακεδονικό» κόμμα καθώς το VMRO είχε κερδίσει την πρωτιά.

  • Όπως καταλαβαίνει κανείς σ’ αυτό το εσωστρεφές περιβάλλον για τα περισσότερα κόμματα τα στόματα άνοιγαν δύσκολα. Παρόλες τις προσπάθειες και οχλήσεις τόσο στις ηγεσίες των κομμάτων όσο και σε στελέχη απέβησαν άκαρπες.

Η συνάντηση με την Σιλιάνοφσκα- Πώς παραβιάζει έμμεσα αλλά σαφώς την ΣτΠ

Κι αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Έτσι στην εκδήλωση για τα 74 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν, πρωτεργάτη της δημιουργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο με κάποιους από τους πολιτικούς που θα διαδραματίσουν ρόλο στην επόμενη μέρα της πολιτικής σκηνής της Βόρειας Μακεδονίας.

Παρούσα στην εκδήλωση και η Πρόεδρος της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία μίλησε για την Ενωμένη Ευρώπη, τις αξίες και τις αρχές της που είναι θεμελιώδεις για την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και της ειρήνης μεταξύ των λαών.

Ο λόγος της προσεκτικός και οι αναφορές της προσεγμένες σε ότι αφορά το όνομα της χώρας. Απέφευγε ενώπιον πρέσβεων και αξιωματούχων της ΕΕ να αποκαλεί ευθέως τη Βόρεια Μακεδονία, ως «Μακεδονία». Όμως χρησιμοποιούσε το επίθετο μακεδονικός. Έτσι αντί για την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, χρησιμοποιούσε τη φράση μακεδονική κυβέρνηση. Αντί για ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, χρησιμοποιούσε την μακεδονική πορεία προς την ΕΕ.

Κοινώς ήθελε η Πρόεδρος να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν την άφηνε.

Πάντως η ευκαιρία ήταν μοναδική να μιλήσουμε με την Πρόεδρο, παρότι το γραφείο τύπου της απέρριψε το επίσημο αίτημα μας να μας συναντήσει.

Έτσι την ώρα της αποχώρησης της και μετά τις δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, την σταμάτησα και της απευθύνθηκα στη γλώσσα της:

-Χαίρεται κυρία Πρόεδρε. Είμαι ο Σπύρος Σιδέρης, Έλληνας δημοσιογράφος και όπως ακούτε σας μιλάω στη “μακεδονική”. Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες στην Ελλάδα;

Η έκπληξη της εμφανής. Παραμένει μετέωρη και με ρωτάει ξανά ποιος είμαι. Η φρουρά της μπαίνει στη μέση και με αποκόπτει. Μιλάει μαζί τους και τους λέει γιατί να μην του μιλήσω.

Με ρωτάει από ποια μέσα είμαστε. Της εξηγώ. Επεμβαίνουν ξανά οι φρουροί της και οι σύμβουλοι. Δεν την αφήνουν και με προτρέπουν να απευθυνθώ στο γραφείο τύπου. Τους εξηγώ ότι το έχω κάνει αλλά απέρριψαν το αίτημα μου. Οι φρουροί μπαίνουν μπροστά μου και την φυγαδεύουν.

Ο βοηθός του γραφείου τύπου έρχεται προς το μέρος μου και μου ζητάει συγνώμη για την συμπεριφορά της ασφάλειας της προέδρου. Του εξηγώ ότι έχω επικοινωνήσει με τον επικεφαλής του και μου ζητάει το τηλέφωνο επικοινωνίας για να με καλέσουν ώστε να πάρω μια δήλωση από την Πρόεδρο τις επόμενες μέρες.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ Η “ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ” ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ κ. ΣΙΛΙΑΝΟΦΣΚΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΧΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΟ LIBRE:

Έχουν περάσει δέκα μέρες και δεν χτύπησε το τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τους Βορειομακεδόνες συναδέλφους, η Πρόεδρος, μετά τις συστάσεις από το κόμμα του VMRO-DPMNE, το οποίο την πρότεινε και τη στήριξε για την προεδρία, είναι πάρα πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της και πολύ περισσότερο με τους ξένους δημοσιογράφους.

  • Το ενδιαφέρον όμως ήταν ότι μεταξύ σοβαρού και αστείου, αρκετοί δημοσιογράφοι, παρομοίασαν τη Σιλιάνοφσκα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την συμπεριφορά της!!!

Όμως στην ίδια εκδήλωση ήταν κι άλλοι συμμετέχοντες, με τους περισσότερους Βορειομακεδόνες στο πάνελ να μιλούν για Μακεδονία κι όχι Βόρεια Μακεδονία. Ευτυχώς η Σύμβουλος Πρεσβείας Α’ Γεωργία Ανδρεάδη, παρενέβη ουσιαστικά για να υπενθυμίσει σε όλους ότι η χώρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία κι όχι σκέτα Μακεδονία.

Τα γραφεία του VMRO-DPMNE

Μεταξύ των συνομιλητών και ο επικρατέστερος για Υπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών μέλος του VMRO-DPMNE Τίμτσο Μουτσούνσκι. Όταν του ζητήσαμε να μας μιλήσει, ευγενικά μας είπε ότι καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα ήταν φρόνιμο να κάνει κάποια δήλωση. Αυτό δεν τον πτόησε όμως να μας δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του για να είμαστε σε επαφή μόλις σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα έχει ως όραμα, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την πάταξη τα διαφθοράς και την ενίσχυση του κράτους δικαίου.

  • Πιο ενδιαφέρουσα όμως ήταν η επαφή μας με τον Αρμπέν Ταραβάρι, ένας από τους ηγέτες της αλβανικής συμμαχίας VLEN που προορίζεται για Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Μίτσκοσκι. Με την κόρη του να σπουδάζει στην Ελλάδα, ο Δήμαρχος του Γκόστιβαρ, είναι ιδιαίτερα φιλικός και προσηνής σε εμάς.

Ταραβάρι: “Ελπίζω ότι οι συμφωνίες των Πρεσπών και της Αχρίδας θα γίνονται σεβαστές αμοιβαία, και από τις δύοπλευρές- Αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας”

Όπως αποκάλυψε η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την συνεργασία της αλβανικής συμμαχίας VLEN με το VMRO-DPMNE. Στην ερώτηση αν έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο την Ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στις συζητήσεις που διεξάγονται για το σχηματισμό κυβέρνησης με το VMRO-DMPNE, ο Ταραβάρι είναι κατηγορηματικός.
 
«Απολύτως ναι. Στη Βόρεια Μακεδονία, ευτυχώς, το 95% των κομμάτων στοχεύει να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει καλές σχέσεις με τους γείτονες και με όλες τις χώρες της ΕΕ».

  • Σε ότι αφορά τις συμφωνίες της Οχρίδας και των Πρεσπών και πάλι είναι κατηγορηματικός για την υλοποίηση τους από την νέα κυβέρνηση, ζητώντας όμως αμοιβαιότητα.

«Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια στη Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση αλλάζει εντελώς. Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα περνούν στην αντιπολίτευση και δύο νέα έρχονται στην εξουσία, δηλαδή το VMRO-DPMNE και η αλβανική αντιπολίτευση VLEN. Ελπίζω ότι θα έχουμε μια σταθερή πλειοψηφία και ότι ορισμένα πράγματα στη Βόρεια Μακεδονία θα συνεχιστούν. Όταν λέω ότι θα συνεχιστούν, εννοώ τη συμφωνία της Οχρίδας από το 2001 και τη συμφωνία των Πρεσπών από το 2019, ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν και να γίνονται σεβαστές, ελπίζω και από τις δύο πλευρές αμοιβαία. Είναι απαραίτητο να εργαστούμε εντατικά για την εξεύρεση λύσης με τη Βουλγαρία, ώστε η Βόρεια Μακεδονία να μπορέσει πραγματικά να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Στέλνοντας μήνυμα προς τους Έλληνες, ο ηγέτης της συμμαχίας VLEN σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα αγαπητή χώρα για μένα, ένας τόπος όπου ταξιδεύω συχνότερα τα τελευταία 20 χρόνια. Εκτός από την Αλβανία, αγαπώ αυτή τη χώρα, μου αρέσουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί και εύχομαι σε όλους τους Έλληνες το καλύτερο και να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο με όλη την οργάνωση του κράτους».

Το κενό εξουσίας που υπάρχει τόσο στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές, καθώς κοντά στον Οκτώβριο αναμένονται να σχηματιστούν τα νέα όργανα της ΕΕ, αλλά και οι Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αφήνουν περιθώριο στον Χριστιάν Μίτσκοσκι να ικανοποιεί το ακροατήριο του με τις εθνικιστικές του κορώνες.

Τι ισχυρίζεται ο Μίτσκοσκι

Όμως κεντρικό αφήγημα από το Μίτσκοσκι και το VMRO-DPMNE γι’ αυτές τις παραβιάσεις είναι ότι η «παραβίαση» της συμφωνίας ξεκίνησε από την πλευρά της Ελλάδας.

«Περιμένω από τον δεύτερο υπογράφοντα, που είναι ο νότιος γείτονάς μας, να τους σεβαστεί. Έχουμε δημιουργήσει ένα έγγραφο για το πόσα έχουν εφαρμοστεί από την πλευρά μας, πόσα έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική πλευρά και σκοπεύουμε να το παρουσιάσουμε σε όποιον είναι περίεργος να μάθει πόσο σέβονται και οι δύο πλευρές τη διμερή διεθνή συμφωνία» ανέφερε σε δήλωση του την Πέμπτη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει στην πολιτική του έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχετικά Άρθρα